Заступник селищного голови працює в... коридорі

Заступник селищного голови працює в... коридорі

Читачі «ЕХО» можуть подумати,  що скандали і конфлікти у владних коридорах є виключно прерогативою Кобеляк.  Як і звільнення із роботи, які потім оскаржують у суді. Насправді ж, подібних негараздів вистачає і в інших громадах. Просто там рідше бувають журналісти.

Як колись казав один із нині заборонених діячів, який керував правоохоронною системою вже колишньої держави:

— Те, що ви на свободі — не ваша заслуга, а наше недопрацювання.

Так і у випадку, про який мова йтиме нижче.

Кобелячани із непідробним інтересом спостерігають за «жабогадюкінгом» у міській раді та за судовою епопеєю, під час якої завуч міського ліцею Таміла Шара-Махно вже двічі поновлювалася на роботі.

Між тим, у сусідніх Нових Санжарах зафіксована схожа ситуація. Там своє звільнення із роботи оскаржує заступник селищного голови Валентин Івашина. Валентин Миколайович розповів редакції «ЕХО» про свою історію.

Він ще в минулому році працював на посаді заступника селищного голови Геннадія Супруна. Але потім його звільнили.

Івашина оскаржив рішення про звільнення в Полтавському окружному адміністративному суді. І суд задовольнив його вимоги. Передусім зобов’язав селищну раду поновити чоловіка на роботі.

Але, як розповів у ході телефонної розмови Івашина, чиновники селищної ради та її керівник Геннадій Супрун не поспішають виконувати рішення суду, який виніс свій вердикт 29 лютого.

У результаті, Валентин Івашина приходить у селищну раду і працює... просто в коридорі. Адже на робоче місце його не допускають. Прямо в коридорі Івашина приймає громадян, консультує їх, намагається виконувати інші функції.

Чоловік пояснює:

— Рішенні суду, безумовно, можна оскаржити в іншій судовій інстанції.

Валентин Миколайович говорить, що має намір врешті викликати поліцію, аби правоохоронці зафіксували факт незаконного недопуску на робоче місце і невиконання рішення суду.

Ми звернулися до селищного голови Геннадія Супруна із проханням прокоментувати ситуацію.

Геннадій Іванович був дуже стриманий у висловлюваннях і небагатослівний. Він сказав:

— Я не можу коментувати рішення суду. Але щодо поновлення на роботі Івашини, є певний нюанс. Справа в тому, що він працював на виборній посаді. Його фактично призначали своїм голосуванням депутати. От тому наші юристи і вивчають цей нюанс.

Між тим, два кобеляцьких адвокати, до яких ми звернулися за консультацією, були безапеляційними у своєму трактуванні цієї ситуації. Вони  наголосили, що ніякої проблеми, яку потрібно вивчати, не існує. А Геннадій Супрун зобов’язаний своїм розпорядженням негайно поновити Валентина Івашину на роботі.
Один із юристів наголосив:

— Громадянин правильно робить, що приходить на своє робоче місце. Я б рекомендував йому звернутися до виконавчої служби. І тоді судовий виконавець  прийде до Геннадія Супруна і накаже йому виконати рішення суду. В іншому разі чиновник ризикує бути покараним двічі. Його може оштрафувати судовий виконавець. Окрім того, існує ще й кримінальна відповідальність за невиконання рішення суду.

Дійсно, у Кримінальному кодексі України є стаття 382  «Невиконання судового рішення». І там чорним по білому написано:

  1. Умисне невиконання вироку, рішення, ухвали, постанови суду, що набрали законної сили, або перешкоджання їх виконанню — карається штрафом від п’ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк до трьох років.
  2. Ті самі дії, вчинені службовою особою, — караються штрафом від семисот п’ятдесяти до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк до п’яти років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Як бачимо, відповідальність за невиконання рішення суду досить сувора. Можна й до буцегарні «загриміти» і посаду втратити.

Чим закінчиться новосанжарська судова історія, побачимо вже в найближчий період часу. І обов’язково повідомимо про це читачів.


Автор: Ігор Філоненко
7 березня, 17:15 | Нові Cанжари | Політика

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.