Матері вимагають педіатрів

Матері вимагають педіатрів
До редакції надійшов лист від кобелячанки Марини.
Молода мама розповіла про ті проблеми, з якими їй довелося зустрітися в лікарні, коли її немовля захворіло.

Лист
«У Кобеляцькому районі не вистачає педіатрів. Залишилися лише районний — Ліда Терентіївна, та у стаціонарі — Тетяна Григорівна. Дітей в районі дуже багато. Ми, матері, веземо своїх дітей до лікаря в очікуванні допомоги, якої не отримуємо. Ми з маленькими дітьми на руках висиджуємо годинами під кабінетами в очікуванні когось із вище зазначених лікарів, які просто фізично не в змозі оглянути всіх. Дітей оглядають терапевти! Діти — це ж наше майбутнє, до яких, просто, немає діла?!
Одного дня, оббиваючи три години пороги кабінетів, з грудним немовлям на руках, з температурою 39,2, я мало не збожеволіла, коли моє дитя кричить, йому потрібна допомога, а натомість ходять медсестри та розводять руками, промовляючи: «Ждіть, може хтось підійде». Звертаюся як мати двох неповнолітніх дітей, як людина, в якої болить душа, коли бачиш десятки безпорадних матерів з своїми чадами, які ходять коридорами дитячого відділення поліклініки, щось чекаючи, і, не дочекавшись, повертаються додому, сподіваючись на свої сили.»

«Це правда»

Перш за все ми звернулись за коментарем до головного лікаря Кобеляцької районної лікарні Івана Супруненка. Ознайомившись зі змістом листа, він підтвердив, що все написане в ньому — чиста правда.
— Дійсно така проблема існує, — погоджується Іван Іванович. — Педіатрів недостатньо не лише на Кобеляччині. На сьогоднішній день не вистачає близько 46 тисяч лікарів по всій Україні, і педіатрів у тому числі. Останнім часом з дітьми також працюють сімейні лікарі. Проте педіатри, звичайно, більш кваліфіковано підготовлені до роботи з дітками. Зараз відновили набір на педіатричні факультети. Однак проблема насправді в іншому. Я був на випуску медичної академії, запрошував лікарів. На сьогодні в Кобеляцькій лікарні не вистачає одинадцять лікарів, а по району ще близько десяти. Були бажаючі приїхати в Кобеляки з однією умовою: забезпечення житлом.
Можливо, молоді фахівці і приїхали б жити та працювати у наш район, проте із зарплатнею 800 гривень знімати квартиру вони просто не зможуть. Головний лікар неодноразово звертався до депутатів з проханням забезпечити приїжджих спеціалістів житлом. Але відповідь завжди одна: коштів на це немає.
Нині кобеляцькій лікарні конче необхідний хірург, рентгенолог, сімейні лікарі та педіатри. Проблема дитячого лікування в Кобеляках з часом може стати ще більш напруженою. Діти стали більше хворіти. Під час цьогорічного планового медогляду школярів лікарі виявили, що великий відсоток дітей хворі або знаходяться в зоні ризику захворіти.
Однак, за словами Івана Супруненка, у Кобеляках нині не найгірша ситуація в порівнянні з іншими районами. Для прикладу він навів Решетилівку, де взагалі немає жодного педіатра.

«Розірватися, щоб скрізь встигнути»

Іграшки на шафці та допитливий пацієнт, який виглядає через щілину в дверях. Так, це ми завітали в дитяче відділення районної лікарні.
— Тут не вистачає лікаря-педіатра, а в поліклініці тим паче, — пояснює завідуюча дитячим відділенням Тетяна Елбегієва, про яку дописувачка згадувала в листі. — Я зранку роблю обхід. Якщо біжу допомагати у поліклініку, значить я тут щось не встигла зробити.
— Взимку хворих діток взагалі дуже багато, — додає старша медсестра Вікторія Омеляненко. — У відділенні по 25 чоловік лежить. У нас і в роздягальні, і в фізкабінеті хворі лежать. А Тетяна Григорівна просто не може розірватися і скрізь встигнути.
На момент репортажу в дитячому відділенні, крім хворих, знаходились три дитини, вилучені з неблагополучних сімей. Це далеко не перший випадок. Зазвичай хворих та голодних дітей привозять працівники служби у справах дітей. Так відбулося і цього разу. Таким діткам потрібна неабияка увага, оскільки поряд з ними немає мами, що заспокоїть та переодягне немовля. Однак ці гарненькі діти вели себе спокійно і лише дивилися широко відкритими очима, тримаючи в руках лікарняну іграшку. Вони задоволені, бо не голодні. У лікарні їх добре годують, не так, як вдома… Невдовзі цих діток відправлять у будинок немовляти.
Зараз діти найчастіше потрапляють до лікарні з такими діагнозами як вірусні інфекції, бронхіти, запалення легень, з підвищеним рівнем ацетону. Нині ліки можуть викликати алергічні реакції. Навіть бувають ситуації, коли виникає алергія на ті медикаменти, які використовують для лікування іншої алергії. Бувають і незвичні випадки. Так нещодавно до лікарні потрапив хлопчик, що надкусив термометр.
За словами працівників дитячого відділення, батьки, що знаходяться поряд з юними пацієнтами, теж бувають різні. Одна мама розбила вікно в палаті, інша забруднила нову штору, придбану за спонсорські кошти. Проте медики пригадують і добрі справи. Скажімо, тата, який прикріпив на балконі відділення дроти для сушки білизни. Одні постійно скаржаться, інші входять в положення і намагаються всіляко допомогти.

Замість епілогу
Нестача педіатрів виявилася глобальною проблемою. Тож залишається чекати на допомогу влади у забезпеченні медиків житлом. Нинішнім педіатрам варто побажати мужності і витримки. Найважче працювати з батьками, оскільки вони переймаються найдорожчим, що мають — дітьми.

Автор: Любов ОНИЩЕНКО, «ЕХО з регіону»
17 вересня 2010, 14:13 | Кобеляки | Спорт і здоров'я

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.