Житель Бережнівки підтримував терористів та сприяв їх приходу

Житель Бережнівки підтримував терористів та сприяв їх приходу

8 травня Кобеляцький районний суд виніс вирок уродженцю села Бережнівка за вчинення кримінальних правопорушень, пов’язаних зі створенням терористичної групи чи терористичної організації, а також із виготовленням, поширенням комуністичної, нацистської символіки та пропагандою комуністичного та нацистського тоталітарних режимів.

Здавав «денеерівцям» позиції українських військ

У вироку йдеться, що 7 квітня 2014 року на території Донецької області створена та до цього часу діє терористична організація «донецька народна республіка», що має на меті зміну меж території і державного кордону України.

Факт створення «днр» за підтримки та під контролем російської федерації визнано Резолюцією ПАРЕ від 12 жовтня 2016-го.

24 лютого минулого року збройні сили рф спільно з підрозділами незаконних збройних формувань так званих «днр» і «лнр» здійснили інтенсивні обстріли по військових та цивільних об`єктах  на всій території України і вторглися на її землі. Відповідно до указу Президента України, із 24 лютого в країні введено військовий стан, який неодноразово продовжувався.

На фоні цього підсудний завів у інтернет-мережі «Facebook» аккаунт під псевдонімом «Евгений Гарец».

Уродженець Бережнівки, маючи негативне ставлення до чинної влади в Україні, будучи колишнім жителем Маріуполя, вирішив сприяти діяльності терористичної організації «днр». Чоловік повідомляв представникам організації місця розташування вогневих позицій силових та воєнізованих підрозділів України, які залучені до оборони Маріуполя під час воєнного стану.

3 березня 2022 року підсудний надіслав так званому «уповноваженому по правам людини в днр» текстове повідомлення із зазначенням місць розташування у 17-му та 23-му житлових масивах міста українських військових і техніки.

Таким чином підсудний вчинив кримінальне правопорушення, передбачене частиною 1 статті 258-3 ККУ «Створення терористичної групи чи терористичної організації».

У період з жовтня 2021 року по теперішній час підозрюваний, маючи злочинний умисел, направлений на поширення символіки комуністичного тоталітарного режиму, розмістив на своїй сторінці у «Фейсбук» символіку комуністичного тоталітарного режиму. Зокрема, фрагмент гімну УРСР «Живи Украино, прекрасна и сильна, в советском союзе ти счастье нашла», а також прапори, символи, зображення  та іншу атрибутику, в яких відтворюється поєднання серпа та молота, серпа, молота та п`ятикутної зірки, плуга.

Із цього випливає, що підсудний вчинив кримінальне правопорушення, передбачене частиною 1 статті 436-1 ККУ.

Хороші терористи і погані поліцейські

Обвинувачений свою вину не визнав. Суду пояснив:

  • що з уповноваженою особою по правам людини «днр» віртуально дружить у мережі «Фейсбук» із того часу, коли уповноважена з прав людини України відмовила йому в розгляді звернення. Із його слів, він побачив відео з українськими військовими, зняте в одному з житлових масивів Маріуполя, де живуть рідні підсудного. У відео військові виводили з квартир жильців. Звідки у повідомленні з’явилися слова «нацики» та про «позиції військових», він не знає;
  • що так звана донецька народна республіка несправедливо визнана терористичною організацією, так як 4 мільйони осіб Донбасу не можуть бути терористами, оскільки 97 відсотків жителів проголосували за автономне існування Донбасу в складі України;
  • що до його сторінки у «Facebook» доступ мають лише друзі. На цій сторінці він публікував лише те, що йому рідне, а радянський союз для нього дорогий, бо він там народився, жив, захищав його. І в свій час голосував проти розпаду союзу.
  • що Закон «Про декомунізацію» вважає цинічним, оскільки законодавець на одну лінію з нацизмом поставив комунізм, а це є «плювком» у бік батьків та дідів.

Крім того, повідомив, що фактично був затриманий 4 березня 2022 року. Працівники поліції відразу ж вилучили у нього телефон, згоди на його огляд він не давав. Вважає, що можливо вони і встановили на його телефоні пароль та відредагували повідомлення, яке він писав «уповноваженому».

Чекав на прихід русскіх

Незважаючи на позицію підсудного, правоохоронці підтвердили його вину зібраними та дослідженими в судовому засіданні відповідними доказами.
По-перше, під час огляду телефону були виявлені повідомлення до «денеерівців», надіслані в соцмережі Фейсбук. При цьому встановлено, що в зазначених кварталах Маріуполя дійсно в той час перебували українські військові, а територія піддавалася обстрілам.

Працівники поліції, викликані в якості свідків, наголошували на тому, що підсудний добровільно розблоковував телефон та надавав доступ до соціальних мереж.

За словами односельців, які давали показання на суді, обвинувачений через Фейсбук підтримував так звані «днр» і «лнр» та росію. Хоча будинок підсудного в Бережнівці знаходиться поряд з нафтобазою, під час світломаскування лише в нього горіло світло.

Із цього питання до обвинуваченого приїздили представники тероборони, однак нічого не змінилося. Після того, як підсудний у Фейсбуці поширював прапор СРСР і напис «мир Донбасу», почалися розмови, що він сепаратист і може рахувати військову техніку, вагони, оскільки живе біля нафтобази, яка знаходиться поруч із залізницею. Стороннім людям повідомляв, що прийдуть руські і все буде добре.

За ґрати на 10 років

Врахувавши всі факти та опитавши свідків, суд ухвалив визнати підсудного винуватим у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених частиною 1 статті 258-3, частиною 1 статті 463-1 ККУ та призначити йому покарання:

  • за частиною 1 ст. 258-3 ККУ у виді позбавлення волі строком на 10 років без конфіскації майна;
  • за частиною 1 статті 436-1 ККУ у виді позбавлення волі на строк один рік без конфіскації майна.

На підставі частини 1 статті 70 ККУ шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим служителі Феміди призначили обвинуваченому остаточне покарання у виді позбавлення волі строком на 10 років без конфіскації майна.

Строк початку відбування покарання рахується з часу затримання підсудного —  із 5 березня 2022-го.

26 травня 2023, 10:29 | Кобеляки | Кримінал

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.