У спеціях краще розбираються чоловіки

У спеціях краще розбираються чоловіки

У звичайному кіоску на Новосанжарському ринку можна придбати майже дві сотні різних приправ та прянощів.
Багато хто з нас, коли варить борщ, кидає туди для підсилення смаку петрушку і кріп, часник та цибулю. У результаті виходить просто і смачно. Але чи могло б бути смачніше, якби ми вкинули не традиційних «забарвлювачів» смаку, а нових, цікавих прянощів та спецій?
Гурмани переконують, що так. Відомо, що у давні і середні віки цінність спецій і прянощів була настільки великою, що їх прирівнювали до золота та дорогоцінних металів. І недарма, бо кожна з них має не тільки багаті смакові, а й лікувальні властивості. Саме про ці властивості ми дізнавалися на Новосанжарському ринку, де продаються в окремому залізному контейнері незвичайні товари підприємця Ірини Козловської. Вона розповідає:
— Я почала продавати спеції близько двох з половиною років тому. На самому початку я не знала, чи люди захочуть їх купувати, чи вони їм потрібні взагалі? І якщо я починала з асортименту у 42–43 найменування спецій, то на сьогодні ця цифра сягає 186. Усе це виключно завдяки людям — вони десь вичитували рецепти, чули про щось цікаве і замовляли нам. Ми потім завозили замовлене. Так і розширявся асортимент. Як виявилося з часом, багато людей у цьому обізнані. Гадаю, люди і раніше хотіли більше купляти різновидів спецій, але не було просто такого вибору.
Товари є такі, як моно. Це — петрушка, орегано, шавлія. Або і готові спеції-набори: «До м’яса», «До борщу», «До риби», які підкреслюють оригінальність тієї чи іншої страви.
Ірина Козловська не змогла виділити тих спецій, які користуються особливим попитом, але сказала, що якщо на салати влітку брали салатну і мускатну сіль, то зараз це неактуально — не сезон.
А ще вона розповіла про цікаві смакові та лікувальні властивості деяких прянощів та приправ:
— всього один листочок бадяну можна додати в середню каструльку компоту і в результаті напій набуде солодкуватого, оригінального смаку. Його можна використовувати при консервації варення, готуванні желе та крюшонів. До того ж він стабілізує тиск;
— спеція зира (чорна і сіра) додається, зазвичай, в різноманітні плови. Ця рослина полегшує розщеплювання жирної їжі і робить страву легшою;
— імбир у порошку вже розкупили, бо він є чудовим профілактичним засобом проти застудних захворювань. А саме через те, що містить величезну кількість вітаміну С;
— шалфей новосанжарці беруть не тільки як родзинку для тих чи інших страв, а й для полоскання при болях у горлі;
— лавровий лист найкраще споживати в їжу в подрібненому вигляді. А саме тому, що коли ми кидаємо цілий листок лавру, то отримуємо чудовий запах. А додаючи його в страви в порошкоподібному вигляді, ще й поліпшуємо процеси травлення;
— найгострішим є сичуанський перець, а не червоний, як багато хто з нас вважає. Проявляється його смак не так просто. Потрібно розігріти сковорідку з олією, додати туди перцю. Пересмажити. Потім обережно вибрати перець, а яскраво виражений смак міститиметься в… олії.
У продавця спецій ми дізналися, що найдешевше на прилавку коштує морська сіль з різноманітними варіаціями прянощів — 3 гривні 25 копійок за 100 грамів. Найдорожче коштує рожевий перець — 12 гривень за 10 грамів. Його беруть мешканці селища для лікування суглобів. Один грам пелюсток або тичинок шафрану коштує 120 гривень. Така дорожнеча пояснюється тим, що ця рослина зацвітає раз на рік на протязі 2–3 тижнів. Квітка розкривається лише на дві години. Але, щоб аромат можна було зберегти в повному обсязі, то пелюстки збираються вручну, за декілька годин до розкриття квітки, ще до сходу сонця. Тому через велику трудомісткість, а не тільки за цікаві властивості, шафран має таку високу ціну.
Усі спеції спочатку завозяться з Азії у Крим, де з бази направляються до нас. Як виявилося, великою популярністю серед покупців користується і аджика, але не проста, а справжня, грузинська, яку постачають з Грузії, з міста Батумі.
Наостанок Ірина Козловська відмітила таку особливість: чоловіки все ж підходять до питання спецій більш зваженіше та по-гурманськи. Якщо жінка, зазвичай, орієнтується, щоб взяти якихось спецій і зготувати щось смачненьке, то чоловіки приходять зі списком конкретних спецій та прянощів до конкретних страв. І проявляють в їх виборі більше обізнаності. Але у підсумку, як ми з вами знаємо, більше часу на кухні проводять усе ж таки жінки:)

 

Чи знаєте Ви, ...
…що кмин — найстаріша спеція у Європі? Насіння кмину було знайдене у будівлях, яким понад 5000 років.
…що за древніх часів ваніль була засобом оплати? При ацтекському правителеві Монтесумі податки сплачувалися ваніллю.
…що раби, які будували єгипетські піраміди, щодня вживали у їжу цибулю, що повністю покривала нестачу вітамінів?
…що незаконне вирощування мускатного горіха за Середніх віків жорстоко каралося? Якщо злодій був упійманий на крадіжці цієї спеції, він лишався рук.
…що у Середньовіччі букетик базиліку, подарований дівчині, розцінювався як запрошення до флірту?
…що перець став причиною відкриття Америки? Христофор Колумб хотів знайти новий морський шлях в Індію, де ріс чорний перець, оскільки в ті часи продаж перцю був повністю під контролем османських правителів і ціна на цю спецію була дуже високою. Як відомо, в результаті своєї подорожі, Христофор Колумб відкрив Америку!
…що, згідно з археологічними розкопками, ще 50 000 років тому (до того, як люди навчилися користуватися вогнем) люди приправляли сире м’ясо спеціями, намагаючись зробити його смачнішим?
…що в античності стіл натирали м’ятою, щоб стимулювати апетит до м’яса?
…що за Середньовіччя спеції були дуже дорогими: вартість 100 г мускатного горіха дорівнював вартості 7 ослів?
…що грецький історик Геродот виявив на єгипетських муміях кмин і корицю?
…що щорічно у всьому світі споживається не менше 120 мільйонів кілограмів перцю?
…що часник — одна з найдревніших спецій у світі? Із-за цілющих властивостей його почали вирощували в Єгипті та Китаї ще 5 000 років тому.
…що Юлій Цезар пішов у військовий похід проти арабів, тому що ціни на арабські спеції були занадто високі для римлян? Цей похід не увінчався успіхом, тому з 176 року н. е. жителі Александрії почали платити податок на перець.
…що остготський правитель Аларих, окрім усього іншого, зажадав 200 фунтів перцю за ненапад на Рим? Як відомо, його вимоги були виконані не повністю, що послужило початком розпаду Римської Імперії.


Автор: Роза ТУМАНОВА, «ЕХО з регіону»
9 грудня 2011, 16:19 | Нові Cанжари | Цікаве

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.