Депутати шукають нове місце під сміттєзвалище

Депутати шукають нове місце під сміттєзвалище

Минулої п’ятниці відбулась сесія Кобеляцької міської ради. На ній депутати розглядали питання про сміттєзвалище та новий спортивний майданчик.

Сесія уже звично розпочалась о 15:00. До сесійної зали із 30 прибули 19 депутатів. На початку сесії міський голова оголосив, що серед присутніх цього дня є іменинник, а саме — Сергій Шапка. Його привітали квітами, гарними словами, побажаннями та оплесками. Після чого народні обранці приступили до розгляду питань у порядку денному. Розпочали з готовності місцевих дитячих садків до нового навчального року. Першою прозвітувалась завідуюча дитсадком № 1 Лілія Хряпа. Вона розповіла про виконану роботу до початку навчального процесу. Також наголосила на проблемах. А це — аварійні східці до декількох груп та старі вікна у музичному залі, які, зі слів завідуючої, навіть не відкриваються.

Володимир Рева поцікавився, чи є в дитячому садку вільні місця. Завідуюча відповіла — ні, адже групи переповнені. І додала, що цю проблему може вирішити відкриття нового дитячого садка.

Далі про виконану роботу звітувалась завідуюча дошкільним закладом № 2 Любов Старостіна також прозвітувалась. І відповіла на запитання, поставлене депутатом. Мовляв, проблема з нестачею місць в дитсадку також є. Та до дошкільного закладу керівник намагається влаштувати всіх.

Сергій Галушко повідомив, що за його підрахунками, на 2012-2013 навчальний рік черга до дитсадка нараховує 80 дітей.
— Та дитсадки не гумові, — каже секретар міськради, — і ми не можемо влаштувати всіх, бо групи дійсно переповнені. Для прикладу, дошкільний заклад № 1 розрахований на 120 місць. У ньому навчаються 150-170 дітей. Дитсадок № 2 розрахований на 240 місць. Щоденно його відвідують приблизно на 100 дітей більше.

Після чого депутати вирішили обговорити можливість відкриття ще одного дошкільного закладу. Та Сергій Галушко сказав, що для спочатку потрібно вивчити питання, скільки дітей охоплено дошкільною освітою. Можливо, необхідності у відкритті нового дитсадка немає.

Депутат Павло Різун зазначив, що на будівництво нового дитсадка чи реконструкцію старого у міському бюджеті коштів немає. І запропонував альтернативу: відкрити дошкільний заклад на базі навчально-виховного комплексу № 1. Мовляв, вільні приміщення, які можна було б облаштувати під групові кімнати там є. Депутати підтримали цю пропозицію і доручили профільній постійній комісії вивчити це питання.

Після чого перейшли до обговорення ситуації з відходами в місті. А точніше, мова йшла про полігон для тимчасового складання побутового сміття на вулиці Червоноармійській. Першим взяв слово Роман Матюхов.

— Колись уже возили сміття на Червоноармійську за Цегельний завод, — згадує депутат. — Тоді влітку неможливо було відкрити вікна або провітрити хату. Мухи кругом літали, і діти постійно хворіли. Тому я ставлю питання радикально. І прохаю вирішити цю проблему і знайти інший полігон під сміттєзвалище, адже нинішній — несанкціонований, і використовується незаконно. Хоч і говорять, що він тимчасовий. Та всі ми знаємо, що немає нічого тимчасового, як постійне.

Підтримати депутата прийшли жителі вулиці Оздоровчої. Вони також висловили свої претензії і попрохали відмінити рішення про відкриття полігону під складання сміття на Червоноармійській, яке було прийняте на минулій сесії У разі невиконання цього прохання кобелячани пообіцяли звернутися до прокуратури та до екологічної прокуратури.

— Такими темпами, якими сьогодні сервісна служба вивозить туди сміття, — кажуть жителі Оздоровчої, — до Нового року нас засиплять ним з головою.

Депутати вислухали виступаючих. Потім поцікавились у міського голови, як просувається питання з будівництва сміттєпереробного заводу.

Олександр Ісип запропонував на наступну сесію запросили керівництво «Технопарку», аби ті детально про все розповіли. Також було прийняте рішення створити спеціальну комісію та до наступної сесії вивчити питання з пошуку нового полігону під сміттєзвалище.

— Будете знову їздити по селах і домовлятися з сільськими головами, — прозвучало в залі.

— Ага, і візьміть з собою ящик горілки, може швидше домовитесь, — пожартували у відповідь.

Наступне питання, обговорюване депутатами, було про будівництво нового спортивного майданчика зі штучним покриттям. Міський очільник розповів, що імовірно, його збудують на вулиці Калініна.

— З року в рік мені скаржаться, що одного майданчика в сквері Богдана Хмельницького мало. Навантаження він не витримує та постійно потребує ремонту. І для проведення змагань його недостатньо. Є пропозиція збудувати ще один, поруч з існуючим спортмайданчиком. Безумовно, він буде більшим та сучаснішим. У одному місці буде і баскетбольне, і тенісне, і волейбольне, і футбольне поля. Його орієнтовна вартість складатиме 500 тисяч гривень.

Депутати заслухали Олександра Ісипа та підтримали пропозицію у будівництві нового спортивного майданчика в нашому місті.

Останнім обговорюваним питанням був режим роботи дискотечних закладів. Депутат міськради Олександр Казирід, за сумісництвом власник дискотечного клубу «Фабрика», попрохав народних обранців дати дозвіл працювати до першої години ночі. Мовляв, дискотека переходить в закритий режим і заважати нікому не буде. Тим більше, що освітлення в місті продовжили до другої години ночі.

Депутати наголосили на декількох проблемах. Сергій Арісов зауважив на кількості бійок, які бувають поблизу дискотеки. Тим більше, що працівники міліції, які там патрулюють, на це зазвичай не реагують. Олександра Мужайла хвилює кількість транспортних засобів біля дискотеки, і те, що немає упорядкованої стоянки для автомобілів.

— Машини стоять, хто як поставить. До речі, ви бачили, які машини там стоять? У 20 років на джипах їздять та інших іномарках. А ще кажуть, що ми погано живемо! — сміється депутат.

Загалом, депутати базуються на громадській думці: поза межами дискотеки її організатор не відповідає за молодь.

Посперечавшись депутати дали дозвіл на роботу дискотеки до першої години ночі.

— Тільки якщо молодь вестиме себе не так, як очікує від них міська влада і громада, то, зрештою, постраждає не тільки Казирід, а й сама молодь. Бо тоді ми можемо зменшити час роботи дискотеки, — підсумував Олександр Ісип.


Автор: Дарія СТАРОСТІНА, «ЕХО з регіону»
30 вересня 2012, 11:45 | Кобеляки | Суспільство

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.