Після ЄВРО все буде

Була колись у мене одна знайома сімейна пара. Нормальні молоді люди. Звичайні, на перший погляд, от тільки була у них звичка усе відкладати на потім. Спитаєш, буває, їх: «Та й що, знайшли роботу?». «Та ні, — кажуть, — от прийде літо, тоді буде робота». І так було з усім. Літом мала з’явитися робота, літом повинні були завестися гроші, літом мало початися краще життя. І хоча ця пара, напевно, десь у глибині душі здогадувалася, що не всі мрії зможуть здійснитися з приходом найтеплішої пори року, але сама думка про настання кращих часів зігрівала їх і восени, і взимку, і навесні.
Ця ж думка мала зігріти усіх українців у той день, коли стало остаточно відомо – чемпіонат Європи 2012 року пройде на полях України та Польщі. Досвід проведення таких європейських форумів іншими країнами наводив на оптимістичні думки. Так у 2004-му році Португалія витратила на підготовку до проведення чемпіонату близько 4 мільярдів євро. Але заробила на ньому на 400 мільйонів більше.
От і в Україні після звістки про виграш права проводити чемпіонат почали дивитися у майбутнє з неприхованим оптимізмом. Адже після проведення чемпіонату в країні має статися нечуваний підйом економіки. На ті гроші, які привезуть туристи-іноземці, українці зможуть нарешті зажити по-людськи — заможно і стабільно. Як у випадку із тією сімейною парою: літом (читай — після ЄВРО) все буде.
Чесно кажучи, цей оптимізм розділяв і сам автор. Але до певного часу. Аж поки стало зрозуміло, що будівництво об’єктів для ЄВРО-2012 затягується і потребує все нових і нових коштів. Організатори пояснювали це тим, що прискорення робіт вимагає більших витрат. У народі висловлювалися простіше: кошти на будівництво просто безбожно крадуть. Крадуть при будівництві стадіонів, крадуть на прокладанні нових доріг. Через це витрати на організацію все зростають, а роботи все ніяк не закінчать.
Тим часом до кращого життя (читай – ЄВРО-2012) лишається менше 200 днів. Після них почнеться чемпіонат, який взагалі-то повинен принести нашій країні якийсь прибуток. Повинен, якщо зароблені кошти знову не розкрадуть.
І тоді після ЄВРО-2012 владі доведеться нарешті робити усе те, що відкладають у зв’язку із підготовкою до чемпіонату. Наприклад, капітально ремонтувати дороги, на які зараз не вистачає асфальту. «Все йде на ЄВРО» . Або будувати нове соціальне житло, на яке зараз не вистачає грошей. «Все йде на ЄВРО».
А ми давайте почекаємо і поки що повіримо у те, що після ЄВРО у нас з вами все буде. Щоправда… та сімейна пара і досі сподівається на кращі часи. Напевно, чекає літа...

Автор: Володимир Паршевлюк
25 листопада 2011, 09:39 | Полтавщина | Редакційна

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.