Літнє карбування винограду займає одне з основних місць у числі виконуваних робіт.
Операція являє собою видалення верхівкової частини пагона, на якій знаходяться недорозвинене листя. Проводять річний процес у період визрівання виноградної грони з метою забезпечення найбільш повноцінного харчування лози, накопичення пластичних речовин, забезпечення хорошого провітрювання куща і його освітлення.
Процедура зміцнює холодостійкість виноградного куща.
При карбуванні верхню частину пагона обрізають на 30–40 сантиметрів. На ньому мають залишитися 13–16 здорових повністю розвинених листочка.
Час і умови проведення обрізки
Дачникові, особливо початківцю-виноградарю, необхідно відповідально розглянути питання про терміни проведення процедури. Важливо правильно визначити часовий період, коли слід робити чеканку винограду влітку. Він буде залежати і від погодних умов регіону, і від сорту винограду.
Як правило, починають проводити роботи в період загасання росту пагонів. При цьому верхівки виноградних батогів вирівнюються, а під час зростання вони спрямовані вниз.
Скористайтеся порадами фахівців при визначенні термінів операції й умов її проведення:
- У південних районах роботи проводять раніше. Орієнтовно починають процедуру із середини літа і закінчують у кінці липня. У більш північних районах карбування винограду виконують у серпні, навіть у вересні.
- Повторюють процес 3–4 рази через кілька днів.
- При занадто ранньому річному карбуванні, коли в’юнки ще не розпрямилися, операція призводить до появи нових пагонів, які відтягнуть для свого розвитку всі поживні соки лози.
- Якщо зробити роботу із запізненням по термінах, можна стимулювати зростання пасинків, навіть розвиток зимових бруньок.
- Карбування виробляють на сильно розвинених пагонах, які не збираються використовувати для відведень, що виросли на основний деревині, сучках заміщення або плодових стрілках.
- Видаляти слід пагін з маленькими, що не розвиненими повноцінно листочками 6–8 верхніх міжвузлів.
- Над останнім гроном повинні залишитися 6–10 листків.
Не можна карбувати виноград, якщо кущ пошкоджений (поламаний або сухий, млявий внаслідок посухи) або перевантажений гронами. Буде потрібно спочатку довести рослина до здорового стану. Якщо провести операцію на ослабленою лозі, рослина може загинути.
Яку кількість пагонів слід видалити
Кількість пагонів, які можна і потрібно видалити, залежить від кількох факторів.
- Віку і стану лози. У здорового куща з хорошою врожайністю можна обрізати карбуванням менше стебел.
- Якщо лоза перевантажена гронами, хворіє, слід обрізати більше в’юнків.
- При жаркій, сонячній погоді можна видаляти меншу кількість пагонів, ніж при похмурій, дощовій.
- Пагін, що вільно звисає, добре освітлений і провітрюваний, можна не обрізати.
Зверніть увагу, що пагони на винограді надранніх і ранніх сортів, як правило, не карбують. До моменту проведення процесу вони вже повинні дати урожай.
Що дає проведення обрізки
Використовуючи прийом усічення верхівок пагонів при вирощуванні виноградної лози, виноградарі-професіонали прийшли до висновку, що застосування методу призводить до відчутних результатів:
- швидшому дозріванню грона;
- збільшення розмірів грона і ягід;
- підвищення щільності грона;
- поліпшенню якості продукту — підвищення цукристості ягід;
- зменшенню ризику захворювання лози.
Але зауважте, що питання про доцільність проведення карбування досі є дискусійним. Проводити чи не проводити обрізку верхівки пагона вам необхідно вирішити самостійно. Початківцям-садівникам, які недавно почали займатися виноградом, бажано ознайомитися додатково з інформацією на цю тему, яку надають всілякі джерела в Інтернеті. Для цього достатньо ввести в пошук «виноград карбування». Після вивчення інформації про карбування винограду для початківців ви, напевно, зможете визначитися, проводити чи не проводити обрізку.
Багато садівників вказують на схожість карбування з процесом прищипування пагона. Дійсно, схожість спостерігається в цілях операцій і способі їх проведення.
Різниця між цими видами обрізки полягає в тому, що під час карбування відрізається набагато більша частина втечі, ніж при прищипуванні. І результати більш відчутні. Наприклад, карбування захищає від грибкових захворювань, таких, як мілдью.
Небезпечне захворювання починається з верхівкового листя, на верхній частині яких з’являються жовті плями, а на нижній — білий наліт спор грибка. Проріджування, яке дає карбування, охоронить кущ від розвитку хвороби.
Виноград любить різні види обрізки і добре реагує на її проведення. Навіть початківці-виноградарі, які вперше візьмуться проводити операцію, зможуть впоратися з роботою і не пошкодити кущ.
Додати коментар