Осіння обрізка смородини: три в одному

Проводячи обрізку чорної смородини в листопаді або й на початку грудня, можна досягти одразу кількох цілей.

Обрізка кущів чорної смородини є обов’язковою щорічною процедурою. Причому, проводити її потрібно уже із наступного року після посадки саджанця. Якщо не лінуватися і проводити обрізку щорічно, то кущ плодоноситиме на одному місці до десяти років.

Якщо ж обрізку не проводити, то рослина швидко почне хворіти.

У ідеалі, на вашому кущі чорної смородини  має бути 12-15 гілок. Конкретніше — у однаковій кількості одно, двох і трьохрічних. Звичайно, можна залишати і старіші гілки, але ягоди на них будуть набагато дрібнішими, аніж на молодших.

Отже, чого ми досягаємо, проводячи обрізку саме восени.

По-перше, ми встигаємо обрізати смородину в період спокою. Навесні ця рослина, точніше, її бруньки «прокидаються» дуже рано. І в разі, якщо зима затягнеться, то весною можна просто не встигнути обрізати смородину до появи листя.

По-друге, ми отримуємо живці, з яких можна виростити саджанці. Адже «зайві» гілки першого року можна не викидати, а обрізати їх на живці довжиною по 12-20 сантиметрів, а потім їх укоренити.

Причому, укорінення можна починати одразу після обрізки — в листопаді. Живець достатньо просто засунути в свіжоскопану землю і добре полити водою.

Садити живці потрібно під нахилом у 45 градусів на Північ. Над поверхнею землі має залишитися одна брунька. При підготовці живця нижній зріз роблять косим, верхній — рівним, десь на 1-2 сантиметри над брунькою.

Якщо віддаєте перевагу весняній посадці живців, то їх можна зберігати в погребі, замотавши у зволожену ганчірку.

По-третє, якщо обрізаних пагонів у вас дуже багато і ви просто не знаєте, що із ними зробити, то можете спробувати виготовити контабас.

Контабас – це автентичний український алкогольний напій, який при правильному приготуванні по якості і смаку перевершує більшість видів віскі та коньяку.

Рецепт дуже простий. 300 грам бруньок залити або 0,5,  або 0,7 літра горілки, ще краще  —  якісного самогону. Настоювати у світлому місці 4-5 тижнів. Потім відфільтрувати органічний осад і вживати із задоволенням. Але — без фанатизму. Таки ж алкоголь.

Поділитися:
13 листопада | Категорія: Сад/огород

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.