Фільтрація горілки: що слід знати перед купівлею

Горілку часто описують як нейтральний спиртний напій — без смаку, запаху та кольору. Щодо останнього легко переконатися, якщо перейти за посиланням: https://goodwine.com.ua/ua/krepkie/prochie-krepkie/vodka.html, де асортимент складено саме на основі класичних дистилятів. Та за цією очевидною простотою ховається багатовікова майстерність з неабиякою увагою до деталей. І фільтрація — одна з найважливіших.

Трохи теорії для початку

Горілку зазвичай дистилюють до високого вмісту алкоголю — приблизно 96–98 %. Після цього її розбавляють спеціально підготовленою та очищеною водою. Хоча в процесі дистиляції видаляють багато небажаних домішок, це все одно не дає змоги створити повністю «чистий» продукт. І ось тут на допомогу приходить фільтрація.

Під час фільтрування видаляють залишки побічних продуктів, як-от сивушні оливи. Саме вони здатні зробити смак горілки гірким, а на ранок після вживання ще й посилити симптоми похмілля.

Пастка етикетки: маркетинг проти реальності

Бренди горілки часто будують рекламу на тому, скільки разів вони фільтрували свій продукт — тричі, сім разів і навіть двадцять разів із використанням алмазного пилу. Але ось у чому річ:

  1. Більше — не завжди краще. Надмірна фільтрація може позбавити горілку фірмовості.
  2. Дорогі витратники — не гарантія якісного результату. Алмазні, платинові чи срібні фільтри — це добре, але зазвичай вони не мають великої переваги, якщо порівнювати зі звичними вугільними.

Тому під час вибору зосередьтеся на дотриманні виробником стандартної технології, а не на модних словах. Переконайтеся, що він може пояснити мету такої складної фільтрації.

Основні методи фільтрування та їхній вплив на кінцевий смак горілки

Розповсюджені матеріали та техніки:

  1. Деревне (активоване) вугілля. Традиційний ефективний метод, за допомогою якого можна позбутися сторонніх домішок і летких ароматичних сполук. Технологію активно використовують в Україні та Польщі.
  2. Кварц, або пісковик. Цей матеріал м’якший, ніж деревне вугілля, тому очищає горілку гірше. Однак його зазвичай використовують у крафтовій продукції, коли важлива автентичність.
  3. Срібло, золото або платина. Здебільшого маркетинговий інструмент — метали справді використовують у процесі фільтрації, але вони не суттєво змінюють смак міцного напою.
  4. Алмазний пил або кристали. Метод, який практикують виробники ультрапреміальних горілок.
  5. Фільтрація за допомогою заморожування. Новітній метод, поширений серед скандинавських виробників. Горілку спершу охолоджують до температури нижче нуля, а тоді фільтрують, видаляючи залишки жирних кислот.

Зважайте, що фільтрація безпосередньо впливає на ціну горілки — та, на жаль, не завжди виправдано. Наприклад, добре виконана вугільна фільтрація може забезпечити виняткову якість напою за конкурентною ціною

Поділитися:
26 травня | Категорія: Побут

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.