Кобеляцька ТВК: скасовані постанови й відкрита кримінальна справа

Кобеляцька ТВК: скасовані постанови й відкрита кримінальна справа

Дуже схоже на те, що Кобеляцька виборча комісія «вляпалася» в дуже неприємну ситуацію. Яка може, як варіант, закінчитися не лише криміналом, а й розформуванням комісії, точніше — достроковим припиненням повноважень її членів.

Та про все по порядку. Редакція «ЕХО» й інші мас-медіа вже неодноразово повідомляли про те, що ще в березні поточного року депутатів Кобеляцької міської ради від політичної партії «Наш край» Віктора Фесюру та Олександра Копельця-молодшого рішенням партійного з’їзду нібито позбавили повноважень. І на їх місце в раду мали б зайти хтось із наступних по партійному списку кандидатів від цієї політичної сили.

Але для цього мало б відбутися засідання Кобеляцької виборчої комісії. А воно все не відбувалося. За цей час у голови комісії Лілії Бородіної поліцейські провели обшук. А згадані  Копелець і Фесюра звернулися до суду. Вони вважать, що їх позбавили депутатських мандатів незаконно.

І ось довгоочікуване засідання Кобеляцької виборчої комісії таки відбулося. Подія сталася 24 квітня.

У цей день один із наших інсайдерів повідомив, що засідання комісії призначене на 18-ту годину. І відбуватиметься воно в приміщенні Кобеляцького центру культури і дозвілля.

Автор цієї статті прибув на місце потенційної події за 5 хвилин до її початку. Піднявшись на другий поверх, зустрів у коридорі екс-заступника міського голови Олену Стаднікову. Олена Володимирівна з кимось розмовляла по телефону.

Дізнавшись про мету мого візиту, Олена Стаднікова сказала:

— А Кіптілий заборонив тут засідання проводити. Воно відбудеться в приміщенні «старої» міської ради за юридичної адресою ТВК.

Біжу в «стару» міську раду. Навколо будівлі ходить одинокий  блогер Артур Ковач. Він повідомляє, що двері міськради зачинені. Вірю. Але тисну на кнопку виклику чергового, що із «чорного» входу. У відповідь — тиша.

Дзвоню інсайдеру і сердито вимагаю пояснень. А мені кажуть:

— Та кого ти слухаєш, йди у центр культури і дозвілля. Там — засідання комісії.

Слухняно йду. У коридорі вже нікого немає. А із однієї  з кімнат чути голос, схожий на голос голови ТВК Лілії Бородіної. Вона якраз пропонувала перейти в інше приміщення.

Відкриваються двері, першою з кабінету виходить... Олена Стаднікова.

Чудасія, та й годі. Звичайно, Олена Володимирівна може сказати, що вона випадково гуляла по коридору ЦКД, знаючи, що ТВК засідатиме в іншій будівлі. А потім, знову ж, випадково почула голоси, які їй підказали, що комісія збереться таки там, де вона знаходиться. Може, воно й так було.

Але в мене, чомусь, виникло відчуття, що Олена Стаднікова банально й нахабно набрехала. Можливо, я помиляюся.

Але якщо таки уявити, що Олена Володимирівна таки набрехала? Яким може бути мотив подібного вчинку? Важко навіть придумати. Адже подібна примітивна брехня дуже швидко й легко піддається перевірці. І вже через лічені хвилини, години, дні все стає відомо.

Далі голова комісії Лілія Бородіна просить не бути присутнім на засіданні, щоб дати колегам попрацювати спокійно. Вірю. Покидаю приміщення. На вулиці зустрічаю одинокого блогера  Ковача, який поспішає до будівлі ЦКД. Напевне, йому якийсь голос нашептав:

— Йди сюди. Ми — тут!

Увечері Лілія Бородіна вибачається за те, що попросила не бути присутнім на засіданні в той час, коли представники інших мас-медіа там перебували.
Та, зрештою, все це не головне і на хід подій принципово не впливає.

