В ОП обіцяють не переслідувати за "пасивне" отримання "громадянства" РФ

В ОП обіцяють не переслідувати за "пасивне" отримання "громадянства" РФ

Громадян на окупованих територіях закликають не отримувати паспорт РФ, якщо вони мають таку змогу. Україна не буде переслідувати громадян, які пасивно отримали "російське громадянство".

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що мешканцям окупованих територій задля збереження життя краще не відмовлятися від російських паспортів у випадку, якщо відмова загрожує тортурами.

"Я б порадив брати російський паспорт, все ж таки, для себе прийняти рішення вижити. Це найголовніше. Ми розуміємо, що це відбувається під тиском, фізичним тиском. Тому взяти паспорт, вижити, дочекатись, коли ми звільнимо цю територію. Після цього, зараз напрацьовується відповідний закон, – офіційно відмовитись від цього паспорту і повернутись до нормального життя", - зазначив він.

Водночас віцепрем'єрка Ірина Верещук 1 травня заявила, що не рекомендує брати російські паспорти на окупованих територіях. За її словами, примусова паспортизація або репресії не допоможуть перетворити українців на росіян:

"Мої рекомендації українцям на ТОТ залишаються тими самими:

  • - російські паспорти не брати;
  • - з окупантами не співпрацювати;
  • - за можливості виїхати;
  • - чекати ЗСУ"

Омбудсмен Дмитро Лубінець звернеться до Кабміну з вимогою пояснити слова віцепрем’єрки Ірини Верещук, яка напередодні рекомендувала українцям на окупованих територіях не брати російські паспорти.

"Якщо ви маєте змогу не отримувати російський паспорт, намагайтеся не отримувати. Якщо вам необхідно взяти російський паспорт, щоб уникнути репресій, катувань, – беріть. Принципова громадянська позиція заслуговує найвищої оцінки. Але ніхто не виграє від збільшення числа українських полонених чи закатованих громадян. Україна не буде переслідувати громадян, які пасивно отримали "російське громадянство". Ключове – пасивно, під жорстким примусом", - пояснив він.

2 травня 2023, 10:28 | Полтавщина | Політика

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.