Правильна відповідь — не просто можна, а потрібно. Але не всі плодові дерева і кущі можна обрізати саме восени.
Для початку згадаємо про таку рослину, як суниця садова або полуниця. Не всі знають, але ця культура теж потребує щорічної обрізки. Точніше, не обрізки, а видалення старого листя. Професіонали виконують цю процедуру двічі за сезон — на початку весни та посеред літа, після того, як кущ відплодоносив.
Чимало садівників?аматорів помилково вважають, що старе листя на суниці можна видаляти і восени. У жодному разі не робіть цього!
Пізніше серпня листя не суниці обрізати не можна! Адже за осінні місяці просто не встигне вирости нове, молоде. І тоді рослина увійде в зиму дуже слабленою.

Малина
Осіння обрізка малини (не ремонтантної) може мати місце як на початку осені, коли кущі ще вегетують, так і коли вони вже скинули листя і перейшли в стан спокою. Але найкраще малину обрізати взагалі одразу після плодоношення, тобто ще влітку, або хоча б на початку вересня.
Якщо це не було зроблено вчасно, обрізайте малину на зиму, коли маєте можливість — вирізайте всі пагони, що відродили, під корінь, а молоді вкорочуйте сантиметрів на десять, щоб стимулювати ріст пагонів другого порядку, що збільшить родючість малини наступного року.
Що стосується ремонтантних сортів, то їх обрізають восени одразу після плодоношення, в залежності від вибраної стратегії вирощування: або всі пагони під корінь, щоб отримати один рясний врожай з кінця літа до середини осені, або тільки ті пагони, що відродили в поточному сезоні, щоб ремонтантна малина потроху родила пів літа і осінь.
Осіння обрізка плодових дерев
Вважається, що яблуні краще обрізати весною, але весною, як правило, то часу катастрофічно не вистачає, то погода довго не дозволяє «влізти в сад», тому все частіше садівники обрізають яблуні восени.
У морозну погоду (нижче –5 градусів) деревина яблунь стає дуже ламкою і втрачає особливість швидко загоюватися, тому обрізати яблуні треба після того, як дерева скинули все листя, але ще не встановилися мінусові температури.
Восени на кільце у яблунь зрізають:
- Вовчки;
- Гілки, що виросли нижче першого ярусу;
- Пагони, що ростуть під гострим кутом — менш як 45°;
- Гілки, що конкурують між собою.
Під ніж восени на яблуні також потрапляють всі сухі, хворі, зламані гілки та ті, що ростуть всередину крони.
Осіння обрізка груші зводиться не тільки до санітарної чистки. Восени обрізуванням досвідчені садівники радять і омолоджувати цю культуру. За необхідності можна на третину понизити висоту крони, прорідити скелетні гілки. На старому дереві в результаті такої обрізки має лишитися від 5 до 8 основних гілок, що розташовані у два яруси.
А ось для сливи, черешні, вишні, абрикоса, аличі, персика, айви восени рекомендують проводити тільки санітарну обрізку.
Аґрус і смородина
Аґрус весною прокидається дуже рано, коли працювати в саду ще незручно, бо мокро і холодно, тому його садівники рекомендують обов’язково обрізати восени і не тільки із санітарною метою, а й щоб сформувати та омолодити.
Видаляють пагони, що ростуть всередину крони, переплітаються між собою, лежать на землі. Зрізають також гілки, старші 5 років. Важливо слідкувати, щоб кущ аґрусу мав гілки різного віку, бо найбільше родять пагони з трьох до шести років.
Для червоних і білих порічок через раннє цвітіння осінь — також рекомендований період для обрізування. Вирізають гілки старше 8?ми років і ті, які виросли за сезон менш ніж на 15 см.
На чорній смородині восени вирізають усі хворі пагони, а також ті, що лежать на землі і ростуть всередину куща. Для омолодження зрізають всі пагони, старші 3?х років. За необхідності проріджують кущ, залишаючи після обрізки 9–12 гілок, частина з яких однорічні, а частина — приріст поточного сезону.
До речі, можна ще й використати гілки смородини, які залишилися після обрізки. Точніше, не гілки, а бруньки. Із них можна зробити чудову настоянку, яка має назву контрабас.
Контрабас — це суто український напій, який по якості успішно конкурує із віскі та коньяком.
Але для його виготовлення потрібно досить багато бруньок саме чорної смородини. Рецепт простий. На півлітра хорошої горілки — півлітра бруньок. Настоюють вісім тижнів. Після цього проціджують через марлю і дають постояти ще пару тижнів. А вже потім напій готовий до вживання. Можна використати і бруньки навесні, але до їх розпускання в листя.
Обрізка ожини восени
Восени, крім санітарної, на цій культурі проводиться і формувальна обрізка, бо ожина родить на дворічних пагонах. Восени, після того, як зняли весь врожай, пагони, що відродили, видаляються з кущів.
Молоді гілки за необхідності проріджують, залишаючи не більше 8–10 і вкорочуючи їх на четвертину, щоб стимулювати ріст репродуктивних гілочок.
Автор: Ігор Філоненко

Додати коментар