Зірвіть яблука вчасно

Цьогоріч у більшості садівників, у тому числі й аматорів, яблука вродили рясно. Але виростити гарний урожай — це ще не все. Потрібно його вчасно зібрати, щоб потім подовше зберегти.

Усі сорти яблук можна розділити на три великі групи, в залежності від часу дозрівання.

Літні — починають дозрівати в серпні. Придатні для вживання відразу ж після збору. Лежати довго не можуть. З них виготовляють варення, компоти, соки. Можна сушити на зиму.

Осінні — збирають із середини серпня і до початку вересня. Яблука зберігаються до 4 місяців. Також можуть йти на переробку.

Зимові — ці сорти зберігаються найдовше. Їх при правильному зборі можна зберігати до весни. Збирають із середини вересня і до початку жовтня. Вони набирають свій смак у процесі дозрівання, при зберіганні. Орієнтуючись на терміни дозрівання і цілі, для яких потрібні фрукти, можна переходити до процесу збирання яблук.

Визначення стиглості яблук

Зазвичай садівники зі стажем визначають на око, коли прийшов час збору, або за якістю падалиці — впавших з гілок яблук. Але існує і ряд ознак, на які потрібно звернути увагу. Натискання на шкірку фрукта: якщо вм’ятини немає — яблуко ще не дозріло, коли лопнуло при натисканні — перезріло. А ось коли залишилося невелике поглиблення — значить настав час приступати до збирання плодів.

Зовнішні ознаки: яскраві фрукти, без червоточини, середніх розмірів, відповідного сорту. Насіння — коричневого кольору. М’якоть біла або кремова. Смакові якості: соковиті, з характерним сортовим смаком, легко розрізається на частини.

Науковий експеримент, який можна провести вдома.

Для цього потрібно купити в аптеці йодистого калію і йоду. Взяти 1 літр дистильованої води, розчинити в ній 1 г йоду і 4 г йодистого калію. Розрізане навпіл яблуко, занурити в розчин на 2 хвилини. Подивитися на нього: якщо по краях і в середині яблуко синє — воно недозріле, багато крохмалю. Блакитний край, а середина жовта — дозріле яблуко. Немає блакитного кольору, а все жовте — плід перезрів. Ось таким чином можна визначити стиглість фрукта.  Але є  правило: краще нехай яблуко буде зірваним трохи недозрілим, ніж перезрілим.

Важливі моменти збору врожаю яблук

Для цього потрібно брати до уваги наступне. Вибирати теплий, сонячний осінній день. Приступати до роботи з обіднього часу, щоб волога після ночі змогла висохти на плодах. Перед тим, як почати зривати плоди, потрібно із землі зібрати всі яблука і зламані гілки. Починати збір з нижніх гілок, переходячи до вищих, таким чином зменшивши кількість плодів, які падають під час збору. У першу чергу обривати фрукти з південного боку — там вони дозрівають швидше. Обережно зривати яблуко, обхопивши всією рукою, а вказівним пальцем натиснути на черешок. Складати в плетені кошики. Якщо таких немає — тоді у відра, які зсередини вистелені мішковиною або щільною тканиною. Усі хворі, червиві і підгнивші фрукти бракувати, збирати окремо, разом з падалицею, для переробки або вживання відразу.

Якщо наступила рання осінь, а холоди швидко підступають, тоді потрібно не чекати дозрівання плодів і ранніх згубних заморозків, а зривати раніше. Пізні сорти хоч і не бояться морозу, але довго зберігатися не будуть, якщо перемерзнуть. Тому потрібно зривати всі плоди, виходячи з погодних умов. А вони вже дозріють у приміщеннях для зберігання. Збираючи врожай у саду, важливо подбати про дотримання всіх тонкощів збору, інакше  частина плодів зіпсується завчасно.

Поділитися:
23 вересня | Категорія: Побут

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.