На календарі — середина вересня. А з цим настає час ретельніше придивитися до плодів, якими щедро усіяні ваші яблуні та груші. І готуватися до їх збору. Або вже й починати. Як визначити термін початку збору — читайте нижче.
Якщо мова йде про збір врожаю, то завжди потрібно відповідально ставитися до збирання яблук для довготривалого зберігання на зиму. Тому потрібно знати як та коли збирати осінні й зимові сорти яблук для зберігання.
Терміни дозрівання яблук
Усі сорти яблук можна розділити на три великі групи в залежності від часу дозрівання.
Літні — починають дозрівати в серпні. Придатні для вживання відразу ж після збору. Лежати довго не можуть. З них виготовляють варення, компоти, соки. Можна сушити на зиму.
Осінні — збирають із середини серпня і до початку вересня. Яблука зберігаються до 4 місяців. Також можуть йти на переробку.
Зимові — ці сорти зберігаються найдовше. Їх при правильному зборі можна зберігати до весни. Збирають із середини вересня і до початку жовтня. Вони набирають свій смак у процесі дозрівання, при зберіганні.
Орієнтуючись на терміни дозрівання й цілі, для яких потрібні фрукти, можна переходити до процесу збирання яблук
Визначення стиглості яблук
Зазвичай садівники зі стажем визначають «на око», коли прийшов час збору, або за якістю падалиці — упавших із гілок яблук. Але існує і ряд ознак, на які потрібно звернути увагу.
Натискання на шкірку фрукта: якщо вм’ятини немає — яблуко ще не дозріло, коли лопнуло при натисканні — перезріло. А ось коли залишилося невелике заглиблення — значить настав час приступати до збирання плодів.
Зовнішні ознаки: яскраві фрукти, без червоточини, середніх розмірів, відповідного сорту.
Насіння — коричневого кольору. М’якоть біла або кремова. Смакові якості: соковиті, з характерним сортовим смаком, легко розрізається на частини.
Науковий експеримент, який можна провести вдома
Для цього потрібно купити в аптеці йодистого калію і йоду. Взяти 1 літр дистильованої води, розчинити в ній 1 грам йоду і 4 грами йодистого калію. А можна зробити ще простіше і, не турбуючись про правильність приготування препарату, купити в аптеці вже готовий. Називається розчин Люголя.
Розрізане навпіл яблуко занурити в розчин на 2 хвилини. Подивитися на нього: якщо по краях і в середині яблуко синє — воно недозріле — багато крохмалю. Блакитний край, а середина жовта — дозріле яблуко. Немає блакитного кольору, а все жовте — плід перезрів. Ось таким чином можна визначити стиглість фрукта.
Але є неофіційне правило: краще нехай яблуко буде зірваним трохи недозрілим, ніж перезрілим.
Коли збирати яблука для зберігання на зиму
Усі особливості збору врожаю потрібно знати для того, щоб якомога довше зберігати фрукти або транспортувати їх без шкоди плодам.
Важливими є погодні умови під час збору врожаю яблук.
Для цього потрібно брати до уваги наступне. Вибирати теплий, сонячний осінній день. Приступати до роботи з обіднього часу, щоб волога після ночі змогла висохти на плодах.
Перед тим, як почати зривати плоди, потрібно із землі зібрати всі яблука і зламані гілки.
Починати збір з нижніх гілок, переходячи до вищих. Таким чином зменшивши кількість падаючих плодів.
У першу чергу обривати фрукти з південного боку — там вони дозрівають швидше. Обережно зривати яблуко, обхопивши всією рукою, а вказівним пальцем натиснути на черешок. Складати в плетені кошики. Якщо таких немає — тоді у відра, які зсередини вистелені мішковиною або щільною тканиною. Усі хворі, червиві й підгнивши фрукти бракувати, збирати окремо, разом з падалицею, для переробки або вживання.
Йод і груші
Правильно визначити час збору врожаю дуже важливо для успішного зберігання плодів груші. Передчасний або запізнілий збір позначиться як на смакових якостях і зовнішньому вигляді плодів, так і на тривалості їх зберігання. Щоб правильно оцінити стиглість того чи іншого сорту, потрібно знати характерні ознаки, властиві саме йому (зміна кольору, щільності м’якуша, смак і аромат).
Плоди осінніх і літніх сортів груші дозрівають, як правило, на дереві, а от зимові сорти треба знімати задовго до настання їх споживчої стиглості. Час зняття зимових сортів груші можна визначити за розподілом крохмалю в м’якоті плодів.
І тут знову допоможе дешевий і перевірений практикою препарат на основі йоду. Необхідно зробити поздовжній розріз плоду й обробити його 0,5–1,0 % водним розчином йоду в йодистому калії (розчин Люголя). Якщо розбити градацію різного ступеня зрілості на 5 балів, то отримаємо таке:
- 5 балів — чорно-синє забарвлення на всій поверхні зрізу;
- 4 бали — у чорно-синє забарвлена майже вся поверхня зрізу, окрім насіннєвого гнізда та плодоніжки;
- 3 бали — під шкірочкою м’якоть темного кольору, однак усе тло зрізу має просвіти;
- 2 бали — незначне потемніння нечисленних ділянок м’якоті й темне забарвлення поблизу шкірки;
- 1 бал — незначне потемніння тільки під шкіркою.
Якщо грушу закладатимуть на тривале зберігання, плоди потрібно знімати за настання їх 3?бальної стиглості, якщо зібране потрібно буде лише транспортувати — плоди знімають за їх 2?бальної стиглості. Коли стиглість досягла 1 балу — плоди дозріють дуже швидко, тому для зберігання й транспортування вони не придатні. Отже, саме в ранніх термінах знімання полягає відміна між збиранням плодів груші та яблуні, адже останні можуть до тривалого зберігання, навіть якщо їх зберуть за настання 1–2 балів, накопичувати крохмаль.
Автор: За матеріалами інтернет-ЗМІ
Додати коментар