Чому гарячий чай небезпечний

Взимку бажання з’їсти тарілку гарячого наваристого супу або випити чашку-другу гарячого чаю буває велике, як ніколи. Але дослідники Американського онкологічного товариства настійно рекомендують утримуватися від споживання їжі і напоїв, що відрізняються високою температурою. За словами фахівців, така звичка асоціюється з розвитком раку стравоходу.

Дослідниками були вивчені дані понад 50 000 чоловік. Вчені виявили: у людей, які регулярно п’ють чай температурою вище 60 градусів, ризик розвитку раку стравоходу на 90 відсотків вище (у порівнянні з тими, хто байдужий до гарячого пиття). Щоб піддатися такому ризику, досить випивати близько 700 мл в день, тобто близько двох великих чашок гарячого чаю.

«Сонячний опік може посприяти раку шкіри, куріння — раку легенів, а гаряча їжа і напої — раку стравоходу. Останні травмують ніжну слизову тканину травного органу, і з часом це може привести до клітинних змін, утворення злоякісних клітин», — пояснюють експерти.

Яку ж температуру повинен мати чай? Фахівці пояснюють: відразу після заварювання він зазвичай має температуру від 80 до 95 градусів. Якщо дати чаю охолонути на кілька градусів і випити тільки одну чашку, навряд чи трапиться щось небезпечне, тим більше, що такий напій навряд чи можна випити залпом. Але любителям чаю, які не обмежуються єдиною чашкою, вживають його в кількості більше 500 мл за день важливо стежити за тим, щоб температура напою не перевищувала 60 градусів, — така рекомендація вчених.

Поділитися:
9 січня | Категорія: Ваше здоров'я

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.