Настав час вибирати буряк і моркву

Середина вересня є, напевне, найбільш оптимальним терміном для того, щоб починати збирати урожай згаданих городніх культур.

Цьогорічний вересень уже звично став не початком осені, а продовженням літа. Перша декада місяці порадувала лагідним теплом. Та й надалі синоптики не прогнозують суттєвого похолодання. Ночі, щоправда, стали дійсно прохолодними. Але це цілком нормальне явище для серпня-вересня.

Такі погодні умови сприяють тому, щоб спокійно, без поспіху та проблем прибрати свої городи. І якщо картоплю й цибулю більшість городників уже вибрали і навіть поклали на зимове зберігання, то більшість інших овочів ще залишаються в полі.

Середина вересня є хорошим періодом для того, щоб вибрати і покласти на зимове зберігання такі культури, як столовий буряк та моркву.

Щодо буряку, то серед городників-аматорів побутує думка  про те, що цю культуру потрібно тримати на городі аж до перших заморозків. Насправді ж, це помилкова думка.

Столовий буряк, точніше самі коренеплоди, «бояться» навіть невеликих приморозків. Мінусова температура пошкоджує їх і вони будуть гірше зберігатися.

Як визначити, коли буряк достиг і готовий до збирання? Для більшості сортів стиглість настає через 100 днів після появи сходів. Приклад: якщо ваш буряк зійшов 1 червня, то збирати його потрібно вже зараз. Якщо сіяли пізні сорти, то вони достигають через 120 днів.

При дотриманні таких термінів коренеплоди будуть дійсно солодкими і добре зберігатимуться протягом усієї зими.

Так що краще не гаяти часу і почати збирати врожай. Тим більше, що після початку осінніх дощів у разі теплої погоди на буряках знову почне відростати гичка, тобто з’явиться нове молоде листя. І він почне витрачати поживні речовини саме на їх ріст. Як результат — втратить смакові якості.

Зі збором моркви ще можна почекати до перших вересневих, а то й жовтневих дощів. Тоді її буде легше викопувати із землі. Пройде дощик, то беріть у руки лопати і вибирайте та складайте на зберігання й моркву.


Автор: Ігор Філоненко
Поділитися:
24 вересня | Категорія: Сад/огород

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.