Ветеранам розповіли про інсульт

Ветеранам розповіли про інсульт
Лікар-невропатолог Кобеляцької ЦРЛ Руслана Зінченко:
«Інсульт — гостре порушення мозкового кровообігу, що спричиняє ушкодження тканин мозку і розлади його функцій. Це друга за частотою причина смерті людей в усьому світі і основна причина довготривалої непрацездатності. За характером перебігу інсульти поділяють на геморагічні та ішемічні. Ішемічні інсульти трапляються при значних крововтратах, падінні або підвищенні кров'яного тиску, послабленні серцевої діяльності. Якщо надходження поживних речовин і кисню до мозку зменшується чи припиняється, це призводить до розм'якшення тканин мозку (мозковий інфаркт). Для ішемічного інсульту характерні порушення рухів (в тому числі частковий параліч), мовлення, чутливості на фоні невтраченої свідомості. Геморагічний інсульт трапляється як наслідок крововиливу в мозок. Кров, що вилилась у головний мозок, руйнує, частково здавлює нервову тканину, спричинює набряк мозку, при якому спостерігаються зміщення мозкових структур, здавлення стовбура мозку. Для геморагічного інсульту характерні гострий розвиток, втрата притомності, порушення дихання і серцевої діяльності.
Найпоширеніші симптоми інсульту:
— Раптова слабкість, заніміння, параліч половини тіла або обличчя, руки, ноги.
— Раптовий інтенсивний головний біль.
— Раптове порушення чіткості зору.
— Раптове порушення мовлення (людина не може говорити або розуміти мову).
— Раптове запаморочення, втрата координації рухів, нудота, блювання, іноді втрата свідомості.
Профілактичним заходами попередження інсультів є правильна організація режиму праці та відпочинку, харчування, запобігання нервово-психічним перенапруженням, профілактика і лікування судинних захворювань. Варто вживати фрукти і овочі, хліб, пшеницю та інші круп'яні культури, рибу. Ці інгредієнти здатні окремо або разом знижувати ризик розвитку інсульту. Лікування інсультів спрямоване на нормалізацію дихання, серцево-судинної діяльності, покращення кровопостачання мозку, боротьбу з набряком мозку, хірургічне втручання, відновлювальна терапія, лікувальна фізкультура, масаж, тощо».
Запитання:
Яким повинен бути тиск у семидесятирічному віці і вище?
Відповідь:
Раніше вважалося, що тиск не повинен змінюватися в залежності від віку, але, враховуючи вітчизняний досвід, зараз тиск 70-річної людини повинен не перевищувати 140/90.

Запитання:
Апаратів для вимірювання кров’яного тиску багато. Проте є така думка, що вони показують правильний тиск лише до певного віку. Який критичний вік для того, щоб апарат показував правильне значення тиску?
Відповідь:
Немає такої конкретної інформації про те, що вік впливає на показники апарату для вимірювання тиску.

Автор: Дарія СТАРОСТІНА, «ЕХО з регіону»
4 листопада 2011, 14:27 | Кобеляки | Спорт і здоров'я

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.