Чорна смородина: чому її варто посадити

Чорна смородина — одна з найвідоміших і улюблених ягід більшості людей. Володіючи прекрасними смаковими якостями, вона також надзвичайно корисна для організму. Рівень вітаміну С в ягодах — один з найвищих з усіх відомих продуктів, що містять цей вітамін. Ягоди застосовують під час застуди, при кишкових захворюваннях, для загальної профілактики організму. Крім цього, варення, компоти, желе і джеми зі смородини є улюбленими стравами дуже багатьох людей.

У останнє десятиліття чорна смородина дещо втратила популярність у садівників, які почали віддавати перевагу лохині, малині або ожині.

У результаті, із періодичністю раз на три роки відзначається дефіцит цієї ягоди на ринку, що призводить до зростання ціни на ягоду. В певні роки і періоди вона досягає 100–120 гривень за кілограм.

Окрім того, потрібно зауважити, що чорна смородина є однією з найбільш невибагливих і простих у посадці та вирощуванні плодових кущів.

Люди, які вирощують смородину в реальному житті, а не в просторах Інтернету, говорять, що потрібно «примудритися» втратити рослину при посадці. Як правило, достатньо просто викопати ямку глибиною до 30 сантиметрів, висадити саджанець і добре полити його водою. Якщо ви садите рано восени, то не зайвим буде видалити 80 відсотків листя, щоб зменшити випаровування.

Переваги осінньої посадки чорної смородини

Вона дає декілька переваг перед весняним висаджуванням:

  • швидке укорінення;
  • відсутність шкідників;
  • хороша адаптація до ґрунту;
  • дружні весняні сходи;
  • активне формування крони.

Терміни посадки смородини восени

Ми вже відзначали те, що цю культуру висаджують і навесні, і восени. Якщо у вас є необхідність висадити саджанці навесні, то завершіть цю процедуру до початку активного руху соків рослини. Розпускання бруньок говорить про те, що з висадкою ви уже спізнилися.

Головна незручність весняної посадки полягає в тому, що на неї відпущений занадто короткий період часу. Висаджувати треба тоді, коли ґрунт достатньо прогрівся, а бруньки ще не розпустилися. Передбачити це нелегко.

Набагато зручніше виконати посадку чорної смородини в осінній час. У цю пору і часу на посадку відпущено набагато більше, ніж навесні, і у садівника не спостерігається велика завантаженість іншими садовими роботами. За вересень і жовтень можна правильно виконати всі передпосадкові, посадкові роботи і з повним правом розраховувати на успіх.

Висаджувати чорну смородину восени можна з кінця вересня і до початку листопада.

При купівлі саджанця бажано віддавати перевагу одно- або дворічним екземплярам, які мають від 2 до 5 здерев’янілих пагонів довжиною 15–20 см і мочкувату кореневу систему, довжина якої становить від 20 см. Зазвичай на таких рослинах утворення бруньок починається від основи гілок, у результаті чого істотно підвищується плодоношення кущів.

Також слід звернути увагу на якість гілок і коренів саджанця: вони повинні бути здоровими, гнучкими, однорідними, без облізлої кори, плям і гнилі. Гілки саджанця для осінньої посадки повинні бути здеревілими і невегетуючими.

Бажано, щоб саджанці з відкритою кореневою системою були однорічними, а із закритою кореневою системою один-два роки.

Які сорти вибрати

У більшості інтернет-магазинів, пропонуючи саджанці, продавці описують сорти смородини, як ранні, середньостиглі та пізні.

Насправді ж, досвід практиків засвідчує, що немає принципової різниці в термінах дозрівання різних сортів.

Різниця в дозріванні так званих ранніх і пізніх сортів становить лише 14 днів. Практично всі сорти достигають протягом липня.

Для порівняння: різниця в достиганні ранніх і пізніх сортів суниці чи лохини становить 35–45 днів.

Набагато більш важливо знати і враховувати, якої селекції сорт і для чого він призначений — для ручного чи механізованого збору.

Так, приміром, сорти української селекції, такі як Ювілейна Копаня, Краса Львова, Черешнева, Пам’яті Правіка, Софіївська та інші в основному призначені для ручного збору.

У результаті, вони смачніші, аніж сорти іноземної селекції. Але вони швидше осипаються.

І навпаки, сорти польської, шведської та шотландської селекції, такі як Гоферт, Тібен, Титанія, Тісель, Бен Хоп та інші «бени» трішки поступаються українським за смаком. Натомість, через те, що їх виводили для механізованого збору, ягоди цих сортів можуть досить довго, аж до місяця, залишатися на кущі.

У принципі, при покупці і висаджуванні буде доцільно мати кілька сортів різної селекції.

Потрібно зауважити, що більшість сортів смородини є самоплідними і якихось додаткових опилювачів не потребують. Але є така версія, що в разі, коли на ділянці розміщені кілька різних сортів, то ягоди смачніші.

Найбільш популярними і випробуваними в Україні сортами чорної смородини є:

  • українська селекція — Ювілейна Копаня, Софіївська, Черешнева, Вернісаж, Пам’яті Правіка, Краса Львова, Санюта;
  • іноземна селекція — Рубен, Гоферт, Титанія, Оджебін, Бен Хоп, Тісель, Тібен,  Бен Трон.

Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО
Поділитися:
20 вересня | Категорія: Сад/огород

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.