Ціни на виноград б’ють рекорди, яблука — на черзі

Ціни на виноград б’ють рекорди, яблука — на черзі

У 2025 році основним фактором, який вплинув на встановлення дійсно «космічних» цін на ягоди, стала погодна аномалія. Справжні морози наприкінці квітня знищили більшу частину потенційного врожаю. Не став виключенням і виноград.

У серпні минулого 2024 року ціни на виноград, вирощений у місцевих дворах та невеличких плантаціях, коливалися в діапазоні 50-100 гривень за кілограм.

У 2025-му на кобеляцькому ринку в перших числах серпня лише почав з’являтися місцевий виноград. До цього перекупники та продуктові магазини продавали в основному продукцію імпортного виробництва.

Стартувала ціна на кобеляцький виноград із позначки в 250 гривень за кілограм. Безумовно — це дуже дорого. Швидше за все, десь наприкінці серпня ціни знизяться. Але очікувати «дармових» солодких ягід у цьому сезоні не варто.

Пояснює Дмитро Омеляненко, який займається вирощуванням винограду більше десяти років:

— Причина високої ціни — неврожай. А він, у свою чергу, став наслідком небувалого морозу в ніч із 27 на 28 квітня.  Доводилося мені чути інформацію про те, що цей мороз став рекордним за всю історію метеорологічних спостережень у Кобеляках. Втрати врожаю у пропорціях і формулах не рахував. Але думаю, що втрачено до 80 відсотків. Так, після морозу прокинулися «сплячі» бруньки і таки дали урожай. Але він був очікувано набагато меншим і дозріває ягода десь на два тижні пізніше.

До речі, більшість садівників, які вирощують не лише виноград, а й інші ягідні культури, в цьому році остаточно впевнилися у абсолютній неефективності такого «дідівського» методу порятунку садів, як задимлення. Його єдиним результатом є безсонна ніч та скандал із сусідами через задуху від диму.

У серпні думаємо про врожай 2026 року

Серпень — період дозрівання ранніх та середніх сортів винограду. Цієї пори листя посилено виробляє вуглеводи, які у вигляді цукрів накопичуються в ягодах. Так само, як і в липні, продовжують підв’язку зелених пагонів, нестійкі до хвороб сорти обприскують фунгіцидами. Молоде листя для свого розвитку споживає значно більше поживних речовин, ніж саме продукує. Тому на початку серпня роблять карбування  — видалення верхньої частини пагонів, що ростуть, з недорозвиненими 4-6 листками, приблизно довжиною 25- 30 сантиметрів.

При проведенні карбування стежать за тим, щоб частина пагона, що видаляється, не перевищувала 15—20 % його загальної довжини. У результаті цього поживні речовини, що виробляються в листі, яке залишилося, у більшій кількості надходять  у  ягоди, покращуються аерація і освітленість пагонів, прискорюється дозрівання врожаю, посилюється закладка суцвіть. У лозі накопичується більше пластичних речовин, що сприяє більш повному визріванню лози та підвищенню стійкості до хвороб та несприятливих умов зовнішнього середовища. Товарність грон підвищується через збільшення розмірів грон і ягід, покращується їх якість, утруднюється розвиток хвороб. Особливо сильний і сприятливий вплив має карбування на столові великогронні сильнорослі сорти винограду.

Звичайно, у серпні 2025-го карбування не матиме значного позитивного впливу на цьогорічний урожай. Але воно допоможе лозі краще визріти і порадувати смачними ягодами вже в наступному році.


Автор: Підготував Ігор Філоненко
20 серпня, 19:25 | Кобеляки | Фінанси

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.