Кобелячани спробують «розкрутити» свої товченики

Кобелячани спробують «розкрутити» свої товченики

У Кобеляках створили ініціативну групу, яка займатиметься тим, щоб внести саме кобеляцькі товченики до переліку нематеріальної культурної спадщини Полтавської області.

Днями відбулося зібрання за участі працівників Кобеляцького управління освіти, культури, туризму, молоді та спорту і представників приватного бізнесу. Обговорювали одне питання — як внести кулінарну страву під назвою товченики до переліку об’єктів культурної спадщини Полтавщини. Із такою ідеєю виступила Ірина Проскура, власниця відомого в місті закладу громадського харчування «ТаТиШо».

Керівник управління Світлана Царичанська підтвердила редакції, що робота по увічненню кобеляцьких товчеників розпочалася.

Світлана Михайлівна розповіла:

— Це для жителів Кобеляцької громади товченики є звичною стравою. Насправді ж в Україні вони не дуже відомі. Навіть на Полтавщині в основному знають уже знамениті галушки. А от товченики популярні лише в нашій місцевості. На це звернула увагу наша ресторатора Ірина Проскура. Вона й виступила з ініціативою спробувати внести наші товченики до переліку нематеріальної культурної спадщини. Адже без проведення обов’язкових бюрократичних процедур  сама Ірина цього зробити не зможе. Оскільки саме Проскура внесла таку пропозицію, то логічно, що її й обрали головою ініціативної групи.

Ірина Проскура теж охоче прокоментувала:

— Сама я не є уродженкою Кобеляччини. І до того, як стала жити в цьому чудовому місці, як представник бізнесу об’їхала всю Україну. І в жодному регіоні я не куштувала такої страви, як товченики. Та й зараз вони є таким собі ексклюзивом. От у мене і виникла ідея —  увічнити саме кобеляцькі товченики.  Десь є вергуни, десь галушки. І ці страви стали кулінарними візитівками тієї чи іншої місцевості України. То нехай товченики стануть кулінарною візитівкою Кобеляк. Повірте, воно того варте.

Редакція, у свою чергу, нагадує, що в 2021 році вже була спроба внести таку страву, як товченики, у перелік культурною спадщини. Але — Дніпропетровської області. Тоді з подібною ініціативою виступили представники сусідньої із Кобеляцькою Царичанської громади.

Редакція «ЕХО» повідомляла про це в статті під назвою «Кращі товченики родом із Царичанки».

Але, судячи із відсутності інформації про подальший перебіг подій, ініціатива царичан успіху не мала.

Можливо, увічнити товченики, як автентичну страву, вдасться кобелячанам.

Ми ж поки що надрукуємо класичний рецепт товчеників.

Товченики по-кобеляцьки (рецепт)

Тісто: 0,5 л кислого молока або кефіру (теплого), 1 яйце, 1 ч. л. сухих дріжджів, 1 ст. л. цукру, 1 ч. л. соди, Близько 700 г борошна

Приготування. У миску виливаємо молоко, всипаємо цукор і дріжджі, добре перемішуємо. Вбиваємо яйце, поступово додаємо все борошно і соду. Тісто добре вимішуємо. Замішуємо кульку тіста, накриваємо харчовою плівкою і лишаємо підходити в теплому місці на годину.

Коли тісто піднялося, виймаємо, злегка вимішуємо та залишаємо до другого піднімання.

Соус. Цілу качку порізати і скласти в каструлю з товстим дном або казан. Бажано вкласти так, щоб шматки з кістками були зверху. Доливаємо 1 л підсоленої води і ставимо на вогонь для тушкування. Також перчимо і додаємо лавровий лист.

На пательні підсмажуємо дві цибулини, дві морквини, 2 середніх помідори та 1 солодкий червоний перець. (Усі овочі натерти на тертці.) Підсолюємо,  висипаємо все на м’ясо.

Коли тісто підійшло вдруге — розділяємо його на 3 частини. Формуємо з нього «ковбаски» та нарізаємо на невеликі шматочки. Кладемо їх на м’ясо (по черзі), закриваємо кришкою і тушкуємо 5–6 хв.

Виймаємо, складаємо у миску. Подаємо товченики, поливаючи підливою з м’яса, додаємо саме м’ясо і зелень.


Автор: Ігор Філоненко

1. Олексій / 28 вересня, 18:38 Цитувати
Варяниці потрітрібно порізати на кубики та піджарити до хрумкої скоринки)))
2. Чудо Юдо / 29 вересня, 10:54 Цитувати
1.Олексій
«Варяниці потрітрібно порізати на кубики та піджарити до хрумкої скоринки))) »

Народ варіацій придумав безліч. Можна й так, але це не для тих, хто худне...
Хоча, воно взагалі страва в будь-якому варіанті не для тих, хто бажає бути війчно струнким :)

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.