Лілія Бородіна у своєму коментарі повідомляє, що комісія прийняла постанову про те, що депутатом міськради стала Галина Пуха. Вона фактично змінює в міській раді «відкликаного» Олександра Копельця. Натомість Фесюру члени комісії «не чіпають»  і замість нього нового депутата в раду не заводять. За словами Бородіної,  у неї були документи щодо рішення суду, котрим призупинене рішення партії  «Наш край» щодо відкликання Фесюри. А по Копельцю ніяких документів із суду не було. Тому його  «роздепутали».

У той же час адвокат Сергій Галушко того ж дня повідомив редакцію, що існує рішення суду про призупинення рішення партійного з’їзду і по Копельцю. І про це він, за його словами, завчасно повідомив членів комісії.

Сергій Станіславович пояснив:

— Я, як представник в суді інтересів Копельця й Фесюри, був повністю поінформований про призупинення судом рішень партійного з’їзду. А членів виборчої комісії я повідомляв про існування цих рішень лише через те, аби вони не допустили порушень Конституції і чинного законодавства. Адже невиконання рішення суду — це злочин.

Минає кілька днів. І на сайті Центральної виборчої комісії з’являється офіційне повідомлення під назвою «Про діяльність Кобеляцької міської ТВК».

Далі, цитата із повідомлення:

«До Центральної виборчої комісії надійшли постанови Кобеляцької міської територіальної виборчої комісії від 24 квітня 2024 року №130 «Про визнання обраним депутатом Кобеляцької міської ради Полтавського району Полтавської області восьмого скликання наступного за черговістю кандидата в депутати в єдиному виборчому списку від політичної партії «Наш край» та №131 «Про реєстрацію депутата Кобеляцької міської ради Полтавського району Полтавської області восьмого скликання, обраного за єдиним виборчим списком від політичної партії «Наш край».

Вказаними постановами ТВК визнала обраною та зареєструвала депутатом Кобеляцької міськради Галину Пуху як наступного за черговістю кандидата в депутати в єдиному багатомандатному виборчому окрузі за єдиним виборчим списком місцевої організації політичної партії «Наш край». Зазначене рішення мотивоване надходженням до вказаної виборчої комісії рішення 39-го позачергового З’їзду політичної партії «Наш край» про відкликання депутата Кобеляцької міськради Олександра Копельця за народною ініціативою.

Разом з тим, за наявною в Комісії інформацією, на сьогодні вказане рішення партії оспорюється в судовому порядку.

При цьому ухвалою від 19 квітня 2024 року судом вжито заходів забезпечення адміністративного позову та зупинено дію згаданого рішення політичної партії «Наш край» до набрання законної сили судовим рішенням у справі №440/4358/24.

За вказаних обставин Комісія скасувала вищевказані постанови Кобеляцької міської  ТВК №130 та №131 як такі, що є протиправними та прийнятими з порушенням Конституції України та законів України.

Окрім того, ЦВК звернула увагу цієї виборчої комісії та її членів на необхідність неухильного дотримання вимог законодавства України, постанов Центральної виборчої комісії під час реалізації повноважень щодо заміщення депутатів Кобеляцької міськради, зокрема зважати на наявність чи відсутність судових справ у спорах щодо дострокового припинення повноважень депутата місцевої ради та судових рішень у таких справах.»

Уупс.

Окрім того, до редакції надійшло повідомлення ще й про те, що Кобеляцьким відділенням поліції відкрите кримінальне провадження по факту умисного невиконання рішення суду Кобеляцькою ТВК.

А це стаття Кримінального кодексу,  що передбачає  від трьох до восьми років «за ґратами».

Другий уупс.

А третім «уупсом» може стати дострокове припинення повноважень частини, а то й усіх членів Кобеляцької виборчої комісії.

Якщо комісія порушує Конституцію і законодавство, і це буде доведено в суді, то підстави для «розгону» комісії будуть достатніми.


Автор: Ігор Філоненко
2 травня, 15:17 | Кобеляки | Політика

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.