Революції не буде

Найближчим часом революції в Україні не станеться. Не дивлячись на те, що багато людей висловлюють незадоволення нинішньою владою і змінами на гірше. Не дивлячись на те, що у Києві вже організували Народну Раду України, яка нібито має відсторонити Віктора Януковича від президентства. Не дивлячись на те, що у неділю на новосанжарському ринку з’явились представники партії «Фронт змін», які пропонували долучитись до акції «Україна без Януковича». Колись українська історія вже переживала щось подібне. Тільки тоді це була акція «Україна без Кучми». Тоді люди вийшли на вулиці Києва, щоб протестувати проти тодішнього Президента України Леоніда Кучми. Чим це закінчилось? Леонід Данилович залишився при владі, кількадесят учасників акції заарештували. І все. Що ж буде тепер?
А нічого. Представники різних партій, які зараз зараховують себе до опозиції, спробують зібрати під своїми прапорами якомога більшу  масу людей. Як це, приміром, зараз робить «Фронт змін». Щоб потім спробувати змінити владу. Але із затії цієї нічого не вийде. З ряду причин. По-перше, українці давно і серйозно втомились від політики і втратили довіру до лідерів різних партій. Через те Україна не піде за Юлією Тимошенко, навіть якщо її випустять із в’язниці. Не піде вона і за Арсенієм Яценюком, який перебуває в опозиції, але дивним чином іще залишається на волі.
А не підуть люди через те, що відсутній об’єднуючий фактор. Називайте це національною ідеєю чи якось інакше, але цього поки що немає. «Я хочу, щоб в Україні жилося краще», — говорить більшість із нас. Але при цьому має на увазі: «Я хочу, щоб МЕНІ в Україні жилося краще». При цьому думає про себе, про свою родину, але аж ніяк не про державу в цілому. Так, по окремості, кожен і відстоює своє право на краще життя. Спочатку у Києві мітингують підприємці, бізнес яких держава поставила під загрозу знищення новим податковим кодексом. Потім діями влади обурюються майбутні пенсіонери, яким тепер доведеться працювати більше і довше, аби вийти на заслужений відпочинок. Нарешті на Верховну Раду йдуть штурмом афганці та чорнобильці, яких держава позбавляє пільг. І, в принципі, усі ці люди дійсно стояли за правду. Але — за свою правду. Тих, кого влада поки що не зачіпає, на майдані не побачиш. А навіщо туди виходити, щоб відстоювати чужі права? Якщо ти не «афганець» і не «чорнобилець», то реформа пільг тебе ніяк не зачепить. І ти можеш жити спокійно. Поки що.
Тому революції в Україні не буде. Принаймні, найближчим часом. Хіба що дивним чином  з’явиться лідер, за яким зможуть піти усі українці, не зважаючи на партійні кольори. Або до того часу, доки діюча влада допече кожного і цим самим змусить українців об’єднатися. Тоді люди нарешті вийдуть на акцію протесту не за себе, а за Україну.

Автор: Володимир Паршевлюк
18 листопада 2011, 10:51 | Полтавщина | Редакційна

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.