Усі діти — з необмеженими можливостями

Одна з головних проблем дитини з обмеженими фізичними можливостями полягає в порушенні її зв’язку зі світом, в обмеженні мобільності, спілкування з природою, у бідності контактів, недоступності багатьох культурних цінностей. Не кожен приходить у світ з однаковим шансом на сприятливий розвиток. Адже чим важча ситуація, тим більше вона потребує допомоги і підтримки.
Уже більше 8 років у Кременчуці успішно впроваджується система соціальної реабілітації дітей з обмеженими фізичними можливостями — дієва форма соціального захисту найменш захищеної верстви нашого суспільства. Подолати труднощі розвитку, засвоїти побутові та соціальні навички, розвинути свої здібності юним особам з особливими потребами допомагає міський Центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів, який щодня гостинно відкриває двері своїм вихованцям.
Центр виконує програму комплексної реабілітації дітей з вадами фізичного та розумового розвитку, підтримує родини, які виховують дітей з обмеженими фізичними можливостями.
8 дітей-інвалідів району з 10 по 24 жовтня пройшли безкоштовний курс реабілітації в Кременчуцькому міському Центрі соціальної реабілітації дітей-інвалідів. На реабілітацію діти направлялися у супроводі з батьками, кваліфікованими спеціалістами — медичним працівником Кобеляцької ЦРЛ  І. С. Камишенковою та головним спеціалістом управління праці та соціального захисту населення  Т. Г. Антуф’євою. При проходженні курсу реабілітації з дітьми працювали: психолог, логопед, невролог, педіатр, фахівці з фізичної реабілітації, масажисти, вчителі-реабілітологи та їх асистенти, музичні керівники та інші фахівці. Уся увага спеціалістів, їх знання і досвід були спрямовані на полегшення соціальної адаптації дітей-інвалідів, сприяння їх пізнавальному та особистісному розвитку і допомогу родинам у їх навчанні та вихованні.
Діти отримали послуги масажу, ЛФК, гідрокінезотерапії, фізпроцедури, іпотерапії та ін.
Персонал Центру має високий рівень професійної підготовки, володіє певним комплексом знань, умінь, навичок і особистих якостей, які необхідні в умовах специфічної і багатофункціональної роботи з дітьми-інвалідами. Адже дитина з особливими потребами, на відміну від здорової, має інші можливості біологічного, психічного, суспільного та духовного розвитку. Але як особистість має повне право на сприяння своїм пізнавальним та емоційним діяльним функціям. Організацію підвезення дітей до реабілітаційного Центру здійснював ФОП О. В.Хряпа Крім реабілітаційних послуг, діти безкоштовно відвідали приватний зоопарк у Кіровоградській обл.
Програми реабілітації, які реалізуються в Центрі, в майбутньому дають можливість дитині з обмеженими фізичними можливостями не тільки відновити фізичне здоров’я й покращити психоемоційний стан, але й завсвоїти певні знання і навички, отримати освіту, а згодом і професію, стати активним учасником життя країни.

Автор: Наталія ЛЯШЕНКО, Людмила БІЛАШ, управління праці та соціального захисту населення Кобеляцької РДА
12 листопада 2011, 15:47 | Кобеляки | Спорт і здоров'я

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.