Бензин і солярка для тероборони «пішли» на посівну?

Бензин і солярка для тероборони «пішли»  на посівну?

Стають відомі деталі результатів роботи аудиторів, які перевіряли діяльність Кобеляцької міської ради протягом 2021-22 років. Зокрема, виявилося,  що паливно-мастильні матеріали, які мали використати на потреби місцевої територіальної оборони, зникли в майже невідомому напрямку.

Читачі «ЕХО»  із гарною пам’яттю повинні ще в ній тримати епопею із 600 тисячами гривень, виділених ще за часів керування містом Олександром Копельцем нібито на потреби військових.

Тоді, влітку 2022-го року, коли крісло під Олександром Олександровичем почало хитатися, депутат Таміла Шевченко неодноразово заявляла про те, що її та колег цікавить доля бензину та дизпалива на 600 тисяч гривень, які зникли в невідомому напрямку. Запитання про це депутати задавали міському голові. Олександр Копелець, навпаки, неодноразово говорив,  що ніхто з депутатів із запитами про ці гроші та паливно-мастильні матеріали не звертався. Доходило до публічних сварок, про що ми повідомляли в статті під назвою «Говорили, балакали, сіли й… посварилися» від 23 червня 2022 року.

Дещо пізніше тодішній керівник «Водоканалу Плюс» Володимир Юрко демонстрував стос паперів, які нібито підтверджують правомірність використання паливно-мастильних матеріалів  («У «Водоканалі» говорять,  що готові до перевірки» від 28 липня 2022 року).  Водночас міські депутати й далі стверджували, що всіх документів, які б підтверджували правомірність використання паливно-мастильних матеріалів на суму більше, аніж півмільйона гривень, їм для ознайомлення так і не надали. А те, що «водоканалівці» показували журналістам, є фальшивкою.

Так чи інакше, а час ішов. Про ті злополучні бензин та солярку на 600 тисяч гривень почали й забувати. Аж доки не завершилася аудиторська перевірка діяльності Кобеляцької міської ради за період 2021-22 років. Зокрема, аудитори перевіряли й стан звітності по паливно-мастильних матеріалах. І, здається, знайшли й «слід» бензину та дизпалива.

Згідно з результатами аудиторської перевірки, виявлено, що міській раді нанесено збитків на 1 мільйон 800 тисяч гривень. Мова йде, зокрема, і про відсутність документів, які б підтвердили використання паливно-мастильних матеріалів. Документів немає на паливо, використане як самою міською радою, так і комунальним підприємством «Водоканал Плюс», якому воно нібито передавалося. При цьому, мова йде не про сотні, а про тисячі літрів.

А що найцікавіше, всі оті «зниклі»  бензин і дизпаливо, згідно із рішеннями міської ради, призначалися виключно на потреби військових.

Так, сама міська рада, її виконавчий комітет у період із березня по серпень 2022-го року «зкомунізмили»  800 літрів тероборонівського палива.  Ще 430 літрів пішли нібито на потреби парку «Нижньоворсклянський», ще 300 — на міську комунальну лікарню, ще 35 — на центр надання соціальних послуг.

Та звичайно ж, найщедріше «військове» паливо витрачалося на сам виконком міськради. У березні — 1600 літрів, у квітні — 1000, у травні — 649, у червні — 538, у липні — 554.

У всіх випадках є ефект «два в одному».  Що це значить? А це означає, що  паливо, по-перше, призначалося військовим, а не згаданим установам міської ради, і  по-друге, документів про його використання немає.

З «Водоканалом»  ще цікавіше

Як виявилося, солярка та бензин, передані міською радою «Водоканалу Плюс», теж для потреб військових зникали ще в більших масштабах.

Вище була згадка про те, що Володимир Юрко показував «для преси» стоси паперів. Але аудитори тих паперів вже не виявили.

Натомість зафіксували, що протягом квітня — травня 2022 року «водоканалів ці» додатково «спалили»  небагато-немало, а 13 тисяч 500 літрів дизпалива та бензину марок А-95 і А-92.

Тоді міський голова Олександр Копелець говорив, що додаткові витрати паливно-мастильних матеріалів комунальниками пов’язані із розвезенням гуманітарки та приїздом у Кобеляцьку громаду тисяч переселенців. Мовляв, і води стали більше пити, і смітити.

Але аудитори не знайшли документальних підтверджень збільшення витрат комунальників. Як не знайшли і куди зникли оті 13 тисяч 500 літрів палива. Тільки зафіксували факт відсутності документів на їх використання.

Далі  «слід»  майже десяти тонн паливно-мастильних матеріалів, а нагадаємо, Таміла Шевченко та інші депутати у свій час говорили про те, що їх цікавить доля саме такої кількості бензину та дизпалива, мають шукати вже правоохоронні органи. Адже документи аудиторської перевірки вже теперішні посадовці Кобеляцької міської ради передали в прокуратуру.

Від редакції: пікантності усій цій історії додає те, що «випадково»  період, під час якого «зникли»  бензин і солярка, співпадає із розпалом весняно-польових робіт. А екс-міський голова Олександр Копелець по родинній лінії, ну дуже, тісно пов’язаний із аграрним бізнесом.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»
24 березня 2023, 14:06 | Кобеляки | Фінанси

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.