«МАЗЕПИНЦІ. ПЕТЛЮРІВЦІ. БАНДЕРІВЦІ» ЗАВІТАЛИ ДО СЕЛИЩА БІЛИКИ

Блог: УІНП

Автор: УІНП

З ініціативи Полтавського офісу Північного-східного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті (УІНП) у селищі  Білики Полтавського району   розпочала роботу виставка УІНП «Фактор свободи. Мазепинці. Петлюрівці. Бандерівці». Просвітницьку акцію  присвятили 30-річниці відновлення незалежності України, яка цьогоріч відзначається на державному рівні. Усі охочі мешканці Білицької ОТГ  зможуть ознайомитися з експозицією і подивитися на відомих історичних постатей з незвичного ракурсу.

Церемонія відкриття  виставки відбулася в Білицькому краєзнавчому музеї і стала небуденною подією у культурному житті громади.  На захід завітали  співробітники гуманітарного відділу Білицької селищної ради, вчителі та учні місцевих шкіл, ветерани АТО.

 «Виставка демонструє, який вигляд могли б мати особисті сторінки Івана Мазепи, Симона Петлюри і Степана Бандери в соціальній мережі Facebook. У їхніх профілях зазначені особисті дані історичних постатей: про освіту, зацікавлення, стосунки. У такий спосіб Інститут нацпам’яті прагне в креативний спосіб розвінчати міфи, які формувалися і в добу Російської імперії, і в період СРСР — дуже великі ресурси, кошти, можливості виділялися на дискредитацію постатей Івана Мазепи, Симона Петлюри, Степана Бандери», - прокоментували подію у Полтавському офісі Північно-східного міжрегіонального відділу УІНП.

Іван Мазепа, Симон Петлюра та Степан Бандера. Біографії цих постатей різні, але їх єднає ідея свободи, яку вони прагнули здобути для свого народу. Проте на шляху до її реалізації стояв ворог – Російська імперія. У протистоянні з ним їхні імена стали символом для свого народу і тавром для його ворогів. Автори виставки спробували уявити, який вигляд могли би мати профілі у фейсбук Мазепи, Петлюри, Бандери, які місця показала би їхня гугл-мапа, кого б вони зафрендили, показати світло та тіні їхніх ключових рішень. У виставці йдеться про «виклики» – Україну напередодні боротьби Мазепи, Петлюри і Бандери, про їхні відповіді і команди, які разом відстоювали нашу свободу. Про те, як сучасна армія вшановує традиції минулих подвигів. 

Директор Білицького краєзнавчого музею Євген Калашник сповістив, що співпраця з УІНП триватиме, подякував виконкому Білицької ОТГ за всебічну підтримку та провів екскурсію для перших відвідувачів. «Виставка відмінна. Маємо на меті зберігати пам'ятки нашого краю, нашої малої батьківщини - Білицької громади. Водночас, будемо влаштовувати ще й виставки з історії України. Це важливий просвітницький крок. Цікаво і учням, і мешканцям селища. Позитивно, що наш музей співпрацює  і з іншими установами. Сподіваюся,що  біличани бачитимуть більше таких виставок», - запевнив він.

«Кожен із поборників незалежності України жив у свій час. Ми живемо у наш, і повинні зберігати пам'ять про державників минулого. Для Біликів це незвичний формат, і дуже добрий захід», - наголосив на церемонії відкриття Михайло Лівіцький, голова Білицької селищної спілки ветеранів АТО «Воля».

«Приємно вразив сучасний формат виставки. Матеріал викладено у доступній для учнів формі», - зауважила  Світлана Задорожна, місцева вчителька. Її вихованці  також поділилися своїми враженнями. «Такий формат подачі історії досить хороший. Ти йдеш, дивишся й тобі цікаво. Для нашого покоління дуже цікаво роздивлятися все, що пов?язано з Фейсбуком, сторінками. Ми бачимо хто в друзях, їх переписування й сприймаємо тут це як гру», — розповіли старшокласники  Білицької школи № 1. Цей навчальний заклад отримав дарунок від УІНП – настільну гру «Українська революція 1917-21» та арт-плакати про військовиків Армії Української Народної Республіки.

Північно-східний відділ УІНП

14 лютого 2021, 22:58 | Блог: УІНП

Інші записи автора


Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.