Продукти багаті вітаміном С

Вплив вітаміну С (аскорбінової кислоти) на організм людини почали вивчати тільки на початку XX століття. У 1934 році було доведено, що його недолік безпосередньо пов'язаний з розвитком цинги. З того часу сотні вчених вивчають його властивості та користь.

 

Для чого потрібен організму

Особливість аскорбінової кислоти — в організмі вона не синтезується і не накопичується. Тому необхідно щоденне надходження ззовні з їжею. Для чого нам це потрібно?

  1. Головна функція — антиоксидантна. Вітамін С сприяє виведенню вільних радикалів з організму. При їх підвищеній кількості, знижуються захисні функції організму, створюється сприятливе середовище для розвитку різноманітних захворювань. Вільні радикали утворюються під впливом сонячних променів, тому в першу чергу страждають очі.

  2. Сприяє кращому засвоєнню заліза. Тому вітамін С призначають всім, у кого знижений рівень гемоглобіну в крові.

  3. Є частиною процесу детоксикації організму, сприяє виведенню токсинів.

  4. Активізує імунну систему, допомагає протистояти інфекціям, застудним захворюванням.

  5. Сприяє підтримці енергетичного рівня, підтримує вітамін Е в активній формі.

До чого призводить дефіцит вітаміну С

Порції, які потрібно вживати щодня досить великі: в середньому показник становить 63-105 мг, в залежності від віку, способу життя та ін. Якщо вітаміну С недостатньо, помітити це можна на ранніх стадіях:

  • з'являється відчуття хронічної втоми, постійно хочеться спати;

  • змінюється колір обличчя, з'являється сірий відтінок;

  • збільшується вираженість зморшок, що існують, з'являється сіточка нових, шкіра стає сухою;

  • судини легко травмуються, синці на шкірі з'являються від легкого натискання пальцем;

  • змінюється емоційний стан: людина стає нервовою, легко дратується, стає схильною до стресу.

Якщо своєчасно не заповнити недолік, можливі наслідки:

  • погіршується зір, підвищується ризик розвитку хвороб очей, пов'язаних в віком (вікової макулярної дегенерації, катаракти);

  • частішають застуди;

  • з'являється кровоточивість ясен;

  • розвивається депресія.

 

У яких продуктах є вітамін С?

Ще одна особливість аскорбінової кислоти: вона легко руйнується під впливом високих температур. Тому правильна відповідь — у свіжих овочах, фруктах, зелені. Розглянемо деякі з них.

  1. Шипшина за змістом випереджає лимон: в ньому є лише 53 мг/100 г, в шипшині в такій же кількості 426 мг.

  2. Чорна смородина також корисніша за лимон. У 100 г ягід 300 мг аскорбінової кислоти.

  3. Червоний перець багато хто любить у свіжому вигляді додавати в салати. Всього 100 грамів овочів забезпечать більше ніж добову порцію - 143,7 мг.

  4. Ароматна петрушка містить 133 мг у тій же кількості.

  5. Майже стільки є в капусті Калє - 120 мг.

Корисні рекомендації.

  1. Вітамін С міститься у всіх свіжих овочах і фруктах. Тому просто підібрати ті, які більше вам подобаються, щоб додати в повсякденний раціон

  2. Чим свіжіше овочі та фрукти, тим більше в них вітаміну С. Якщо вони занадто довго лежали на полицях в магазині, швидше за все під впливом світла велика частина вітаміну в них зруйнована. Врахуйте це при виборі.

  3. Взимку компенсувати недолік овочів, фруктів допомагають соління. Хорошим джерелом може бути квашена капуста.

Висновок.

Вітамін С є важливою складовою здоров'я очей і всього організму. Це потужний антиоксидант, який протидіє вільним радикалам. Він не синтезується в організмі людини, тому важливо забезпечити його щоденне надходження з їжею. Найкраще джерело-свіжі овочі, фрукти, зелень. Вони добре засвоюються, містять додаткові речовини, що підвищують активність вітаміну С.

Джерело: https://nutrof.com.ua/stati/produkty-s-bolshim-soderzhaniem-vitamina-c/

Поділитися:
5 жовтня 2021 | Категорія: Ваше здоров'я

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.