Гостре порушення кровообігу сітківки

Гостре порушення кровообігу сітківки
Судити про катастрофу в сітківці ока можна лише за єдиною ознакою — зниженням зору, аж до повної сліпоти.
Ось уже понад 10 років, починаючи з 1998 року, кожного другого четверга в жовтні за рішенням ВООЗ відзначається Всесвітній день зору. Згідно реалізації Глобальної програми «Зір 2020: Право на зір», цього дня звертається увага керівників усіх рівнів на проблеми збереження зору та забезпечення всіх потребуючих якісними медичними офтальмологічними послугами.
Зі своєї сторони хотілося б звернути увагу наших пацієнтів на ті проблеми, що виникають у зв’язку з гострими порушеннями кровообігу в судинах сітківки ока. За останні роки число таких захворювань зросло, і насторожує те, що ці порушення не проявляються ні відчуттям болю, ані будь-якими іншими симптомами.
Саме цим судинні порушення в офтальмології і небезпечні: судити про катастрофу в сітківці ока можна лише за єдиною ознакою — зниженням зору, аж до повної сліпоти.
Причинами порушення очного кровотоку, як правило, є спазми центральної артерії сітківки та її гілок, або ще гірше — їх тромбоз чи емболія. Небезпечним є те, що хворі не надають належного значення тому, що трапляється з їхнім зором, довго вичікують, а до лікаря звертаються пізно. У нашій практиці бували випадки, коли пацієнти не помічали, що бачать гірше, і лише через певний час виявляли, що сліпли на одне око.
Лікування хворих з гострою непрохідністю судин сітківки непросте і тривале. Пацієнти повинні бути під постійним наглядом офтальмолога та терапевта. Їм протипоказані фізичні перевантаження, тривалі нахили тулуба, його струси та вібрація, значні нервово-психічні напруження.
Наостанок хочу загострити увагу та нагадати: благополучний наслідок порушень кровообігу в сітківці ока можливий лише тоді, коли медична допомога хворому надається екстрено, як і при серцевих та мозкових катастрофах — інфаркті міокарда чи інсульті.
Ось тому необхідно постійно слідкувати за своїм зором і у всіх випадках його раптового зниження терміново звертатися до окуліста!

Автор: Людмила Строніна, кобеляцький районний окуліст
13 жовтня 2011, 14:12 | Кобеляки | Спорт і здоров'я

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.