Що грип наступний нам готує?

Що грип наступний нам готує?
Сезонна епідемія грипу вже не за горами. Чи готові українці до її початку?
Тему для цієї статті підказав один із кобелячан. Він сказав: «А хто знає про те, що в Кобеляках не залишилось жодної цілодобової аптеки? А попереду ж епідемія. Де купити ліки вночі?»
Дійсно, у Кобеляках і, напевне, у всьому районі не залишилось жодного аптечного закладу, який би цілодобово продавав медикаменти. Більшість із них працюють до 21-ої або 22-ої години. Донедавна в райцентрі цілодобово працював заклад, який належить приватному підприємцю Касьяненку. Але близько місяця тому і він змінив графік своєї роботи. Власник пояснив це редакції економічними чинниками. За його словами, немає сенсу працювати і вночі, коли до аптеки звертаються дуже й дуже рідко. При перевірці цієї інформації виявилось, що вона є одкровенням і для більшості посадовців. У всякому випадку, ні в міській раді, ні в райдержадміністрації про відсутність у місті цілодобової аптеки не знали. Заступник голови РДА Микола Шабалтій констатував: «На жаль, примусити приватників працювати вночі ми не можемо й права такого не маємо». Микола Павлович одразу зателефонував у державну аптеку. Там відповіли, що теж не зможуть працювати цілодобово. Адже в аптеці видають і препарати, які мають вміст наркотиків. І вночі аптекарям довелось би наймати охорону.
Між тим, головний лікар Кобеляцької ЦРЛ Іван  Супруненко не бачить особливої проблеми у тому, що в Кобеляках немає цілодобової аптеки. У телефонній розмові з Миколою Шабалтієм він сказав, що «швидка допомога» забезпечена усім необхідним для надання невідкладної допомоги. Завідуючий поліклінічним відділенням Валерій Коробейник закликав усіх переглянути вміст домашніх аптечок. Особливу увагу рекомендував звернути на наявність у них жарознижувальних, болезаспокійливих та серцевих засобів.

Вакцинація від грипу коштує вчетверо дешевше, аніж його лікування

У вівторок відбулась селектора нарада, присвячена питанню готовності Полтавщини до сезонної епідемії грипу. Було відзначено, що на середину листопада вірусологічні лабораторії не зафіксували появи цієї хвороби. Згідно з прогнозами фахівців, у цьому році найбільш активними стане вірус AH3N2. Головний лікар Іван Супруненко повідомив, що в лікарні в наявності є 186 упаковок препарату «Таміфлю», який лікує грип.
Багато говорили про необхідність профілактичної роботи, зокрема, про проведення вакцинації.
Прозвучала пропозиція виділити з бюджету хоча б 5 тисяч гривень для проведення щеплень медикам. Лікарі в один голос стверджують, що вакцинація і лише вакцинація є єдиним дієвим засобом запобігти грипу  та ускладненням після нього. За їх словами, у минулому році у жодної людини, яка зробила щеплення, не зафіксовано тяжкого перебігу хвороби. Крім того, вакцинація значно дешевша за лікування. Разом із медиками ми провели розрахунок. Виявилось, що доза рекомендованої вакцини «Інфлувак» коштує 80-90 гривень. А тижневий курс лікування 300-359 грн. Якщо ж грип дає ускладнення, то розрахунок ведеться на тисячі в день.
Між тим, опитування, проведене в комунальних аптеках, засвідчило, що за останні два місяці кобелячани придбали «аж» 17 доз «Інфлуваку». Деякі аптекарі «на вухо» ділились: «Ми беремо вакцини лише під замовлення. У минулому році кілька доз викинули на смітник, адже їх не використали і минув термін придатності».

Знаменитий лікар Комаровський не вважає грип тяжкою хворобою

Для початку цитата… «І тоннами повезуть у нашу країну «соромні» ліки, які ніде в цивілізованому світі не застосовують: оксолінові мазі, анаферони, афлубіни, стимулятори імунітету, каплі інтерферона і багато чого іншого, а розчину, щоб напоїти дитя, та солі, щоб в носа закапати — вдень з вогнем не знайдеш…» (Лікар Комаровський: Правда про грип, ГРВІ і важливі поради. 2.11.2009 року. «Вечірній Харків»).
Лікар Комаровський — це знаменитий харківський дитячий лікар, публіцист, який активно займається просвітницькою діяльністю, розвінчує шкідливі міфи про медицину і методи лікування, котрі міцно засіли в головах як пересічних українців, так і професіоналів у білих халатах, які покликані «пересічних» лікувати. Вищенаведена цитата взята з його статті, написаної в розпал «політичного» грипу, який бушував в Україні у 2009 році.
У сезоні 2011–12 років грип в Україні, швидше за все, політичним не буде. Але буде. Тому нагадаємо широкому загалу те, що радить знаменитий лікар.
1. Якщо є можливість вакцинуватись — зробіть це.
2. Ніяких ліків із науково доведеною ефективністю від грипу не існує. Ніяка цибуля з часником чи горілка. Усі розрекламовані стимулятори та вітаміни — це ліки з недоведеною ефективністю.
3. Джерело вірусу — людина і лише людина. Тому в період епідемії потрібно утримуватись від перебування в приміщеннях з масовим скупченням людей.
4. Маска. Корисна штука, але не панацея. На вулицях ходіння в масці — це понти. Там вірус і без неї не розповсюджується.
5. Руки — джерело вірусу. Мийте їх якомога частіше.
6. Найшвидше вірус розповсюджується у сухому і теплому повітрі. Тому обов’язково мийте підлогу і часто провітрюйте приміщення. Постійно підтримуйте вологість слизової оболонки носа. Для цього можна купити в аптеці фізіологічний розчин або готові сольові розчини: солін, аква маріс, хумер, носоль і т. д. Можна приготувати розчин самому: 1 чайна ложка солі на 1 літр перекип’яченої води. Пшикайте, пшикайте і пшикайте на здоров’я. Чим більше людей навколо, тим частіше пшикайте.
7. Фактично єдиним препаратом, який руйнує вірус грипу, є азельтамевір, він же — таміфлю.
Найголовніше, що стверджує Комаровський, це те, що грип, як і всі ГРВІ, є легкою хворобою для більшості людей. А його лікування — це не ковтання пігулок, а створення умов, щоб організм сам з ними легко справився. Для цього потрібно:
1. У кімнаті хворого повинно бути прохолодно і волого.
2. Не можна примушувати людину їсти, а ось пити рідину — якомога частіше.
3. У ніс — сольові розчини.
4. Усі банки, гірчичники, припарки, ноги в кип’ятку — це садизм або діяльність за принципом «Ну треба ж щось робити!»
5. Ніяких лазолванів-муколтинів без призначення лікаря.
6. Боротися з високою температурою лише ібуфреном або парацетамолом. Категорично не можна застосовувати аспірин.
Більш детальну інформацію від лікаря Комаровського про грип та інші болячки читайте на сайті www.komarovskiy.net).
Хоча кожен має право лікуватись на свій розсуд — хто пігулками, хто — горілкою, а хтось — перевіреними практикою методами.

Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО з регіону»
18 листопада 2011, 13:19 | Кобеляки | Спорт і здоров'я

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.