Подія, що потрясла Кобеляки

Подія, що потрясла Кобеляки

Уже вранці 2 травня по Кобеляках і громаді почала блискавично розповсюджуватися інформація про те, що в містечко прибула група правоохоронців і почалися затримання місцевих жителів. У публічному полі про це першим повідомив телеграм-канал із неоднозначною назвою «Стояк Кукоби».

І понеслося. Чутки, «свідчення очевидців», які «самі все бачили», припущення і твердження. У цій справжній «зливі» інформації «змішались у купу коні й люди». Вже через кілька годин почали розповідати, що це місцевому жителю Віталію Дорошенку вручають повістку, а згодом пішли чутки, що затриманий і директор  міської лікарні Володимир Казирод. Нібито за те, що допомагав Дорошенку симулювати хворобу і, як результат, не давав змоги правоохоронцям перевезти останнього в СІЗО.

Тут, напевне, люди плутали «підозру» із «повісткою» в армію. Ну, а про те, що Володимир Казирод  живий-здоровий, ніким не затриманий і ходить на роботу, можна було впевнитися, прийшовши в лікарню чи на нараду в міську раду.

Найцікавіше та найбільш інтригуюче в цій епопеї те, що на офіційних сайтах «силовиків» немає ніяких повідомлень про неї. Навіть зазвичай «сухих» і неконкретних на зразок  «співробітники СБУ (поліції, прокуратури, ДБР) провели оперативно слідчі дії, громадянину Д. оголошено про підозру в рамках кримінального провадження по статті «такій то».

На офіційних сайтах — тиша. Натомість офіційні та неофіційні ЗМІ рясніють повідомленнями про події в Кобеляках. Причому — із вказанням прізвищ принаймні одного фігуранта кримінальної справи, що, взагалі-то, заборонено законодавством і є порушенням конституційних прав.

Оця обставина дозволяє зробити припущення про те, що події в Кобеляках є не буденною роботою правоохоронців, а політичними «розбірками». Причому — не на рівні Кобеляк, а десь у Полтаві чи навіть Києві.

Та про все по порядку. У «Стояку Кукоби» було написано (цитата):

«Шок, інтріга, оперативні сводки!

За нашою інформацією,  зараз у Кобеляках вручають підозру  корішу  Біленького Віталію Дорошенку.

Дорошенка підозрюють у земельних махінаціях. Він оперативно ліг у лікарню, боротьба триває ????

В узкіх колах Дорошенка називають «кримінальним авторитетом» під поганялом «Дорош». Ми вже писали про нього.

Дорош є таким собі «сірим кардиналом» Кобеляк,  якого часто можна зустріти в Полтаві в кальянній «Кипяток» разом з головою облради Олександром Біленьким».

Згодом інтернет-видання «Полтавщина» додало подробиць про події в Кобеляках. І знову із вказанням прізвищ одного з підозрюваних у порушенні закону.

Далі цитата:

«Неофіційно відомо, що правоохоронці підозрюють Дорошенка у вибиванні з фермерів техніки та земельних ділянок. Активізація правоохоронців, можливо, пов’язана із політичною кризою в Кобеляцькій міськраді.

Днями поліція вручила підозру мешканцю Кобеляк Віталію Дорошенку. Після зустрічі із правоохоронцями, чоловік поскаржився на раптове погіршення здоров’я та опинився на лікарняному ліжку.

Неофіційно відомо, що правоохоронці пригадали ще старі «справи» Дорошенка — начебто він викупав дрібні борги в місцевих фермерів, а потім вимагав від них техніку та земельні ділянки для ведення сільського господарства. Однак, жодних офіційних повідомлень від правоохоронців щодо цієї справи немає.
Окремі місцеві політики вважають, що дії правоохоронців пов’язані  з нещодавньою заміною секретаря міськради. Відстороненого депутата підтримував Дорошенко, новий — представляє фракцію «Слуга народу».

Нагадаємо, у квітні 2019 року Кобеляцький райсуд призначив 90 тис. гривень  штрафу місцевому «кримінальному авторитету» Віталію Дорошенку (Дорошу), який пропонував хабар співробітнику СБУ.

У січні 2023 року ДБР Полтавського територіального управління вручило підозри місцевим кримінальним авторитетам: Скрильнику, Мостовому, Ісаю та Кобі. Їх підозрювали в організації замаху на вбивство Віталія Дорошенка».

«Полтавщина» пішла ще далі «Стояка Кукоби». Її співробітники «охрестили» «кримінальними авторитетами» ще чотирьох місцевих жителів, назвавши такими громадян Скрильника, Мостового, Ісая та Кобу.

Напевне, у інших українців, які з тих чи інших причин слідкують за подіями в Кобеляцькій громаді, склалося враження, що тут не якийсь звичайний аграрний регіон, а кримінальне гетто. Журналісти нарахували в Кобеляках та Біликах уже п’ять(!!!) кримінальних авторитетів, які ще при цьому намагаються вбити один одного.

Через кілька днів з’явилася чергова публікація на «Полтавщині» (цитата):

«Продовженням оголошення підозри Віталію Дорошенко стало рішення суду про обрання йому міри запобіжного заходу — тримання під вартою без права внесення застави. «Полтавщина» вже писала про оголошення підозри Віталію Дорошенку, який, за неофіційною інформацією, має статус «кримінального авторитета». Його опоненти вважають, що він негласно керує частиною депутатів Кобеляцької міськради. Слідство вважає, що він порушив вимоги ст. 364 КК України (Зловживання владою або службовим становищем).

Правоохоронці неофіційно повідомили, що суть претензій — використання посадовими особами міськради Державних актів власності на землю старого зразка, які вручалися особам за матеріальну винагороду.

За нашою інформацією, суд обрав йому міру запобіжного заходу — тримання під вартою без права внесення застави. Дорошенко із 4 травня перебуває в Полтавському СІЗО».

Редакція «ЕХО» через своїх інформаторів теж змогла отримати певну інформацію про обставини, які мали своїм наслідком відкриття кримінального провадження.

Суть наступна. Підприємець, домовившись із посадовцями Кобеляцької міської ради, отримав інформацію про наявність на території громади «вільних» земельних ділянок. Мова йде про так звані «не успадковані» чи «не витребувані» паї. По факту — або власники цієї землі померли, а спадкоємців немає і ця земля мала відійти в комунальну власність, або люди банально недооформили всі потрібні документи.

І от бізнесмен при допомозі чиновників оформляв цю землю на підставних осіб. А потім фактично забирав у свою власність.

Розкривши схему, правоохоронці оголосили про підозру не лише підприємцю та чиновникам, а й людям, на кого ту землю оформили. Також наші інсайдери повідомляють, що кримінальне провадження відкрите по статті 190 Кримінального кодексу України «Шахрайство», а зовсім не по 364 «Зловживання владою або службовим становищем», як повідомляло видання «Полтавщина».

Звичайно, було б добре, аби хоча б якусь інформацію надали офіційні правоохоронні органи. Поки ж складається враження, що вони банально «зливають» інформацію журналістам, а самі чогось очікують. Що лише посилює підозру щодо чистоти намірів «силовиків».

P.S. Учора поліція Полтавщини оприлюднила інформацію щодо подій у Кобеляках.


Автор: Ігор Філоненко
10 травня, 09:14 | Кобеляки | Кримінал

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.