Ціна перемоги

Ціна перемоги
Свіжість осіннього вихідного ранку додає хвилювання, налаштування лише на перемогу, але у кожного на обличчі можна прочитати «передзмагальний психоз», оскільки позаду залишились тяжкі тренування, виснажливе, одноманітне відпрацювання одних і тих самих вправ, і буквально через кілька годин потрібно буде доводити, що ти вартий найвищої сходинки п’єдесталу. І це в той час, коли більшість твоїх однокласників переглядають юнацькі сни в теплому ліжечку. Після прибуття на місце призначення, тобто, на змагання, вловивши поглядом не одну сотню так само налаштованих на перемогу кремезної статури спортсменів,  умить розумієш: легко не буде! Але ж я тренувався… Приблизно так думали юні учасники збірної кобеляцької команди (вік від 13 до 18 років), прибувши 17 вересня 2011 року в Полтаву на Всеукраїнський турнір з боротьби на руках серед дорослих «Полтавська осінь-2011». У цих змаганнях взяли участь 13 команд з усіх куточків країни:  Харкова,  Ромен, Полтави і Полтавського району, Миколаївської, Сумської, Харківської, Черкаської, Рівненської областей, АР Крим, Козельщинського та Глобинського районів і, звичайно ж, збірна Кобеляцького району.
Але турнір серед дорослих, а наші кобеляцькі рукоборці, хоч і мають в своєму послужному списку перемоги, та всі вони серед юнаків та юніорів, а це значить, що у всіх глядачів торгово-розважального комплексу «Київ», де проходили змагання, та й у самих спортсменів, були питання: чи буде сенсація? Чи зможе молодь потрапити до призової трійки? І сенсація таки була, і ще й яка! У ваговій категорії до 50 кг серед жінок фаворитка змагань, чемпіонка Європи 2010 року, майстер спорту України, полтавчанка Світлана Харитончук, ім’я якої красувалося навіть на рекламних плакатах змагань по всій Полтаві, виграючи у всіх без проблем, зійшлася у поєдинку з 13-річною жителькою села Підгора Кобеляцького району Мариною Шулікою. Навіть не надавши значення тому, що наша Марина в цьому році стала чемпіонкою країни серед дівчат в найлегшій категорії до 45 кг, суперниця стиснула її кисть і, після команди рефері змагань, у звичному для себе стилі боротьби рвонула руку Марини до себе. Усі завмерли, оскільки рука Марини залишилась незворушною. А через мить — атака Марини: всі шоковані! Перемога за кобелячанкою! «Оце так початок турніру, оце сенсація, «мала» перемогла», — перемовлялися вболівальники. У фіналі знову зустрілися наша Марина і досвідчена рукоборчиня з Полтави. На протязі 10 хвилин судді намагалися виставити руки суперниць в рівні умови, полавчанка застосовувала всі хитрощі, але це їй не допомогло: за мить після команди рефері змагань Марина притиснула руку суперниці до столу, як ліву, так і праву, і стала абсолютною чемпіонкою змагань у ваговій категорії до 50 кг серед жінок. Перемогла легко, але на тренуваннях, не рахуючи інших вправ, виконала більше десяти тисяч підтягувань на турніку… Чим не ціна перемоги! У цій же ваговій категорії учениця ЗОШ № 2 Вікторія Парагіна змогла потрапити до призової трійки, а Марина Іванко з села Котовське стала четвертою.
У ваговій до 55 кг абсолютною чемпіонкою стала дворазова чемпіонка світу з АР Крим Анастасія Гончаренко, наша ж рукоборчиня з Біликів Лілія Петренко на ліву виборола бронзу, а в боротьбі на правих руках стала четвертою. У ваговій категорії до 60 кг відразу три спортсменки кобеляцької школи армспорту змагалися за пальму першості. І знову сенсація, і знову за участі спортсменки з села Підгора Лідії Дриги, яка після тяжкої травми повернулася, та не просто так, а щоб перемогти. І таки зробила це, здобувши перемогу, не залишивши шансів жодній із суперниць. Представниця Біликів Ніна Петренко в боротьбі на ліву руку змогла вибороти бронзу, на праву зайняла 5 місце. Юна рукоборчиня, представниця села Бутенки, Юлія Калашнікова у цій же ваговій посіла 4 місце на праву і 5 місце на ліву руку. У абсолютній ваговій категорії серед дівчат +70 кг одразу дві наші силачки боролися за золото турніру, але перемогу в цій категорії виборола досвідчена спортсменка, майстер спорту України з Харкова Ірина Кокарева, другою стала Альбіна Іваненко з Василівки, третьою — Оксана Мандибура з Кобеляк. Серед чоловіків, у конкуренції по 20 учасників у кожній ваговій, найкращий результат та залікові командні бали принесли Олександр Омельченко — 4 місце (80 кг), Олександр Дергунов — 5 місце (60 кг), Володимир Малинич — 5 місце (55 кг), Едуард Білокінь — 6 місце (85 кг).
У результаті кобелячани змогли вибороти 11 медалей, з яких 3 золотих, 2 срібні і 6 бронзових, та посісти в командному заліку 4 місце. Впевнену перемогу здобула збірна команда Полтави, до складу якої входили і кобеляцькі студенти полтавських вишів. Другими стали рукоборці Харкова, а третє місце виробили представники команди Глобиного. Усі спортсмени-учасники турніру, які посіли призові місця, виконали нормативи кандидатів у майстри спорту України, тому вітаємо юних кобеляцьких рукоборців з досягненням таких результатів.

Автор: «ЕХО з регіону»
23 вересня 2011, 11:52 | Кобеляки | Спорт і здоров'я

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.