Кобеляцькі комунальники планують приймати навіть автогуму

Кобеляцькі комунальники планують приймати навіть автогуму

Планами із приймання сортованих відходів із редакцією поділився директор підприємства «Водоканал Плюс» Сергій Ткаченко. Хоча привід для розмови був зовсім інший. І досить несподіваний.

До редакції зателефонував місцевий підприємець Іскандер Будаков. Він попрохав про зустріч.

Під час розмови Будаков поскаржився, що не може знайти порозуміння із нинішнім керівництвом «Водоканалу Плюс».

Нагадаємо, що чотири роки тому Руслан Будаков, син Іскандера, поставив по місту Кобеляки контейнери для роздільного збору відходів. Свідомі громадяни отримали можливість вкидати в окремі ємності скло, пластик і жерстяні банки.

Протягом цих років тодішня кобеляцька влада в цей процес ніяк не втручалася — і не допомагала нічим, і не забороняла.

Та ось після зміни влади нарешті почався якийсь позитивний рух у розрізі поводження із твердими побутовими відходами. Чи то чиновники нарешті второпали, що проблему потрібно вирішувати не банальним «засиранням» лісів, полів і рік, чи відкриті кримінальні провадження щодо екс-керівників за фактом забруднення земель подіяли, чи в комунальному підприємстві після довгої перерви з’явився адекватний керівник. Швидше за все, усі фактори подіяли в комплексі. Зрештою — це не принципово важливо.

І от днями в Кобеляках силами «Водоканалу Плюс» встановили перші контейнери для роздільного збору відходів. Їх придбали самі комунальники. І виникла несподівана конфліктна ситуація. Будаков поскаржився, що комунальники встановлюють контейнери в тих же місцях, де розташовані його об’єкти.

Свій коментар з цього приводу редакції погодився надати і Сергій Ткаченко. Передусім, директор комунального підприємства наголосив:

— Так, дзвінки з цього приводу були. У міську раду. Бачу, що й до Вас звернулися. Але часу для того, щоб зустрітися зі мною і спокійно та детально обговорити ситуацію, підприємець, на жаль, не знайшов. Ми бачилися, обмінялися думками, але то не було предметною серйозною розмовою. Він говорить про існування нібито якоїсь домовленості із попереднім керівництвом міста. Але ж це, по меншій мірі, несерйозно. Про якісь усні домовленості потрібно забути раз і назавжди. Мають бути документи, скріплені підписами і печатками. І, найголовніше, ці документи мають відповідати чинному законодавству і прийнятій у громаді комплексній програмі поводження з відходами. Лише так ми будемо працювати. А знайти спільну мову із підприємцем, який займається прийманням сортованих відходів, і можна, і потрібно.

Також Сергій Ткаченко повідомив, що комунальники планують встановити по Кобеляках до семидесяти контейнерів для роздільного збору відходів. І розповів, що в перспективі будуть приймати навіть автомобільні шини. Адже сучасні технології дозволяють переробляти навіть такі специфічні відходи. Щоправда, наголосив:

— У принципі, можна дати раду практично всім відходам, що є в місті та громаді. Їх можна прийняти, досортувати і відправити на переробку без шкоди для довкілля і навантаження для бюджету. Тобто вийти хоча б на нульову рентабельність. Але ж не збитковість. Та люди мають зрозуміти головне. Щоб так сталося, потрібно негайно починати сортувати відходи. Так, як «було», коли в одну купу біля контейнерів, вибачте за вираз, «валили» бур’яни, нутрощі тварин, гілля і биту цеглу, вже не буде.

Звичайно ж, була згадана і проблема з тим непотребом, що кобелячани вже нанесли до контейнерів. І, на жаль, продовжують туди нести навіть скошену траву.

Сергій Ткаченко пояснив:

— Ви, напевне, вже бачили, що ці купи органіки вперемішку з іншими відходами ми підгорнули. Але вивозити їх поки що не плануємо. І не тому, що не хочемо, що це якась забаганка чи намагання когось провчити. Усе простіше. Вивозити нікуди. Ліс уже закінчився, а жодне спеціалізоване підприємство такі відходи не приймає.

Водночас Ткаченко підтвердив, що пошук шляху вирішення згаданої проблеми не припиняється.





Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»
7 травня 2023, 10:00 | Кобеляки | Суспільство

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.