А можна трішки тихіше?

А можна трішки тихіше?

Уже не один, не два і не три читачі «ЕХО»  звернулися до редакції із проханням висвітлити тему, пов’язану  із масовими гулянками, які активізувалися в нашому містечку. Люди запитують і вимагають одночасно:

— А це законно, що у нас дискотеки працюють? Можливо, на час війни потрібно таки припинити масові зібрання людей.

— А що, так можна? Одні гинуть на війні, інші до півночі танцюють та людям спати заважають? І взагалі, нібито мирні зібрання, а дискотека — це є зібранням, у нас заборонені.

Отакі запитання задають люди. І вимагають відповідей.

З приводу законності проведення дискотек та інших масових розважальних заходів, то, як завжди в Україні, законодавці дали можливість порушувати закон.

На просторах Інтернету вдалося знайти роз’яснення експертів Центру громадянських свобод. Нижче цитуємо:

«...Згідно з частиною другою Статті 39 КУ: «Обмеження щодо реалізації цього права може встановлюватися судом відповідно до закону і лише в інтересах національної безпеки та громадського порядку — з метою запобігання заворушенням чи злочинам, для охорони здоров’я населення або захисту прав і свобод інших людей».

Тобто, відповідно до Основного Закону, мирні зібрання можуть бути заборонені тільки судом, а тому не є повністю забороненими під час воєнного стану....
Водночас потрібно зазначити, що тема масових гучних гулянок у Кобеляках вийшла в публічний простір. Свою позицію з цього приводу висловила Альона  Шуліка, жителька Кобеляк,  пов’язана із волонтерською діяльністю. З її дозволу передруковуємо емоційний пост у соцмережі:

«Наголошую! Ще раз!

Я не проти дискотек, кафе, чи як ви там будете це називати! Я особисто знайома з власниками обох кобеляцьких танцполів, нічого погано про них сказати не хочу! Як мінімум, їх можна зрозуміти як бізнесменів, але ж… Який зараз час…

Я хочу, щоб всі мали повагу до військових!!! Не просто поважали на словах, а цінили і були вдячними за те, що вони для нас роблять!

На мою думку, спочатку, потрібно налагодити та врегулювати сам процес цих веселощів! Як мінімум, встановити відеофіксацію на вході, щоб у разі чого  можна було переглянути камери! До того ж, тоді будуть відсутні всі питання  по темі «о котрій закрилась дискотека та звідки так гучно лунає музика». Бо відвідувачі говорять одне, близькі знайомі власників інше, а на останньому інтерв’ю взагалі 3 варіант.

Далі… З приводу дитячих виступів, звітних концертів, які проводяться на території дискотек, я хочу сказати, точніше запитати:

— Де ви чули або читали, що я проти таких заходів? Шановні, не перебільшуйте та не придумуйте свого. Про це взагалі ніхто не згадував! І не маніпулюйте дітьми!

Насправді, організатори організаторами, поліція поліцією, але в кожного має бути совість. Якщо її нема, то тут не допоможе ніхто!  Хочу ще раз звернутись до всіх, хто відвідує такі заклади, у тому числі до батьків неповнолітніх, тому що вони несуть за них відповідальність:

— Будь-ласка, поважайте військових! Всіх тих людей, які рятують нам життя. Дякуйте їм, за те, що ми можемо спокійно спати та займатися своїми звичними справами! Віднесіться до них з повагою  та прислухайтеся до їхньої думки! Навчайте дітей поважати тих, хто виборює для них майбутнє!

І не використовуйте це як рекламу!

Всім дякую! Аргументів ще багато, але я думаю, цього достатньо!»

Якщо закінчувати статтю не лише закликами до совісті та громадянської свідомості, то хотілося б нагадати людям, які люблять погуляти гучно і довго, про ще кілька нюансів українського законодавства. Дані взяті із сайту вже названого Центру громадянських свобод.

«...Окрім того, стаття 8 ЗУ «Про правовий режим воєнного стану» дозволяє військовим адміністраціям та військовому командуванню встановлювати додаткові обмеження. Це в більшості випадків може стосуватися місця або часу проведення мирних зборів.

У статті 8 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» йдеться:

«В Україні або в окремих її місцевостях, де введено воєнний стан, військове командування разом із військовими адміністраціями (у разі їх утворення) можуть самостійно або із залученням органів виконавчої влади, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування запроваджувати та здійснювати в межах тимчасових обмежень конституційних прав і свобод людини і громадянина, а також прав і законних інтересів юридичних осіб, передбачених указом Президента України про введення воєнного стану, такі заходи правового режиму воєнного стану:..

…8) забороняти проведення мирних зборів, мітингів, походів і демонстрацій, інших масових заходів;».

Отже, Полтавська ОВА таки може припинити діяльність кобеляцьких дискотек та проведення концертів.

Але може давайте просто тихіше?


