Маленькі секрети великого врожаю
За вікном — тріскучий мороз. Але професіонали від городництва, та й любителі, вже починають підготовку до весняних польових робіт.
Здавалось би, що зараз може робити городник? На вулиці температура –20°, земля промерзла майже на півметра і вкрита пухнастою сніговою ковдрою. Сиди собі біля печі чи каміна, грійся та мрій про прихід весни. Та справжні фанати-овочівники вже потихеньку готуються до роботи в полі. А починається все з насіння, з його вибору та перевірки. Недаремно ж кажуть: «Що посієш, те й пожнеш». Дійсно, можна вчасно і якісно виорати і скультивувати землю, внести добрива і зробити ще багато чого потрібного і корисного. Але всі ці старання, а головне — матеріальні затрати виявляться марними, якщо при посіві використати неякісне насіння.
Сільгоспвиробники, які займаються рослинництвом, тобто, вирощують жито, пшеницю та іншу пашницю, давним давно засвоїли цю прописну істину і тому, в залежності від власних статків, купляють насіння якісне або дуже якісне. І тому дороге. Тому й не дивно, що місцеві аграрії збирають по 100 центнерів кукурудзи та по 500 цукрового буряку з одного гектара. Вони вже не беруть насіння «у дядьків» чи у постачальників із сумнівною репутацією. І платять шалені гроші за імпортні гібриди замість того, щоб з року в рік сіяти дешеві сорти. Бо з дешевої рибки може вийти дуже погана юшка.
А ось у овочівників не все так просто. Адже більшість із них — любителі. І тому далеко не завжди орієнтуються на кінцевий результат. Читаємо — на отримання прибутку. Чимало людей працюють на городах виключно для задоволення. Є й такі, що принципово не використовують насіння іноземних гібридів, тому що вважають такі овочі шкідливими для здоров’я. Тому й купляють частенько по принципу «де дешевше», «де черги немає». Або й самі намагаються виростити посівний матеріал цибулі, моркви, капусти, буряку та іншого борщового набору. Інколи це дає гарний результат. Та у більшості випадків він, той результат, є жалюгідним. Трапляються ледве не анекдотичні випадки, коли на городах у людей замість очікуваної капусти сходить ріпак, а то й взагалі — свиріпа. Насіння ж схоже! І безсовісні продавці цим користуються. Інколи — не сходить взагалі нічого. Не будемо продовжувати безнадійну дискусію на тему: що краще — гібриди чи сорти? Тут кожен вирішує сам для себе. Просто наведемо основні моменти, які необхідно враховувати, купляючи насіння овочів чи квітів.
Як вибрати якісне насіння?
Купуючи насіння, прохайте або й вимагайте у продавця сертифікат якості. Номер партії, вказаний у сертифікаті, повинен збігатись із тим, що зазначений на пакеті чи банці. Якщо документів у продавця немає, краще утриматись від покупки. І справа тут навіть не у втрачених кількох десятках гривень. Ви ж потім ціле літо на тому городі гаруватимете даремно.
2. На пакеті з насінням повинен бути чітко вказаний виробник та його поштова адреса.
3. Не довіряйте занадто тривалому терміну придатності насіння, вказаному на пакеті.
Як правило, реальний термін придатності становить один рік, у дорогих іноземних гібридів — 2–3 роки. Термін дії сертифікату — 6 місяців. Якщо на пакеті написано, що насіння придатне, скажімо, до 2015 року — це повинно викликати у вас сумнів.
4. Купуйте насіння, а не яскраві гарні пакетики. Потрібно знати, що вагове насіння коштує у 5–10 разів дешевше, аніж пакетоване. Чим дрібніша розфасовка, тим більше ви переплачуєте за придбаний крам. Якщо з кимось скооперуватись і купити більший пакет, а потім вдома розділити його вміст, то можна зекономити.
5. І останнє, можливо, найголовніше правило. Купляйте насіння у вже перевірених продавців. Їх порядність є однією із гарантій того, що ви купите потрібний вам і, головне, якісний крам.
Культура |
К-ть насінин у 1 гр. (шт.) |
Термін придатності (рік) |
Оптимальна темп-ра для проростання |
Мінімальна темп-ра проростання |
К-ть днів від посіву до появи сходів при темп. +20°С |
Баклажан |
200-250 |
3-5 |
25-30 |
14-15 |
6 |
Боби |
1-3 |
5-6 |
15-20 |
3-4 |
3 |
Горох |
3-10 |
5-6 |
16-18 |
2-3 |
5 |
Диня |
30-35 |
6-8 |
25-30 |
14-15 |
7 |
Кабачки |
6-7 |
6-8 |
20-22 |
10-12 |
7 |
Кавун |
6-25 |
6-8 |
25-30 |
13-15 |
8 |
Капуста |
250-300 |
3-5 |
17-20 |
2-3 |
4 |
Кукурудза |
6-8 |
5-7 |
18-20 |
8-10 |
10 |
Цибуля |
200-500 |
2-3 |
15-17 |
3-4 |
12 |
Морква |
700-1250 |
3-4 |
17-20 |
3-5 |
7 |
Перець |
120-200 |
2-3 |
18-25 |
14-15 |
14 |
Петрушка |
1000-1300 |
2-3 |
17-20 |
3-4 |
15 |
Салат |
600-1100 |
2-3 |
15-17 |
2-3 |
4 |
Буряк |
50-70 |
4-5 |
20-11 |
5-6 |
7 |
Селера |
2000-2500 |
1-2 |
18-20 |
3-4 |
15 |
Помідори |
300-450 |
4-5 |
22-25 |
10-12 |
8 |
Квасоля |
4-10 |
5-6 |
17-19 |
10-12 |
7 |
Шпинат |
100-175 |
3-4 |
15-20 |
2-3 |
10 |
Огірок |
40-50 |
6-8 |
18-25 |
14-15 |
7 |
Редис |
100-140 |
4-5 |
15-17 |
2-4 |
6 |
Додати коментар