Кобелячани будуть із водою. Красняни теж

Кобелячани будуть із водою. Красняни теж

Одна із головних проблем і загроз, що може виникнути у випадку кількаденного відключення електроенергії, — це відсутність води. Адже питну воду із артсвердловин подають за допомогою електричних насосів великої потужності. Ми спробували дізнатися, чи готові до цього виклику представники влади. І, паралельно, нагадати жителям громади про необхідність мати запас води.

У Кобеляцькій міськраді про можливу дуже серйозну проблему знають. Але запевняють, що містяни не залишаться без води навіть у випадку кількаденного блекауту. Про це першою редакції розповіла заступник міського голови Олена Стаднікова.

Вона сказала:

— Ми розуміємо, що не зможемо забезпечити повноцінну роботу всіх міських артсвердловин. У місті немає відповідної кількості потужних генераторів. Але по меншій мірі одна свердловина буде задіяна постійно. Для перестороги не будемо зараз називати її місце дислокації. Але на місці вже побували комунальники, провели відповідні випробування, деякі технічні роботи. Також ми чітко усвідомлюємо, що одна свердловина не зможе заповнити водою всю мережу міста. Воду по мікрорайонах буде розвозити спеціальний автомобіль. Цей транспорт місту надасть обласна адміністрація.

Керівник комунального підприємства «Водоканал Плюс» Сергій Ткаченко підтверджує:

— Так, наші фахівці провели обстеження згаданої свердловини. Технічних проблем для того, щоб брати із неї воду для міста, не виявили. Зробити все просто. Запас палива для потужного генератора є.

Красняни виявилися далекоглядними

Між тим, у невеликому селі Красне, що за 10 кілометрів від Кобеляк, уже на практиці випробували можливості забезпечення свого населеного пункту водою в умовах відсутності електроенергії. Ще у вересні місцеві жителі зібрали гроші для придбання генератора. Він обійшовся кооперативу в майже 70 тисяч гривень. У минулі середу та четвер генератор вже випробували. Він справився із завданням. Насос, що живився електроенергією, виробленою дизельним генератором, подав воду із свердловини у мережу. Вмикали генератор вранці із 9‑ї до 11‑ї години і увечері із 17‑ї до 19‑ї. Вода в будинках краснян була.
Біличани заповнять башти Рожновського та возитимуть воду автоцистерною

У Біликах питанням життєзабезпечення селища та інших населених пунктів водою опікується заступник селищного голови Сергій Петров. Він каже, що зараз селищна рада вишукує можливість придбати генератор потужністю в 25 кіловат.

Петров пояснює:

— У нас є кілька генераторів потужністю у вісім кіловат. Енергії, котру вони виробляють, вистачить для роботи насосів із свердловин. Але для запуску цих самих насосів існуючі генератори «слабуваті». Адже в момент пуску насосу потрібно до 20 кіловат. Тому будемо купляти ще один генеруючий пристрій. Але це не означає, що біличани чи жителі інших населених пунктів залишаться без води. Ми задіємо існуючі башти Рожновського, заповнивши їх водою «про запас». Також у нас є автоцистерна, придатна для перевезення саме питної води. Ну, а технічну «дістанемо» із природних водойм.

Скільки води потрібно на сім’ю

Перш ніж набирати воду в усі ємності поспіль, розраховуйте норму споживання води вашою сім’єю. Ми рекомендуємо користуватися загальноприйнятими стандартами:

  • для пиття — 3 л в день;
  • для гігієнічних процедур — 4 літри в день;
  • туалет, миття рук, душ, інші гігієнічні процедури — 15–25 літрів у день;
  • для догляду за домашніми тваринами — ситуативно.

У останньому пункті немає точної цифри, тому що все залежить від потреб вашого вихованця, його розмірів і способу життя. Крім того, вищевказані показники справедливі для однієї дорослої людини, але якщо у вашій родині є вагітні жінки, люди похилого віку та немовлята, то варто збільшити показник удвічі, а краще — орієнтуватися на потреби конкретної людини.

У чому краще зберігати воду — варіанти

По-перше, ви повинні розуміти, що наповнювати водою потрібно ємності різного розміру і об’єму — якщо з вами живуть люди похилого віку або маленькі діти, то величезну бочку з водою вони не піднімуть, значить, потрібна тара поменше.

По-друге, запасаючись водою, враховуйте ряд важливих правил:

  • вибирайте для цього контейнери з харчового пластику або ті, що призначені для зберігання дощової води;
  • краще використовувати прозорі ємності;
  • зберігайте воду подалі від світла і будь-яких хімічних джерел забруднення;
  • ні в якому разі не вибирайте для зберігання вулицю (якщо взимку вона там замерзне, а в будинку не буде тепла, то розтопити її ви не зможете).

Також важливо розуміти, що якщо ви збираєтеся зберігати воду довше 6 місяців, то очищайте її. У разі, якщо ви не можете цього зробити, то враховуйте, що після зазначеного часу вам доведеться її міняти.

Як очистити воду для пиття — безпечні методи

Не вся вода, яку ви набираєте, буде придатна для пиття, особливо якщо вона досить довго зберігається. Для того, щоб очистити воду і потім використовувати її для пиття або приготування страв, є два дієвих методи.

Активоване вугілля. Знайомий кожному засіб допоможе нейтралізувати неприємний запах і присмак водопровідної води і прибрати всі шкідливі хімічні добавки. Технологія очищення наступна:

  • взяти марлю і загорнути в неї кілька таблеток активованого вугілля;
  • покласти цей згорток на дно ємності з водою;
  • почекати 8–10 годин і дістати марлю.

Після зазначеного часу ви побачите, що вода повністю очиститься, стане нейтральною на смак і безпечною до вживання.

Срібло. Звичайне столове срібло або прикраси зі срібла також відмінно очищають воду. Цей метал має чудові бактерицидні властивості, тому таким методом можна користуватися без сумнівів.

Для того, щоб очистити воду сріблом, вам потрібно кинути на дно ємності будь-який срібний предмет — ложку, кільце або іншу річ, і залишити на ніч. За цей час іони срібла забезпечать повне очищення води.

Рекомендації Міністерства охорони здоров’я на випадок припинення водопостачання:

  • використовувати питну воду з бюветів та інших джерел нецентралізованого водопостачання (колодязів, шахтних криниць), пунктів розливу питної води (у тому числі пересувних) при їхній наявності, фасовану бутильовану воду та воду в ємностях для індивідуального користування;
  • зберігати питну воду в закритих ємностях, при цьому обов’язково позначити бирками зі словами «Вода знезаражена для пиття», «Вода для технічних потреб», «Вода для господарських потреб» — як правило, роблять 2–3‑добовий запас;
  • кип’ятіння є ефективним методом знезаражування води (кип’ятити не менше 10 хвилин від моменту закипання), але навіть при зберіганні її у чистій і добре закритій ємності термін придатності не перевищує однієї доби.
  • воду з відкритих водойм потрібно використовувати тільки для технічних цілей.

Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»
3 грудня 2022, 12:07 | Кобеляки | Суспільство

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.