Дністровській ГАЕС - бути!

Блог: Новини

Автор: dmitroveli

Багато хто сьогодні незадоволений тим, як президент України Володимир Зеленський розпоряджується наданою йому владою. Проте, якщо відкинути емоції та оцінювати тільки факти, картина вимальовується однозначна: Зеленський - хитрий та прозорливий політик. Зокрема, саме він зміг вирішити проблему з десятирічною історією стосовно Дністровського гідроенергетичного вузла, навколо якого склалася важка ситуація. Тому про все за порядком.

Почнімо здалеку. Буквально нещодавно політичні аналітики розкритикували результати тендера на закупівлю електроенергії для Молдови. Незважаючи на те що в конкурсі брали участь українські DE Trading LLC (Донбасенерго) і D. Trading LLC (ДТЕК), перемогла Молдовська ДРЕС, що розташована у Придністров'ї. І вся пікантність ситуації в тому, що це підприємство входить до складу "Інтер "РАО ЄЕС", тобто працює як ретранслятор, постачаючи електроенергію до України. І все це на тлі того, що під час візиту президента Майї Санду в січні цього року до Києва вона обговорила з Володимиром Зеленським можливість закупівлі Молдовою електроенергії в Україні.

На перший погляд ця історія може показатися провалом президента, але насправді це був грамотний хід. Зеленський віддає шматок, щоб потім отримати все. В цій ситуації Молдова та Євросоюз, як ніхто інші, зацікавлені в тому, щоб не путінська Росія, а саме Україна постачала електроенергію до Молдови. І вони підуть заради цього на все, навіть на підписання Угоди про забезпечення роботи Дністровського гідроенергетичного комплексу.

Це був головний "хід конем" Володимира Зеленського, але не єдиний.

Так, у березні стало відомо, що Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) схвалила інвестиційну програму НЕК "Укренерго" на 2021 рік в обсязі 4,33 млрд. грн. Причому більша частина фінансування (68%) буде здійснюватися за рахунок коштів міжнародних фінансових інститутів. Ключовим з них є Міжнародний банк реконструкції та розвитку, Європейський інвестиційний банк, Європейський банк реконструкції та розвитку і Німецький державний банк розвитку (KfW). Значна частина цих грошей буде скерована на розвиток Дністровської ГАЕС. А як ми розуміємо, європейці, будучи людьми серйозними та поважними, не стануть давати грошей на запевне провальні, небезпечні та нерентабельні проекти.

Говорячи про візит Майї Санду до України, варто зазначити, що часто найважливіше в таких переговорах обговорюється поза офіційним протоколом. А через те що більша частина зустрічі двох лідерів країн відбувалася тет-а-тет, це відразу ж породило безліч пересудів. Зокрема, колишні президент та прем'єр Молдови Ігор Додон та Йон Кіку висловилися, що саме там Санду пообіцяла розширити Дністровський гідровузол та надати Україні 20 гектарів молдовської землі в оренду. Тут як раз можна згадати приказку, що диму без вогню не буває. Ба більше, їхню правоту сама Санду мимохіть підтвердила після поїздки до Брюсселя, де вона обіцяла звернуться до європейських структур з проханням провести всебічну екологічну експертизу наслідків будівництва гідроенергетичного комплексу, але у результаті не сказала про це жодного слова. Хіба це не очевидне підтвердження того, що Зеленський вміє домагатися свого?

Отже, що тоді виходить в сухому залишку? До виборів президента України залишається три роки, а в країні дуже серйозні проблеми з поставками електроенергії як звичайним громадянам, так і підприємствам. Крім того, АЕС незабаром перестануть справлятися з навантаженням, і все частіше з'являються розмови, що можливо будуть виводити з експлуатації цілий ряд атомних енергоблоків. І в цей важкий для країни момент Володимир Зеленський декількома грамотними політичними кроками вирішує складні соціально-політичні питання. У результаті, вже в наступному році Україна не тільки подолає багато внутрішніх енергетичних проблем, але й стане одним з найбільших експортерів електроенергії державам Східної Європи. Такий успіх, без сумніву, збільшить рейтинг Зеленського до рівня, коли на виборах у 2024 році у суперників не буде навіть шансу вийти у другий тур.

Для довідки. З 2008 року тривають переговори про підписання Угоди між Урядом Республіки Молдова та Кабінетом міністрів України про забезпечення роботи Дністровського гідроенергетичного комплексу. Спочатку їхнім ініціатором була українська сторона, яка зацікавлена виробляти електроенергію, використовуючи гідрологічний потенціал Дністра. За словами енергетиків, Дністровська ГАЕС - об'єкт дуже важливий. Навіть із потужністю 2268 МВт вона зможе забезпечити надійну роботу атомних електростанцій, дозволить довести до нормативного рівня якість виробленої електроенергії за частотою, істотно підвищить надійність електропостачання, зміцнить енергетичну безпеку України та розширить експортні можливості енергосистеми нашої держави.

14 квітня 2021, 11:36 | Блог: Новини

Інші записи автора


Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.