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»
9 червня 2023, 09:29 | Кобеляки | Редакційна



1. ludmila65 / 9 червня 2023, 10:58 Цитувати
Дійсно, схоже на пир під час чуми
2. Ltava / 9 червня 2023, 11:19 Цитувати
Не зрозумів причому тут "Полтавська ОВА таки може припинити діяльність кобеляцьких дискотек та проведення концертів" ?
Є Кобеляцька міська рада -орган місцевого самоврядування,який і наділений правом врегульовувати такі проблеми.
3. Олексій / 9 червня 2023, 17:21 Цитувати
Скільки років на закон всім було насрать а тут вдруг така оказія)))
4. Ltava / 9 червня 2023, 21:45 Цитувати
"Скільки років на закон всім було насрать а тут вдруг така оказія)))" - не оказія друже а війна((( Може хочаб у війну якісь правила змінити потрібно?((
5. Олексій / 10 червня 2023, 13:07 Цитувати
4.Ltava
«не оказія друже а війна(((»

Війна хіба не у чотирнадцятому почалася???
4.Ltava
«Може хочаб у війну якісь правила змінити потрібно?((
»

Немає сенсу міняти правила якщо закони тупо не діють...
6. Ltava / 11 червня 2023, 16:11 Цитувати
Війна хіба не у чотирнадцятому почалася???
Війна з імперією іде 500 років ((( Розпочинати потрібно з себе. на рівні родини. села. громади і не чекаючи зміни законів а користуючись простою логікою доцільності і порядності(((
7. микола козак / 13 червня 2023, 18:14 Цитувати
А як комендантська година , закінчилась ?Чому військомат , чи як він тепер називається , не підійде туди з повістками і думаю після цього непотрібно буде нічого забороняти.
8. микола козак / 13 червня 2023, 18:16 Цитувати
До того , можна вручити повістки і власникам тих танцполів.
9. Ltava / 13 червня 2023, 22:04 Цитувати
"можна вручити повістки і власникам тих танцполів."
Ми війну можемо виграти з героями а не з насильно мобілізованими (((
Карати потрібно величезними штрафами на користь наших захісників!!!!!
Тупо заганяючи цих порушників і боргові зобовязання!!!
10. Олексій / 14 червня 2023, 12:52 Цитувати
Люди добрі, що ви таке мелете?
Давайте спробуємо мислити логічно, у нашій країні згідно чинного законодавства гучна музика може лунати максимум до десятої години вечора якщо у власників закладу немає відповідного дозволу підкріпленого рішенням сесії міської ради, також у нашій країні є правоохоронні органи які і здійснюють нагляд за дотриманням чинного законодавстві. Нашим містом регулярно курсують екіпажі патрульної поліції і як би дійсно ота гучна музика лунала протизаконно то вони б негайно присікли настільки кричуще правопорушення.
Правда ж?)...

Змінено 14.06.2023, 15:05
11. микола козак / 14 червня 2023, 15:09 Цитувати
9.Ltava
«Ми війну можемо виграти з героями а не з насильно мобілізованими (»

В тім то і біда , що захищають Україну добровольці та ті із сіл та містечок , які не можуть відкупитись .Так чому одні гниють в окопах , та ризикують життям , а босота , яка накрала грошей , витанцьовує на танцполах , то встроюють перегони на крутих тачках і т.д. .А Олексій очевидно з тих або власників танцполу , або той Ю, хто витанцьовує , тому на його думку ви мелете не те.Він спирається на кобеляцьких депутатів , які не завжди адекватні в рішеннях , адже серед депутатів більшість тих , які доять українців.
12. Ltava / 14 червня 2023, 19:13 Цитувати
11.микола козак
«Правда ж?)...»

Н
а жаль не правда ((((
13. микола козак / 14 червня 2023, 20:42 Цитувати
12.Ltava
«11.микола козак
«Правда ж?)

Н
а жаль не правда ((((
»

Цитата не з мого коментаря
14. Олексій / 14 червня 2023, 21:05 Цитувати
12.Ltava
«
На жаль не правда»

Шановна, скажіть будь-ласка прямо де я збрехав?)))

Змінено 14.06.2023, 21:32
15. Олексій / 14 червня 2023, 21:30 Цитувати
11.микола козак
«А Олексій очевидно з тих або власників танцполу , або той Ю, хто витанцьовує , тому на його думку ви мелете не те.Він спирається на кобеляцьких депутатів , які не завжди адекватні в рішеннях , »

Пане Миколо, я особисто користуюся лише велосипедом якому вже близько двадцяти років і подібних закладів не відвідую десь з тих часів коли був куплений мій велосипед)...
Також думаю наврядчи, власники подібних закладів, зважаючи на два ковідні роки та воєнні роки з їх коменданськими годинами, заморочувалися одобрямсом від народних обранців на подібну вакханалію.
Але закон є закон, можна все що не заборонено і автоматично вважається таким що дозволено, а понятія у стилі бандитських формувань сюди прилітати не потрібно.
І якщо мав місце факт що музика волала до дванадцятої години ночі то тут як на мене проглядається факт злочинної халатності однієї із сторін:
- або у власників закладу був дозвіл від міської ради на проведення подібних заходів який був виданий або вчасно не відкликаний зважаючи на військовий стан та комендантську годину.
- або поліціянти відповідно відреагували й можуть продемонструвати відповідні протоколи з зафіксованими порушеннями (якщо звичайно вони якось взагалі реагували)...

Змінено 14.06.2023, 21:50
16. Олексій / 14 червня 2023, 21:38 Цитувати


Змінено 14.06.2023, 21:49
17. Олексій / 14 червня 2023, 21:48 Цитувати
Я звичайно розуміють що це прохання у стилі "свисни Грицьку..." але було б добре якби редакція розібралася у цьому питанню.
Чи мали відповідний дозвіл власники закладу?
І чи реагувала якось поліція?)...
Просто якщо відповідних дозволів не було і поліція ніяк не реагувала то це досить красномовно характеризує зміни які так і не відбулися...

Змінено 14.06.2023, 23:01
18. Vladimerovna / 15 червня 2023, 20:43 Цитувати


Змінено 15.06.2023, 21:07

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.