Маленькі секрети великого врожаю

Маленькі секрети великого врожаю

За вікном — тріскучий мороз. Але професіонали від городництва, та й любителі, вже починають підготовку до весняних польових робіт.
Здавалось би, що зараз може робити городник? На вулиці температура –20°, земля промерзла майже на півметра і вкрита пухнастою сніговою ковдрою. Сиди собі біля печі чи каміна, грійся та мрій про прихід весни. Та справжні фанати-овочівники вже потихеньку готуються до роботи в полі. А починається все з насіння, з його вибору та перевірки. Недаремно ж кажуть: «Що посієш, те й пожнеш». Дійсно, можна вчасно і якісно виорати і скультивувати землю, внести добрива і зробити ще багато чого потрібного і корисного. Але всі ці старання, а головне — матеріальні затрати виявляться марними, якщо при посіві використати неякісне насіння.
Сільгоспвиробники, які займаються рослинництвом, тобто, вирощують жито, пшеницю та іншу пашницю, давним давно засвоїли цю прописну істину і тому, в залежності від власних статків, купляють насіння якісне або дуже якісне. І тому дороге. Тому й не дивно, що місцеві аграрії збирають по 100 центнерів кукурудзи та по 500 цукрового буряку з одного гектара. Вони вже не беруть насіння «у дядьків» чи у постачальників із сумнівною репутацією. І платять шалені гроші за імпортні гібриди замість того, щоб з року в рік сіяти дешеві сорти. Бо з дешевої рибки може вийти дуже погана юшка.
А ось у овочівників не все так просто. Адже більшість із них — любителі. І тому далеко не завжди орієнтуються на кінцевий результат. Читаємо — на отримання прибутку. Чимало людей працюють на городах виключно для задоволення. Є й такі, що принципово не використовують насіння іноземних гібридів, тому що вважають такі овочі шкідливими для здоров’я. Тому й купляють частенько по принципу «де дешевше», «де черги немає». Або й самі намагаються виростити посівний матеріал цибулі, моркви, капусти, буряку та іншого борщового набору. Інколи це дає гарний результат. Та у більшості випадків він, той результат, є жалюгідним. Трапляються ледве не анекдотичні випадки, коли на городах у людей замість очікуваної капусти сходить ріпак, а то й взагалі — свиріпа. Насіння ж схоже! І безсовісні продавці цим користуються. Інколи — не сходить взагалі нічого. Не будемо продовжувати безнадійну дискусію на тему: що краще — гібриди чи сорти? Тут кожен вирішує сам для себе. Просто наведемо основні моменти, які необхідно враховувати, купляючи насіння овочів чи квітів.
Як вибрати якісне насіння?
Купуючи насіння, прохайте або й вимагайте у продавця сертифікат якості. Номер партії, вказаний у сертифікаті, повинен збігатись із тим, що зазначений на пакеті чи банці. Якщо документів у продавця немає, краще утриматись від покупки. І справа тут навіть не у втрачених кількох десятках гривень. Ви ж потім ціле літо на тому городі гаруватимете даремно.
2. На пакеті з насінням повинен бути чітко вказаний виробник та його поштова адреса.
3. Не довіряйте занадто тривалому терміну придатності насіння, вказаному на пакеті.
Як правило, реальний термін придатності становить один рік, у дорогих іноземних гібридів — 2–3 роки. Термін дії сертифікату — 6 місяців. Якщо на пакеті написано, що насіння придатне, скажімо, до 2015 року — це повинно викликати у вас сумнів.
4. Купуйте насіння, а не яскраві гарні пакетики. Потрібно знати, що вагове насіння коштує у 5–10 разів дешевше, аніж пакетоване. Чим дрібніша розфасовка, тим більше ви переплачуєте за придбаний крам. Якщо з кимось скооперуватись і купити більший пакет, а потім вдома розділити його вміст, то можна зекономити.
5. І останнє, можливо, найголовніше правило. Купляйте насіння у вже перевірених продавців. Їх порядність є однією із гарантій того, що ви купите потрібний вам і, головне, якісний крам.
 

 

Культура

К-ть насінин у 1 гр. (шт.)

Термін придатності (рік)

Оптимальна темп-ра для проростання

Мінімальна темп-ра проростання

К-ть днів від посіву до появи сходів при темп. +20°С

Баклажан

200-250

3-5

25-30

14-15

6

Боби

1-3

5-6

15-20

3-4

3

Горох

3-10

5-6

16-18

2-3

5

Диня

30-35

6-8

25-30

14-15

7

Кабачки

6-7

6-8

20-22

10-12

7

Кавун

6-25

6-8

25-30

13-15

8

Капуста

250-300

3-5

17-20

2-3

4

Кукурудза

6-8

5-7

18-20

8-10

10

Цибуля

200-500

2-3

15-17

3-4

12

Морква

700-1250

3-4

17-20

3-5

7

Перець

120-200

2-3

18-25

14-15

14

Петрушка

1000-1300

2-3

17-20

3-4

15

Салат

600-1100

2-3

15-17

2-3

4

Буряк

50-70

4-5

20-11

5-6

7

Селера

2000-2500

1-2

18-20

3-4

15

Помідори

300-450

4-5

22-25

10-12

8

Квасоля

4-10

5-6

17-19

10-12

7

Шпинат

100-175

3-4

15-20

2-3

10

Огірок

40-50

6-8

18-25

14-15

7

Редис

100-140

4-5

15-17

2-4

6

 


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО з регіону»
3 лютого 2012, 10:18 | Полтавщина | Суспільство

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.