У відділенні переливання крові чекають на донорів

У відділенні переливання крові чекають на донорів

Минулого вівторка у поліклінічному відділенні Кобеляцької ЦРЛ збирали безоплатну донорську кров. Загалом, медикам вдалося зібрати понад 19 літрів крові.
Лозунг «Здай кров — збережи життя» на слуху в багатьох, утім, навряд чи його можна назвати дуже популярним у наш час. Так само, як і складно назвати кількість добровільних донорів значною. І на це є кілька як об’єктивних, так і суб’єктивних причин. По-перше, не кожна людина може успішно пройти медогляд, за результатами якого визначається: може вона бути донором чи ні. Адже стан здоров’я українців залишає бажати кращого. По-друге, у багатьох мешканців України виникають справедливі сумніви щодо безпечності процедури здачі крові. Лікарі пояснюють їх звичайною необізнаністю, адже занести будь-яку інфекцію можливо при переливанні крові людині, якій вона переливається, але донор при здачі крові захищений. І, по-третє, чимало людей просто-напросто намагаються уникати будь-яких зайвих контактів з лікарями й бояться не стільки за власне здоров’я, скільки неприємних відчуттів під час процедури здачі крові.
Минулого вівторка у Кобеляцькому поліклінічному відділенні пройшла благодійна акція по збору донорської крові. Кожен житель району мав змогу прийти і здати кров. І таких того дня виявилось 46 чоловік. Близько дев’ятої ранку біля кабінету забору крові вишикувалась чимала черга. Хтось — уже проходить реєстрацію та оформляє карту донора, декому перевірють кров на групу, а інші  готуються до забору крові у кабінеті, п’ючи солодкий чай з печивом. Далі вони переодягаються і готуються до процедури забору крові. Кількість крові, яку може здати один донор — 450 грамів. Проте, в залежності від маси тіла, віку та стану здоров’я людини, ця кількість може змінюватися.
Першою до кабінету забору крові зайшла жінка. Медична сестра, що допомагала донорам переодягатися, зауважила: «Краще б першим зайшов чоловік. Та нічого! Бажаю удачі».
Людмила Сулима працює у Білицькій лікарні, тому кров здає не перший раз. Загалом, цю процедуру проходила вже близько десяти разів.
— Я знаю, наскільки кров важлива для хворої людини, — каже Людмила. — Тим більше, якщо ця людина знаходиться у тяжкому стані. Тому подібні акції, на мою думку, потрібно проводити якомога частіше.
Ауріка Варич раніше вже бувала донором, тільки проживаючи у Казахстані.
— В організації, де я працюю, — каже донор, — нам повідомили про цю акцію. І я вирішила взяти у ній участь. Надалі я буду намагатися брати частіше участь у подібних акціях.
Далі до кабінету зайшло двоє чоловіків. Поки з один із них говорив із журналістом «ЕХО», інший переодягався у халат. Проте його дуже непокоїло одне питання, чи не буде йому холодно без светра? На що медична сестра відповіла: «Не хвилюйтесь. Ця процедура займе лише 15 хвилин. Замерзнути не встигнете». Коли він пішов лягати на кушетку, медсестра з посмішкою зауважила: «Чоловіки такі вередливі!»
Василь Ганжа також не вперше прийшов здавати кров.
— Якось раз попробував здати кров у Росії — мені сподобалось, тепер якось аж тягне її здавати! Відтоді намагаюсь якомога частіше це робити, — посміявся чоловік. — Я працюю в Росії, в тундрі. Якщо треба допомогти — допомагаю. Інакше ніяк!
Як повідомили нам співробітники відділення переливання крові, цього дня їм допомагали співробітники виїзної бригади Полтавської обласної станції переливання крові. З початку року вони приїздили вже тричі.
— Донором крові може стати будь-яка особа у віці від 18 років і вагою не менше 50 кілограмів, — кажуть медики. — Перед забором крові донор повинен обов’язково пройти медичне обстеження. Заборонено здавати кров тим, хто перехворів такими інфекційними недугами, як малярія, вірусний гепатит, бруцельоз, туберкульоз, сифіліс, є носієм ВІЛ або хворіє на СНІД. Тимчасові протипоказання мають різні терміни залежно від причини. Найпоширенішим є ангіна, грип, ОРВІ, період вагітності і годування груддю. За день до здачі крові не потрібно вживати жирну, смажену, копчену, гостру їжу, а також молоко, яйця і масло. Краще пити солодкий чай з варенням, соки, компоти, мінеральну воду і їсти каші, овочі і фрукти. За дві доби до процедури забороняється приймати алкоголь, а за 72 години приймати ліки, які містять аспірин і знеболюючі. На сьогодні великою проблемою є нестача донорської крові у лікарнях. З початку 2011 року Кобеляцьким поліклінічним відділенням заготовлено лише 20 відсотків зі ста. Серед організацій хотілося б відзначити працівників Ліщинівського будинку-інтернату, з якого прийшло 15 чоловік, а з Кобеляцького райвідділу міліції — 11. Загалом сьогодні вдалося зібрати 19 літрів 800 грамів крові.
Отже, висновки робити вам, шановні читачі. Ставати в чергу для здачі крові чи ні — особисте рішення кожного українця. Та знайте:у відділенні переливання крові чекають на донорів.


Автор: Дарія СТАРОСТІНА, «ЕХО з регіону»
2 грудня 2011, 16:15 | Кобеляки | Спорт і здоров'я

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.