Що обрати: свіжі, сушені чи печені яблука

Яблука — найдоступніші фрукти круглий рік. Тому вживати їх можна хоч щодня, адже яблука — справжнє джерело вітамінів і мікроелементів. Щоб яблука приносили не лише задоволення, а й користь, розбираємося, у якому вигляді їх краще їсти.

Свіжі яблука. Незалежно від свого сорту, свіжі яблука мають приблизно однакову харчову цінність. Вони багаті на клітковину, органічні кислоти, поліфенольні антиоксиданти, калій, залізо, йод, вітаміни С і B та інші корисні речовини й мінерали, і при цьому практично не містять крохмалю, білків і жирів. Дослідження показують, що регулярне споживання яблук знижує ризик захворювання на рак, гіпертонію, діабет і серцево-судинні захворювання. Енергетична цінність цільного яблука зі шкіркою становить приблизно 95 калорій, у очищеному вигляді — 77, проте в цьому випадку, крім калорій, губляться деякі корисні властивості яблука.

Сушені яблука. У сушеному вигляді яблука також  поживні і зберігають більшість своїх корисних властивостей. Енергетична цінність однієї чашки сушених яблук становить приблизно 210 калорій. Така різниця в харчовій цінності одного розміру порції обґрунтована тим, що в процесі сушіння яблуко разом із водою втрачає частину своєї маси, при цьому зберігаючи більшу частину цукру та поживних речовин.

Сушені яблука багаті на йод і пектин та мають корисний вплив на травлення, роботу кишківника і метаболізм. Однак, купуючи пакетовані сушені яблука, пам’ятайте, що вони можуть містити шкідливі консерванти у вигляді метабісульфіту натрію (Е223) або діоксиду сірки (Е220).

Печені яблука. Так само, як і свіжі та сушені, печені яблука багаті на клітковину та інші мікроелементи. Одна чашка непідсолоджених печених яблук містить 105 калорій. У печеному вигляді яблука також багаті на пектин, який сприяє очищенню організму і поліпшенню роботи кишечника. Вони нормалізують кислотний баланс травної системи та усувають печію. Недарма їх застосовують як лікувальний засіб при отруєннях.

Отже, найкраще їсти яблука саме в свіжому вигляді (особливо якщо ви стежите за фігурою), оскільки так у них зберігаються всі поживні речовини та корисні елементи і міститься найменше калорій. Але якщо вам все-таки хочеться солодкого, печені та сушені яблука — відмінна альтернатива шоколадним батончикам та тістечкам, тому що навіть у готовому вигляді яблука, як і раніше, зберігають левову частку корисних властивостей.

Поділитися:
8 січня | Категорія: Ваше здоров'я

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.