Види спецій та особливості їх зберігання

Приправи та спеції – це справжня родзинка кулінарних страв. Ними активно користуються як кухарі-професіонали, так і любителі. Якщо ви зайдете в магазин спецій, то побачите безліч видів товарів у різних типах упаковки, з різним складом. Як зробити правильний вибір? Ми детальніше розповімо про те, які види спецій пропонують виробники, як їх краще використовувати і як правильно їх зберігати, щоб страви виходили ще більш смачними та ароматними.

Види спецій, їх користь і застосування в кулінарії

Щоб вибрати кращі спеції, насамперед потрібно знати, хто їх виробляє. Бажано, щоб це була спеціалізована компанія з хорошими відгуками, яка пропонує продукцію як в роздріб, так і оптом, тобто для сегмента HoReCa. Читайте відгуки в інтернеті, експериментуйте і вибирайте продукцію тих компаній, яка ідеально доповнить смак ваших страв.

До основних видів спецій, які пропонують виробники, відносяться:

  • універсальна;
  • для перших страв;
  • для курки;
  • для шашлику;
  • для плову;
  • до картоплі;
  • до риби;
  • до м’яса і стейків;
  • до салату;
  • для маринадів;
  • для гуляшу та ін.

У магазинах спецій дійсно дуже великий асортимент, і кожен виробник намагається запропонувати клієнтам максимально широкий вибір приправ і прянощів. Причому часто пропонують готові суміші для певних страв (риби, м’яса, морепродуктів), щоб не потрібно було витрачати свій час і змішувати прянощі самостійно. Це зручно як для професійних кухарів, так і для людей, які готують вдома.

У інтернет-магазинах спецій пропонують продукцію в такому вигляді:

  • на вагу;
  • у скляних банках: з млинками або без;
  • пакети: з зіп-застібкою і без.

Ті прянощі, які можна купити в цілому вигляді (перець горошком, мускатний горіх), краще молоти безпосередньо перед приготуванням, тоді страва вийде набагато ароматнішою. У такому випадку ви можете відразу купити спеції в млинках. Хоча виробники пропонують і мелені аналоги, і ви можете вибрати той варіант, який зручніший саме для вас.

Як правильно зберігати спеції?

Рекомендується зберігати приправи, трави в місцях, де на них не потрапляють прямі сонячні промені. Кожен виробник вказує термін придатності на упаковці, і його обов’язково варто дотримуватися. Чим свіжіші прянощі, тим краще.

Оптимальний варіант зберігання прянощів після їх купівлі в магазині спецій і приправ – це невеликі банки (в тому числі і скляні) з герметичною кришкою. Можна використовувати і пакети з зіп-застібкою, це теж зручний варіант.

Не варто зберігати банки зі спеціями над варильною поверхнею і дуже близько до плити. Це може привести до утворення грудок навіть у кращих приправах, а також до втрати їх смаку. Деякі з них швидко вбирають інші запахи, і в результаті після застосування спецій ви отримаєте зовсім не той результат, який очікували.

У холодильнику варто зберігати тільки свіжі продукти, а не спеції. Ви можете зберігати в холодильнику корінь імбиру, перець чилі, цибулю, але ні в якому разі не сухі прянощі. Завжди дивіться на упаковку: виробник чітко вказує, при якому температурному режимі і вологості варто зберігати продукцію. Стандартна рекомендація по вологості повітря, яку ставлять виробники, в тому числі і ТМ «Любисток» – до 75%. Температура зберігання сухих приправ повинна бути до +25 ° С, тобто в холодильнику їх тримати не потрібно.

Поділитися:
18 липня | Категорія: Побут

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.