Про інвалідів — без інвалідів

У Кобеляках відбувся «круглий стіл», присвячений проблемам і потребам інвалідів, які проживають у районі.

На захід, який організувала райдержадміністрація, що анонсувався як «круглий стіл», крім працівників соціальних служб запросили директорів будинків-інтернатів, що діють на території району, а також представників кількох громадських організацій, зокрема «чорнобильців» та «афганців». Певно, мали бути й інваліди. Але якщо вони й прибули на «круглий стіл», то участь у його роботі брали чисто номінально. У всякому випадку, ні виступів, ні пропозицій з уст кобеляцьких інвалідів влада не почула.

Сам захід швидше скидався на звичайну апаратну нараду РДА. Місця в президії одразу зайняли Микола Шабалтій, заступник голови РДА, та Василь Мірошниченко, заступник голови райради. Усі інші розташувались у залі, так би мовити, біля підніжжя владного олімпу. А потім по черзі виступили керівники підрозділів РДА і прозвітували про виконану роботу.

 

Можливо, в Світлогірському відкриють хоспіс

Доповідав з першого питання порядку денного начальник відділу праці та соціального захисту Анатолій Кисіль. Він повідомив, що в спеціальний реєстр занесені 3390 осіб з обмеженими можливостями. Усім їм надаються різні види соціальної допомоги. У цьому році інваліди навіть два легкових автомобілі отримали. До речі, всього в черзі на безкоштовну автівку знаходяться 88 чоловік.

Головний лікар ЦРЛ Іван Супруненко повідомив, що медики протягом року оглянули всіх інвалідів війни. Йому було задане питання: «Чи можна в районі відкрити хоспіс, де доглядатимуть за безпомічними людьми?» А депутат облради Анатолій Шкарбан, в свою чергу, запитав: «Як спеціалісти оцінюють умови перебування дітей в Білицькому ревматсанаторії?» І почув у відповідь: «Умови там незадовільні».
Присутні мляво подискутували на тему: «Добре було б, якби хоспіс чи ревматсанаторій перенесли у Світлогірську лікарню». І прийшли до висновку, що якщо чогось подібного не зробити, то згаданий медичний заклад за безцінь викуплять грошовиті «дядьки».

Роман Матюхов зауважив, що керівники підприємств, на яких гинули або зазнавали тяжких травм працюючі, забувають про свій гріх і не піклуються про сім’ї загиблих або інвалідів. Микола Шабалтій запевнив, що влада нагадає роботодавцям про їх обов’язок.


У лікарні буде центр первинної допомоги?

Закінчивши з першим питанням, учасники «круглого столу» заходились обговорювати плани створення на базі ЦРЛ установи під назвою «Центр первинної медико-санітарної допомоги». Що це таке і з чим його їдять мав пояснити головний лікар Іван Супруненко. З його виступу стало зрозуміло лише те, що цей захід є продовженням реформ у медицині. А його основна мета — при мінімалізації затрат надати якомога ефективнішу медичну допомогу. Тобто, на медицині знову будуть економити. Як приклад вдалого реформування Іван Супруненко навів факти того, що сільські ФАПи вперше за багато років мають скромний запас ліків і вже забезпеченні паливом на зиму. А Микола Шабалтій зазначив, що скарг щодо медичного обслуговування від населення не надходить. Це є ознакою правильності вибраного курсу. Можливо, й так. А можливо, відсутність скарг є ознакою розуміння того, що скаржитися — справа безнадійна.

 

Довідка

Хоспіс (від старофранцузького (hospice). До французької потрапило з латині, де означало «гостинність». Цим терміном із VІ століття називали місця відпочинку пілігримів.

Хоспіс нині — це медичний заклад, у якому безнадійно хворі отримують належне піклування. Пацієнти хоспісів оточені звичайними домашніми речами, до них мають доступ родичі і друзі. Основна ціль хоспісу — полегшити страждання хворих, скрасити їх останні дні життя. На пострадянському просторі ця проблема не вирішена, так як потребує значних капіталовкладень, отримання ліцензії на роботу з наркотиками  і тому подібне.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО з регіону»
10 грудня 2011, 10:06 | Кобеляки | Суспільство

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.