Яку духовку обрати для домашнього використання: критерії та найкращі моделі

Головна перевага готування в духовці — мінімум брудного посуду. Вистачає однієї форми, щоб потішити всю сім’ю кулінарним шиком. Гастрономічні якості готових страв залежать від функціональних можливостей і технічних характеристик духовки. На них і треба акцентувати при виборі.

Почати пошук «помічниці» можна зі знайомства з виробниками. Брендів — безліч, тому вивчення їхніх «біографій» займає чимало часу. Якщо читати факти та відгуки ніколи, доцільно зупинити вибір на розробці компанії, про яку багато говорять. Підійде духовка Beko, Gorenje або Bosch.

 

Тип монтажу

Окрему, незалежну духовку можна поставити в будь-якому куточку кухні. Однак, через великі габарити вона може зіпсувати інтер’єр. Це не проблема, якщо кімната витримана в стилі неокласика, хай-тек або лофт. Перевага трьох вищезгаданих стилів — сумісність з будь-якими технічними рішеннями.

На кухні в скандинавському, англійському або східному стилі велика духова шафа недоречна. Особливо, якщо вона стоїть на видному місці та привертає занадто багато уваги. Краще облаштувати нішу, яка дозволить зекономити вільний простір і зберегти цілісність інтер’єру.

Для ніші потрібна модель зі спеціальною конструкцією — адаптованою до вбудовування.

 

Спосіб нагріву

Для виробництва теплової енергії духовка може використовувати природний газ або електрику.

  1. Газові моделі швидше нагріваються і легко піддаються налаштуванню. Щоправда, функцій у них менше, а рівень безпеки — нижчий.
  2. Електричні пристрої мають більше функцій і вищий рівень захисту. Ще одна їхня особливість — широкий асортимент і гнучкий ціновий діапазон.

Газову духовку треба вибирати, якщо на кухні — стара проводка і велика кількість техніки.

Електрична шафа — безпрограшний варіант на випадок відсутності доступу до ресурсів централізованої мережі газопостачання.

 

Керування

«Механіка» надійна і практична, але не без недоліків. Головний мінус — обмежена кількість налаштувань.

«Електроніка» — сучасна та ергономічна. Забезпечує доступ до широкого арсеналу функцій.

Сенсорне керування — найактуальніше. Його плюс — адаптивність. Робочі параметри духовки з сенсорним дисплеєм можна підігнати практично під будь-які вимоги.

 

Корисний об’єм

Місткість духовки — критерій, який безпосередньо пов’язаний з кількістю користувачів.

  • Модель до 40 літрів — варіант для індивідуальної експлуатації.
  • Пристрій на 41-60 л — «сімейний» стандарт.
  • Модель з об’ємом від 61 л — ергономічне рішення для великих сімей, а також для людей, які готують їжу на замовлення.

У мініатюрній духовій шафі зручно готувати їжу порційно (наприклад, печеню в горщиках або м’ясо в одноразових формах). Великий агрегат комфортно використовувати для випікання тортів чи приготування тушок птиці повністю.

 

Ширина

Духовка маленького об’єму може бути вузькою (до 55 см). Використовувати її можна навіть в умовах дефіциту вільного простору.

Середні та великі духові шафи повноформатні. У них широкий і «глибокий» корпус. Встановлювати такі на кухні розумно, якщо місця — в достатку.

Обов’язкові функції для комфортного готування: нагрів знизу і зверху, конвекція і гриль. Допоміжні «плюшки», без яких важко обходитися: підсвічування, таймер, датчик температури або вбудований термометр.

Поділитися:
11 жовтня 2021 | Категорія: Технології та ІТ

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.