Чому чоловіки люблять футбол більше, ніж жінки?

Ми вирішили дізнатися і зрозуміти, чому ж слабка стать переважно негативно ставиться до футболу? Чому взагалі існує такий розподіл між статями, коли справа доходить до футболу? Чому чоловіки більше тяжіють до футболу, ніж жінки?

Кіно та телебачення, подобається це нам чи ні, є основними інструментами в нашому суспільстві, які формують соціальну позицію. На екрані «ящика» футбол позиціонують як спорт для чоловіків. Навіть в рекламі, де купа напівп’яних чоловіків у барі кричать на телевізор у кутку, а напівроздягнені жінки намагаються «заплутати» протилежну команду, щоб «хороші» хлопці перемогли. Гравці у футболі — це тільки чоловіки. І знову ж таки, по телебаченню рідко можна побачити дівчину чи жінку, яка цікавиться футболом чи хоча б настільки розумна, щоб слідкувати за грою. Та навіть якщо можна побачити таке «диво», то характер тієї дівчини більше тяжіє до чоловічого.

Футбол – це спорт жорсткий, безкомпромісний та частенько з боротьбою. Чоловіки в цьому бачать своєрідний виховний процес для себе та своїх дітей: ти повинен бути мужнім, не розпускати «нюні». Частенько можна почути: «Футбол — це тобі не балет!» Тобто, все потрібно вміти стерпіти. Дівчата ж до синяків та подряпин ставляться дещо по-іншому, а точніше — негативно, адже це ж заважає їм виглядати красиво.

Плач для дівчат — це абсолютно нормальне явище, яке досить часто, не може відбуватися насамоті: потрібно щоб хтось бачив, як дівчина плаче і пожалів її. Це є однією з причин, чому дівчата  не створені для футболу. Це є такою собі точкою відліку для тих, хто хоче грати у футбол.  Хлопцям як сильній статі легше подолати цей бар’єр. Для дівчат це зробити значно важче, але це не означає, що таких дівчат взагалі не існує. Жіночий футбол все-таки існує і досить непоганими темпами розвивається, як це не дивно звучить :)

Те, що в соціальному плані не є прийнятно жінкам любити футбол і ще менш прийнятно грати в нього, зумовлено штучно створеними стереотипами. Сексуальність дівчини ставиться під сумнів, так як і імідж хлопця, який зробить щось нетипове для чоловіка. Дівчата граються ляльками, а хлопці грають у футбол, так уже давно заведено.

Погляньте навіть на такі, здавалось, звичні речі, як кімната дівчини та хлопця. У дівчаток — квіти та ляльки, а у хлопців — машинки, іграшкові пістолети та м’ячі. З раннього дитинства дівчат виховують, як «прийнято» виховувати дівчат, а хлопців так, як «прийнято» виховувати хлопців. І чекають, як від одних так і від інших, відповідної поведінки. Тому дівчина вчиться грати роль жінки, а хлопчик — роль чоловіка.

Футбол — це чоловіча гра, але це продовжуватиметься недовго. Жінки вчаться. Усе більше і все частіше можна побачити дівчат, які може й не розуміють суті гри, але їм цікаво, і з часом вони навчаться, головне — бажання. Дехто з чоловіків категорично проти дівчат, які цікавляться футболом, вважають, що жінки та футбол – це дві несумісні речі. Мабуть, вони вважають, що якщо жінкам стане цікавий футбол, то з часом вони захочуть його змінити на свій лад.
Але можу запевнити їх, що це станеться тільки тоді, коли суспільство зруйнує стереотипи, що відрізняють мужніх хлопців від тендітних дівчат. Потрібен буде ще час, поки жінки зрозуміють і захопляться цим видом спорту. Та це обов’язково станеться!


Автор: Підготувала Дарія СТАРОСТІНА
23 грудня 2011, 12:24 | Полтавщина | Цікаве

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.