Біличани сміливіші за кобелячан

Біличани сміливіші за кобелячан

Днями в Кобеляках відбувся цікавий захід. Бажаючим отримати підтримку в розвитку бізнесу провели презентацію міні­грантового конкурсу «Сміливі­ 2,0». Представник агрофірми «Астарта» Наталія Левонтівцева розповіла присутнім про те, як і скільки коштів можна отримати від грантодавців.

Одразу потрібно нагадати, що конкурс на отримання грантової допомоги проводиться за підтримки як агрохолдингу «Астарта», так і банку «Райффайзен Банк» та благодійного фонду «Повір у себе». У минулому році жителі Білицької та Кобеляцької громад уже отримували кошти для розвитку свого бізнесу. Оскільки проект виявився вдалим, то його організатори вирішили його продовжити. Зараз усі бажаючі можуть подати заявки на участь у конкурсі грантів і отримати до 70 тисяч гривень.

Хто може отримати грант

  • ­ мікропідприємці, які офіційно зареєстровані в Україні (Полтавська, Вінницька, Житомирська, Херсонська, Харківська, Тернопільська, Чернігівська та Хмельницька області). Перевагою під час відбору буде можливість працевлаштування осіб з інвалідністю, ВПО, родин військовослужбовців тощо;
  • ­ внутрішньо переміщені особи, родини військовослужбовців, особи з незахищених груп населення в Полтавській, Вінницькій, Житомирській, Херсонській, Харківській, Тернопільській, Чернігівській та Хмельницькій областях, які ще не мають власної справи, але мають амбіції та бажання розвивати українське виробництво.
  • ­ ветерани­ військовослужбовці, які мають бізнес­ідею та готові до її реалізації.

На учасників очікує навчання та підготовка бізнес­планів для покращення і розвитку їх власного бізнесу. Після цього відбудеться захист бізнес­проєктів. Автори кращих ідей отримують міні­гранти у вигляді обладнання, яке було зазначено в бізнес­плані і необхідне для безпосередньої реалізації цих бізнес­проєктів.

Цього разу 45 учасників отримають грант і суму до 70 000 гривень, які можна витратити на обладнання для своєї справи. Заявки на участь приймаються за двома грантовими категоріями: «Самозайнятість» та «Мікропідприємництво».

Грантова програма за категорією «Самозайнятість» орієнтована на безробітних жінок та чоловіків віком від 20–55 років, які мають бізнес­ідею та готові до її реалізації. Перевага надаватиметься учасникам, що належать до категорій: внутрішньо переміщені особи, родини військовослужбовців, військовослужбовці, люди з інвалідністю, жінки, що постраждали від домашнього та гендерно обумовленого насильства.

Грантова програма за категорією «Мікропідприємництво» орієнтована на жінок та чоловіків віком від 20–55 років, які мають досвід підприємницької діяльності (щонайменше 3 місяці до оголошення конкурсу, мають зареєстрований ФОП, ТОВ), зареєстровані/перереєстровані на підконтрольній Україні території. Пріоритет участі надаватиметься мікропідприємствам (ФОП, ТОВ), що мають на меті, у рамках конкурсу, створити додаткове робоче місце для вразливих категорій населення, зокрема для: внутрішньо переміщених осіб, родин військовослужбовців, військовослужбовців, людей з інвалідністю, жінок, що постраждали від домашнього та гендерно обумовленого насильства.

Заявки на участь у грантовій програмі необхідно подати до 18:00 11 червня, заповнивши анкету.

Алкоголь і тютюн під забороною

На зустріч із Наталією Левонтівцевою, яка в Кобеляках проводила презентацію грантового проекту, прийшли не так і багато людей. Цікаво, що більшість із потенційних «сміливих» виявилися представницями прекрасної половини людства, тобто жінками.

Наталія Іванівна розповіла присутнім про специфіку умов, при дотриманні яких можна претендувати на грант. Особливо наголосила на тому, що кошти надають для розвитку практично всіх видів легального бізнесу. Табу накладено лише на все, що пов’язане з алкоголем і тютюном.

Також Левонтівцева наголосила на тому, що не потрібно боятися і сумніватися у своїх силах. Як приклад навела біличанку Лідію Чернигу, яка вже кілька разів отримувала грантову допомогу від різних організацій.

Наталія Левонтівцева сказала:

— Я розумію, що більшість наших земляків зайняті в аграрному виробництві. Знаю, що зараз їм, як кажуть, «вгору глянути ніколи». Але можна і потрібно виділити час і хоча б подати заявку, а потім крок за кроком рухатися до мети. Усе здійснюється, все реально. Знаю одного чоловіка, в якого кожного місяця в роботі по 15 заявок на гранти. І отримує. Так чим ми гірші?

За словами Левонтівцевої, жителі Полтавської області виявляють особливу активність по написанню грантових проектів. Станом на початок червня для участі в «Сміливих» подали заявки 38 полтавців. Цікаво, що і в цьому, як і в минулому роках, жителі Білицької громади «сміливіші» за кобелячан. Із Білицької громади надійшли вже 9 заявок, із Кобеляцької — чотири.

Підведення підсумків і оголошення прізвищ тих, хто отримав кошти, які не потрібно повертати, заплановані на 17 серпня.

А встигнути подати заявку необхідно до 18 години 11 червня.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»
9 червня 2023, 12:26 | Кобеляки | Фінанси

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.