Якість асфальтних робіт перевіряли юристи, землевпорядники і соціологи

Якість асфальтних робіт перевіряли юристи, землевпорядники і соціологи

23 січня у Кобеляцькому суді продовжився розгляд знаменитої для нашої місцевості кримінальної справи, фігурантом якої є колишній міський голова Олександр Копелець.

Нагадаємо, що йому інкримінують зловживання службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки, та службове підроблення офіційних документів (ч. 2 ст. 364, ч. 1 ст. 366 КК України). Про це повідомили в прес-службі Полтавської обласної прокуратури.

За даними слідства, міський голова уклав із товариством низку договорів підряду щодо капітального ремонту дорожнього покриття однієї з вулиць міста.
Незважаючи на те, що фактично ремонту не зроблено, посадовець підписав та завірив печатками міської ради акти виконаних робіт, внаслідок чого товариство безпідставно отримало з місцевого бюджету майже 400 тис. гривень, а територіальна громада зазнала збитків на вказану суму.

23 січня суддя допитувала свідків. Того дня в залі суду говорили посадовці міськради.

Першою допитали бухгалтера Кобеляцької міської ради Д.

Вона повідомила, що в 2017 році виконувала обов’язки головного бухгалтера міськради. За її словами, у коло її обов’язків входила перевірка виключно правильності бухгалтерських документів, пов’язаних із оплатою робіт по асфальтуванню. Тобто — договорів, рахунків, актів виконаних робіт, кошторисної документації.

Свідок Д. розповіла:

— Моря справа — перевірити бухгалтерські документи і віднести їх у Держказначейство для проведення оплати. Іншу документацію я не дивлюся і не вивчаю. Я ж за фахом бухгалтер, а не інженер-будівельник чи проектант.

У ході допиту бухгалтер згадала, що вже після виконання робіт по асфальтуванню на сесії міської ради було прийняте рішення про зміни в проектній документації. Замість вулиці Подільська в проект внесли провулок Подільський. На думку бухгалтера, мова йшла про технічну помилку під час підготовки документів.

Також свідок Д. підтвердила, що більшість документів стосовно асфальтування міських вулиць підписував Олександр Копелець. А технічний нагляд під час проведення робіт не здійснювався.

На запитання адвоката щодо скарг чи нарікань з боку громадськості після проведення асфальтних робіт, свідок відповіла, що їй невідомо про такі факти.

Потім суд допитав свідка Д., юриста міськради.

Вона розповіла, що у свій час була включена до складу комісії міськради, члени якої перевіряли проведення робіт по асфальтуванню вулиць міста.
На запитання прокурора, яким був правовий статус цієї комісії, юрист відповіла, що її створив своїм розпорядженням тодішній міський голова Олександр Копелець.

Щодо самої комісійної перевірки, то вона, за словами юриста, полягала в обмірюванні рулеткою площі укладеного асфальту. А фахівців відповідного будівельного профілю в складі комісії не було.

Подібну інформацію суду надав і свідок Р., землевпорядник міської ради. Він теж був включений у склад комісії з перевірки виконання робіт по асфальтуванню міських вулиць. За його словами, його робота полягала в тому, що він сумлінно виконував розпорядження голови комісії К., призначеного Копельцем.

По факту — Р. рулеткою міряв асфальт і оголошував про результат вимірювання голові комісії. А той заносив дані в зошит і вираховував «квадратуру» укладеного асфальту.

За словами свідка, вони перевіряли й товщину шару асфальту.

Прокурор запитав, яким чином проводилася така перевірка.

Свідок відповів, що вони міряли глибину шурфів у асфальті. При цьому зазначив, що шурфи в асфальті вже були. Хто їх зробив, свідок не розповідав.

На запитання щодо його фахової освіти, свідок відповів:

— Соціологія і система радіозв’язку.

Ніхто із членів комісії ніякої проектної чи іншої документації щодо асфальтування не бачив. Про це вони всі заявили.

Суддя оголосила перерву в засіданні до 14 лютого. Також вона розпорядилася викликати ще одного свідка, інженера-проектанта.

У ході судового засідання в залі постійно перебував екс-міський голова Олександр Копелець. Але жодної активності не виявляв. Усі запитання свідкам задавала його адвокат.


Автор: Ігор Філоненко
26 січня 2023, 18:03 | Кобеляки | Кримінал

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.