Європа починається із... Кунівки

Європа починається із... Кунівки

У вівторок керівництво Кобеляцької міської ради зустрілося із жителями сіл Кунівка та Колісниківка. Обговорювали перспективу створення майданчика для переробки органічних відходів.  По­ простому — великої компостної ями.

Зібрання почалося на місці, де зараз знаходиться несанкціоноване стихійне сміттєзвалище. А потім було продовжене вже поряд із проїжджою частино автодороги між Кунівкою і Колісниківкою. На місце перейшли через страшенний сморід. Справа в тому, що весь заасфальтований під’їзд до сміттєзвалища був буквально завалений купами гною. І говорити поряд із цими купами було,  м’яко кажучи, некомфортно.

У перші 15 хвилин розповідати про плани міської ради було фактично нікому. На місці перебували близько десятка чиновників і троє місцевих жителів. Потім люди із Кунівки та Колісниківки почали підтягуватися. Всього їх зібралося до тридцяти чоловік.

Керівник комунального підприємства «Водоканал Плюс» Сергій Ткаченко поінформував, що ж міська влада планує створити на 1,5 гектарах землі, відведених для об’єкта поводження із  відходами.

За його словами, у Колісниківку будуть звозити лише три види органічних відходів. Це — гілки, листя і рештки іншої рослинності. Для їх складування викопають два котловани, третій буде резервним.

Гілки планують подрібнювати. А ось листя і трава перегниватимуть при допомозі бактерій і черв’яків. Якщо говорити зрозумілою для більшості мовою, то між Кунівкою та Колісниківкою викопають дві величезні компостні ями.

Спочатку більшість із присутніх на зібранні місцевих жителів категорично виступили проти планів кобеляцької влади. Головний аргумент — між Кунівкою і Колісниківкою створять щось на зразок «лісного звалища»  імені Копельця.  І везтимуть туди не лише органіку, а й інші види відходів.

Уже згаданому Ткаченку, а також виконуючому обов’язки міського голови Василеві Фещенку та його заступниці Олені Стадніковій, довелося довго пояснювати людям неможливість повторення «досвіду Копельця». Зокрема, Василь Фещенко нагадав, що зараз комунальне підприємство сплатило вже чотири мільйони гривень штрафів через порушення екологічного законодавства.

А Олена Стаднікова сказала:

— Ми ж і починаємо все для того, аби таких звалищ, як у лісі, не було. Та й неможливо по закону у вас таке зробити. Адже і земельна ділянка, і об’єкт, що на ній буде, матимуть усі документи, буде цільове призначення. А за його порушення передбачене суворе покарання. Ну  уявімо, що сюди повезли не гілки і листя, а поліетилен, пластик, інші відходи. Хоча, підкреслюю, такого не буде. Ви ж можете одразу викликати поліцію, все зафіксувати. Потім приїде прокуратура, екологічна служба, і каратимуть навіть не того, хто вивіз, а нас, міську владу. Ну й навіщо нам ці проблеми?

Досить швидко «крига» недовіри скресла і між громадськістю та чиновниками почався більш конструктивний діалог. Почалися своєрідні торги.

Так, жителі Колісниківки почали просити, аби їм прогрейдерували обочини дороги та провели ремонт дорожнього покриття.

Кунівчани просили, аби їм встановили контейнери для роздільного збору сміття, а також забезпечили вивезення органічних решток, які накопичуються в приватних садибах.

Дехто із присутніх вперше почув про те, що комунальне підприємство бере на роботу людей, які мають влітку косити бур’яни на вулицях сіл. Але бажаючих працювати мало. Причина — офіційне працевлаштування, отже й військовий облік.

Багато говорили про Європу. Виявилося, що люди не вірять, що в Україні можливо втілити в життя європейський досвід.

З цього приводу Василь Фещенко сказав:

— От ви згадуєте Європу. А чим ви і ми гірші? Європа, вона ж починається із Кунівки.

З приводу капремонту дороги на Колісниківку, то Олена Стаднікова зауважила:

— Дивіться. Ми приїхали до вас для чесної розмови. Наобіцяти вам «золоті гори», а потім, отримавши згоду, обдурити? Ми такого робити не будемо. Що можливо зараз? Прогрейдерувати обочини і засипати ями щебенем — це можливо зробити дуже швидко. На капремонт усіх майже чотирьох кілометрів дороги в міській раді зараз грошей немає. Але ж. Це зараз немає, згодом  будуть. Можете не сумніватися в тому, що в міській раді не забудуть  той факт, що люди пішли владі назустріч. Писатимемо проекти, шукатимемо гроші, все у нас із вами буде добре.

Зрештою, присутні погодилися із аргументами міських чиновників. А ті подякували їм за розуміння.

...Вже через кілька годин до редакції зателефонував Сергій Ткаченко і повідомив, що в Кунівці встановлюють контейнери для роздільного збору відходів.






Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»
9 червня 2023, 19:24 | Кобеляки | Суспільство

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.