Що таке жіноча краса з точки зору науки?

Що таке жіноча краса з точки зору науки?

На красиву жінку можна дивитися довго, як на вогонь або воду. Жіноча краса — вічний предмет захоплення і натхнення.
Чому чоловіки називать жіночу стать прекрасною? Чому з усіх творінь природи вони визначають найідеальнішим, найдосконалішим жіноче тіло? Чи можна пояснити такий потужний вплив жіночої краси на чоловіка з наукової точки зору? Принаймні, це ми спробуємо зробити.
Давайте пильно, чисто логічно, по-науковому (хоча це і важко) подивимося на предмет чоловічого обожнювання: довгі, стрункі ноги, плавні і витончені лінії тіла, що виділяється з-під одягу, бюст, великі очі з довгими віями, густе, злегка кучеряве волосся — усе створено для того, щоб «убити наповал» сильну стать.
Давня істина, що чоловік любить очима, завжди була аксіомою, яка не потребує доказів. Але докази можна надати: персонаж роману «Лезо бритви» Івана Єфремова, лікар Гірін, у своєму довгому монолозі-лекції висуває цікаві припущення і стверджує, що краса — це найвищий ступінь доцільності, ступінь гармонійної відповідності та поєднання суперечливих елементів у всякому пристрої, у всякій речі, всякому організмі. У вищих хребетних — ссавців, до яких належить і людина, головним органом чуття став нюх. Запах — ось головний засіб залучення і чарівності різних статей у тварин. Людина, з його більш слабким нюхом, відшкодувала нестачу цього почуття предметним, бінокулярним зором, гостро сприймає глибину і форму. Висока психічна міць мозку людини ще більше загострила предметність зору. Відчуття форми стало у нас дуже важливим відчуттям, і це негайно використала природа для великого завдання продовження роду. Гостро відчуваючи форму, окрім квітів, звуків і запахів, ми отримали всю гаму відчуттів, з яких складається сприйняття краси.
На що передусім звертає увагу чоловік, коли дивиться на жінку? Обличчя — груди — стегна — ноги. Тобто оцінює її зверху вниз, на відміну від жінки, яка оцінює чоловіка знизу вгору.
Риси обличчя індивідуальні. По-перше, тут немає ніяких шаблонів. По-друге, привабливість чи непривабливість цих рис — справа індивідуального смаку чоловіків. По-третє, іноді гарне личко — не найважливіший фактор оцінки.
Груди і стегна — ось два основних фактори. Саме так інстинктивно чоловік відбирає, чи пашить здоров’ям самка, яка буде матір’ю, яка годуватиме майбутнє потомство, і яка не буде відчувати нестачу молока, навіть якщо народить трійню. А круті стегна, вірніше, широкий таз — ознака того, що пологи будуть проходити без проблем, навіть якщо це буде траплятися щороку протягом двадцяти років. Навпаки, маленькі груди і вузький таз зменшують шанси на здорове потомство.
Тонка, гнучка талія, яка також приваблива в жінці, є анатомічна компенсація широких стегон для рухливості і гнучкості всього тіла. У середні століття, коли в моді були корсети, які служили як раз для того, щоб домогтися ефекту найтоншої талії, дівчатам підламували два нижніх ребра. От коли дійсно краса вимагала жертв! Навіть у наш час особливо помішані на ідеалі краси жінки роблять це за допомогою всемогутніх хірургів.
Анатомічне чуття, закладене в нас, дуже тонке. Підсвідомо ми відразу відрізняємо і сприймаємо як красу риси, протилежні для різних статей, але ніколи не помиляємося із статтю. Опуклі, сильно виступаючі під шкірою м’язи гарні для чоловіків, але для жінки ми це не вважаємо гідністю. Чому? Справа вся в тому, що нормально складена здорова жінка завжди має більш розвинений жировий шар, ніж чоловік. Це резервний місячний запас їжі на випадок раптового голоду під час виношування або годування дитини. Зауважте, що розташовуються ці підшкірні харчові запаси в нижній частині живота і області навколо тазу — отже, ця резервна їжа служить одночасно тепловою та протиударною ізоляцією для виношування в лоні дитини. І в той же час цей підшкірний шар створює м’які лінії жіночого тіла.
