Чотири гранти — Біликам, один — Кобелякам

Чотири гранти — Біликам, один — Кобелякам

У результаті, п’ять місцевих підприємств отримають по 12 тисяч євро на розвиток бізнесу і покращення загальної продовольчої безпеки в Україні.

Одна з компаній, які отримали міжнародний грант, — це вже відоме читачам «ЕХО» комунальне підприємство «Білики-Агро». Воно займається вирощуванням продукції рослинництва, а також розвиває власну переробку. За кошти, отримані як грант, білицькі комунальники придбають два інкубатори та генератор для отримання електричної енергії.

Про деталі нової для Біликів і Кобеляк грантової програми редакції розповіла Наталія Левонтівцева, співробітниця аграрного холдингу «Астарта-Київ».
Наталія Іванівна говорить:

— Насправді, такі грантові програми, коли урядові й недержавні організації виділяють гроші Україні на безповоротній основі, працюють уже кілька років. Це для нашої місцевості, отримання міжнародного гранту, є дивиною. Та я щиро сподіваюся, що далі зростатиме і міжнародна підтримка, і активність місцевих підприємців.

Я вже розповідала про деталі грантової програми, що фінансується Урядом Швейцарії. Спочатку співробітники київського офісу «Астарти» доклали дуже багато зусиль для пошуку потенційних грантодавців. Вони направляли безліч пропозицій у іноземні посольства та Уряди. Пропозицією «Астарти» зацікавився посол Швейцарії в Україні. Швейцарці погодилися вкладати кошти саме в продовольчу безпеку України. Так був закладений фундамент майбутнього співробітництва між Урядом Швейцарії, благодійним фондом «Повір у себе» та агрохолдингом «Астарта».

У результаті, комунальне підприємство «Білики-Агро» отримало фінансування на придбання обладнання для соління і консервації плодоовочевої продукції. Холдинг «Астарта-Київ» надав приміщення для організації виробництва, а швейцарці оплатили покупку обладнання та виділили гроші на зарплату працівникам консервного цеху. Працюють у цеху в основному переселенці. А вироблену продукцію передають селищній раді, яка, у свою чергу, розподіляє її людям, які потребують підтримки й допомоги.

За швейцарцями увімкнулися й німці

Також Наталія Левонтівцева розповіла і про іншу грантову програму, що запрацювала в Кобеляцькій та Білицькій громадах завдяки активності агрохолдингу «Астарта- Київ» та Благодійного Фонду «Повір у себе», яким опікуються подружжя Іванчиків.

Мова йде про вже українсько-німецький проект. Його учасниками, окрім уже згадуваних «Астарти-Київ» та фонду «Повір у себе», є й німецький банк DAG.

Кожна компанія-учасник могла розраховувати на отримання 12 тисяч євро. Погодьтеся, що для малого бізнесу в Україні — це досить значна сума. Але гроші могли отримати лише підприємства, які виграють конкурс. Будь-кому кошти не дають. Потрібно було написати і презентувати свій бізнес-план розвитку. І обов’язкова умова — робота у сфері виробництва продуктів харчування, а також виділення в процесі діяльності 10 відсотків виробленої продукції для потреб громади. Окрім того, отримувачі гранту повинні створити три робочих місця.

Наталія Левонтівцева говорить:

— Мені приємно констатувати, що серед переможців конкурсу, які отримали гранти, аж чотири підприємства, що працюють на території Білицької громади, і одне — кобеляцьке. Приємно, що ініціативу підтримала і влада на місцях, зокрема, селищний голова Микола Скрильник. Отже, далі — буде.

У Білицькій громаді грантову підтримку отримали комунальне підприємство «Білики-Агро» на придбання інкубаторів і генератора, Катерина Скрильник — встановлення обладнання для сироваріння, Віктор Калініченко — для пекарні, Ірина Бабич — будівництво теплиці. Серед кобеляцьких підприємців грант отримав Марк Рибалко на розвиток свого закладу харчування.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»
19 грудня 2022, 17:50 | Кобеляки | Суспільство

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.