Зміни у звітності до Пенсійного фонду

Управління Пенсійного фонду України в Кобеляцькому районі повідомляє, що Постановою правління Пенсійного фонду України «Про затвердження Змін до Порядку формування та подання страхувальниками звіту про суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (ЄCB)  (далі — Порядок) від 23.06.2011 р. № 18–1, зареєстрованою в Мін'юсті України 13.07.2011 № 858/19596 (далі — Постанова) внесено зміни до звітності до Пенсійного фонду.
Постанова набрала чинності з 1 серпня 2011 року.
Тобто, починаючи з 1 вересня 2011 р. страхувальники зобов'язані надавати звіт про суми нарахованого єдиного внеску за період із серпня 2011 року з урахуванням нових норм Постанови № 18–1.
Всі звітні форми викладені в новій редакції, тому звіт за серпень 2011 р. необхідно здавати на оновлених бланках.
П. 3.7 Постанови введено новий додаток 7 (форма № Д7), який надається страхувальниками у разі нещасного випадку на виробництві або у випадку професійного захворювання застрахованої особи, у тому числі і фізичної особи, яка обрала спрощену систему оподаткування. Такий звіт подається протягом 2 робочих днів після настання страхового випадку щодо таких осіб.
У додатку 2 до Порядку (Таблиця відповідності кодів категорій застрахованих осіб, бази нарахування єдиного внеску та розміру ставок ЄCB) введена нова категорія застрахованих осіб: 32 — працюючі інваліди на посадах, робота яких зараховується до стажу, що дає право на одержання пенсії відповідно до Законів України: «Про державну службу», «Про службу в органах місцевого самоврядування», «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів».
Виділено окремі категорії осіб, які здійснюють догляд за:
21 — дитиною-інвалідом; 33 — інвалідом 1 групи; 34 — престарілим, який за висновком медичного закладу потребує постійного спостереження або досяг 80-річного віку.
Внесено зміни у додаток 4, котрий надають щомісячно страхувальники, які використовують працю найманих працівників:
Таблиця 5 «Відомості про трудові відносини осіб»:
— додано реквізити «категорія особи» (1 — наймані працівники з трудовою книжкою; 2 — наймані працівники без трудової книжки; 3 — особи, які виконують роботи за договорами цивільно-правового характеру; 4 — особи, яким надано відпустку по догляду за дитиною від трирічного віку до виконання йому 6 років; 5 — особи, яким надано відпустку по вагітності та пологах);
— додано «Підставу припинення трудових відносин».
У перелік випадків, коли страхувальник надає таблицю 5, додані відпустка по догляду за дитиною від 3 років до виконання їй 6 років, а також відпустка по вагітності та пологах.
В Таблицю 6 «Відомості про нарахування заробітної плати (доходу) застрахованим особам» додані реквізити:
— кількість календарних днів тимчасової непрацездатності;
— кількість календарних днів без збереження заробітної плати.
Змінами передбачено механізм виправлення помилок, допущених при нарахуванні пенсійних внесків за періоди до 01.01.2011 р. — введені нові типи нарахувань:
6 — якщо страхувальником самостійно донарахована сума внесків;
7 — якщо страхувальником самостійно зменшена сума внесків;
8 — якщо сума внесків донарахована при перевірці ПФУ;
9 — якщо сума внесків зменшена при перевірці ПФУ.
Для таблиць 5 і 7 введений новий тип форми «додаткова». Вона надається тоді, коли страхувальник не вказав працівника в цих таблицях у звіті за попередній звітний період. Разом із звітом за поточний звітний місяць страхувальник здає за попередній період звіт, що включає титульний лист і таблицю 5 або 7 (тип форми «додаткова») з даними цього працівника.
Внесено зміни до таблиць, що надаються УПСЗН:
— Табл. 2 — у розділі 2 «Розрахунок суми єдиного внеску, який підлягає сплаті за батьків-вихователів та прийомних батьків» додано рядки для збільшення (3) або зменшення (4) суми ЄCB за попередні звітні періоди;
— Табл. 8 — доданий реквізит «тип нарахувань» для донарахування (1) або зменшення (2) сум грошового забезпечення/допомоги/компенсації/мінімальної зарплати, на який нараховують страхові пенсійні внески за результатами перевірки ПФУ.
Також, нагадуємо страхувальникам про можливість надання звітності до Пенсійного фонду в електронному вигляді з використанням електронного цифрового підпису (ЕЦП) без надання паперового варіанту звіту через мережу Інтернет.
Звіт в електронній формі є електронним документом і є чинним відповідно до Закону України «Про електронні документи та електронний документообіг» від 22.05.03 року № 851-IV.
Для надання звітності в електронному вигляді з ЕЦП необхідно придбати сертифікати відкритих ключів ЕЦП, сформовані акредитованим центром сертифікації ключів та безкоштовно отримати в територіальному управлінні ПФУ спеціалізоване програмне забезпечення АРМ-ЗС.

Автор: Л. Назаренко, начальник відділу ПОІСМ
13 листопада 2011, 11:49 | Полтавщина | Фінанси

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.