Безкоштовні лампи доїдуть до Кобеляк у кінці січня

Безкоштовні лампи доїдуть до Кобеляк у кінці січня

У всякому разі, на це сподіваються менеджери Укрпошти, через яку й впроваджуватиметься в життя програма по безкоштовній заміні електричних лампочок. Протягом 2022-го року Уряд України анонсував проведення кампанії по заміні старих ламп розжарювання на більш сучасні лед-лампи.

Владою було обіцяно, що всі бажаючі матимуть змогу через Укрпошту здійснити обмін п’яти старих ламп на таку ж кількість абсолютно нових. Першу партію в 30 млн. лед-ламп профінансує  Євросоюз.

Далі  — більше. У планах уряду замінити по всій країні 50 мільйонів ламп  на світлодіодні. Усе заради енергоощадності.

Геннадій Рябцев, експерт з питань енергетики:

«Якщо згадати, скільки саме ламп можна замінити, то в масштабах всієї держави загальна економія буде співставною з потужністю одного енергоблока атомної електростанції! Тому не треба цим нехтувати.

Це й країні економія, і сімейному бюджету. Тепер трохи цифр: за даними «Укренерго», від 40 до 60% електроенергії споживають саме домогосподарства.  Щоправда, у великих містах люди вже зрозуміли вигоду. А от українці в маленьких містечках і селах досі здебільшого світять  звичайними лампами розжарювання».

Олександр Машинін, технічний спеціаліст із продажу кабелю та електротехніки:

«Ми звикли до того, що лампочка розжарювання, наприклад 100 Вт, але це 100 Вт електричної потужності вона споживає, а видає світла всього лише приблизно на 20 Вт, а на 80 Вт вона обігріває нашу кімнату. А от Led-лампа майже 100% своєї електричної потужності, яку вона використовує,  віддає на світло.

І виходить, що більша ціна лед-лампи — все одно виходить для бюджету економніше.

Вона коштує дорожче, але менше споживає — у 8 разів. Та ми маємо ще такий критерій від того терміну, який вони працюють. Так, прийнято рахувати: лампа розжарювання у нас буде служити приблизно 1000 годин, у той час як діодна лампа буде служити в середньому 10 000 годин, тобто в 10 разів більше. Тоді заощадження виходять приблизно у 80 разів».

А що в Кобеляках?

Дмитро Соломко, регіональний менеджер Укрпошти, з яким ми поспілкувалися 16 січня, в день, коли мала стартувати урядова програма по заміні лампочок, пояснив:

— Наскільки мені відомо, сьогодні лампи почали обмінювати в Києві та інших великих містах. Через тиждень процес почнеться в Полтаві. А десь через два тижні, тобто наприкінці січня, лампочки доїдуть і до нас у Кобеляки, Білики, Нові Санжари та інші населені пункти громад, які ми обслуговуємо.
Соломко радить людям скористатися застосунком «Дія». Він пояснює:

—  Я розумію, що бабусям і дідусям у селах непросто розібратися в програмах на смартфонах. Але поряд завжди є молодь, яка допоможе. Чому краще через «Дію»? Пояснюю. Якщо ви замовите обмін через цей додаток,  то лампочки гарантовано їхатимуть саме до вас персонально. Якщо ж просто прийти із старими лампочками до поштового відділення, то нових лампочок банально може не вистачити. А через «Дію» замовив, отримав повідомлення на телефон, що лампочки приїхали  — іди й міняй.

У процесі обміну із собою потрібно мати паспорт та ідентифікаційний код. Лампочки, які прибули, «чекатимуть» свого замовника у поштовому відділення п’ять днів.

 

Де і як?

Для того, щоб обміняти звичайні лампи розжарювання на світлодіодні, необхідно або подати заяву в застосунку «Дія», безпосередньо у вашому мобільному телефоні, отримати повідомлення та прийти в найближче відділення «Укрпошти». Або одразу взяти із собою 5 ламп, вони мають бути обов’язково справними, обміняти їх можна лише один раз. При цьому із собою мати паспорт та ідентифікаційний код.  Прийти у відділення Укрпошти, підійти до віконечка і в разі наявності ламп вам їх одразу видадуть.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»
20 січня 2023, 16:34 | Кобеляки | Суспільство

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.