Тепер про ноги. Погодьтеся, що стрункі, довгі ноги жінки виглядають краще, ніж короткі. Жінки з короткими ногами не такі привабливі, але їм на допомогу приходить взуття на високих підборах, що виправляє цей недолік. Але ж і високі виглядають краще на підборах. Чому ж так важливо це подовження ніг? Не просто подовження, а зміна пропорції ноги — ось у чому суть каблука. Подовжується гомілка, яка стає значно довше стегна. Таке співвідношення гомілки і стегна є пристосування до бігу, швидкого, легкого і довгого, тобто успішного полювання. Воно було у найдавніших представників нашого виду кроманьонської раси, воно зараз є в деяких африканських племен. Наше естетичне сприйняття каблука доводить, що ми походимо від стародавніх бігунів і мисливців, мешканців скель. Слід додати, що підбори додають жіночій нозі крутий підйом. Тут естетика прямо сходиться з необхідністю високого підйому для легкої ходи і невтомності.
Основні частини тіла, на які звертає увагу чоловік, дивлячись на жінку, ми розглянули. Залишилися різні дрібниці, які прикрашають і доповнюють загальну картину. Такі як волосся, вії, брови. Багато чоловіків погодяться, що найкрасивіші — це густе, довге, трохи кучеряве волосся, і що найбільше їм подобаються блондинки. Чому багатьом чоловікам подобається довге волосся? Хоча, насправді, довгі, густі коси до пояса, які носили раніше сільські Дуні, вже не в моді. Дівчат з таким довгим волоссям все важче зустріти. Привабливість довгого волосся — це вже відмирання естетичного відчуття, що йде, тому що десятки тисячоліть людина користується одягом. Довге волосся закріплювалося в нашому відчутті прекрасного тоді, коли люди в теплу міжльодовикову епоху ще не знали одягу. Можливість прикрити маленьку дитину від нічного холоду біля своїх грудей, захистити від негоди — ось сенс довгого волосся та його значення для вибору кращої матері.
Факт загальної любові до блондинок сумніву не підлягає. Саме їм віддає перевагу більшість чоловіків. Загадка привабливості блондинок криється, можливо, в їх рідкості, тому вони яскраво виділяються серед темноволосої маси людей. Можливо, що пристрасть до блондинок викликана все тим же інтуїтивним вибором здорової партнерки. Адже блондинки мають найбільш густе волосся — на їх голові близько 150 тисяч волосин (для порівняння: у брюнеток — 100 тисяч, у рудих — близько 60 тисяч), а густе волосся — ознака здоров’я.
А в чому суть принади вузьких, густих брів і довгих, загнутих догори вій?
Брови, призначення яких відводити убік піт, що стікає з лоба, і не давати йому заливати очі, повинні бути густими. І при густоті вони не повинні бути занадто широкими, щоб у них не накопичувався бруд, не заводились паразити. А красиві довгі вії краще захищають око. Нам вони здаються витонченішими, якщо вигнуті догори. Відчуття вірне, тому що відігнуті вгору кінчики не дають віям злипатися або змерзатися.
Здається, просто.
Але, як говорив Гирін, — «це лише груба основа нашого розуміння причинності тих чи інших естетичних відчуттів. А на цій основі мільйони років буде плестись звабливий візерунок чарівності синіх, сірих, зелених і карих очей, всіляких відтінків волосся, шкіри, обрисів губ і всіх інших мислимих комбінацій, число яких не менше кількості атомів у сонячній системі».


Автор: Роза ТУМАНОВА, «ЕХО з регіону»
1 грудня 2011, 14:43 | Полтавщина | Цікаве

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.