Серед білого дня собака напала на дитину

Серед білого дня собака напала на дитину

У результаті нападу тварини дівчинка дошкільного віку потрапила у лікарню. Медики наклали на дві рани п’ять швів.

У суботу до редакції зателефонували родичі постраждалої дівчинки. Вони попрохали не називати їх прізвища і не фотографувати. Люди розповіли, що на п’ятирічну дівчинку напав сусідський пес, який гуляв по вулиці не прив’язаний і без намордника. Собака звалив дитину на землю і вчепився зубами в її ногу. Лише втручання дорослих, які почули дитячий крик, запобігло більш тяжким наслідкам. Але пес встиг завдати дівчині двох ран на нозі. Дитину одразу відвезли у районну лікарню, де медики обробили їх і наклали п’ять швів. Та від цього загроза життю постраждалої не зникла. Адже собака не був привитий від сказу.

На місце події прибули викликані родичами дівчинки співробітники Кобеляцького райвідділу внутрішніх справ. Вони задокументували обставини події. Але констатували, що, швидше за все, власник пса залишиться непокараним, адже чоловік категорично заперечив той факт, що пес є його власністю. Сам собака на момент прибуття правоохоронців кудись зник. Чоловік, який телефонував у редакцію, попрохав: «Напишіть, будь-ласка, про цей випадок, зверніть на нього увагу влади. Прийняли той дурнуватий закон про гуманне поводження з тваринами. А люди? Собаки калічать людей, а їх ні стріляти, ні присипляти не можна. По вулицях стало небезпечно ходити — скрізь зграї бездомних собак. І як мені та іншим з цим боротися? Хто компенсує витрати на лікування? Депутати, які цей закон прийняли?».

За коментарем ми звернулись до Сергія Галушка, секретаря міськради. Він погодився із тим, що проблема із безпритульними тваринами у Кобеляках не вирішена. Як, зрештою, і у всій Україні. Знищувати тварин заборонено під страхом кримінальної відповідальності. Між тим, культура населення у цьому плані залишається вкрай низькою. Люди утримують тисячі собак і котів. Точної кількості домашніх і безпритульних тварин не знає ніхто. Частина із них без будь-якого догляду розгулюють вулицями і нападають на людей. Справжнім стихійним лихом для велосипедистів і перехожих стали собаки, які живуть на вулиці Жовтневій, неподалік від перехрестя із вулицею Червоноармійською. Вони постійно нападають на людей. І таких небезпечних місць у Кобеляках більше десятка.

У даному випадку наявне грубе порушення Правил утримання домашніх тварин. І власнику собаки загрожує адміністративне покарання. Але довести його провину буде дуже складно. І швидше за все займатися цією справою доведеться виключно родичам постраждалої дівчинки. Для цього їм потрібно буде знайти свідків, котрі підтвердять, що собака дійсно має власника. Потім ще потрібно встановити, чи саме цей пес покусав дитину. А вже після цього судитися із недобросовісним сусідом.

Як, думаєте, вчинять батьки постраждалої дівчинки? Зараз для них є принаймні три варіанти подальшого розвитку подій. Перший — судитися, другий — тихенько вбити собаку, третій — йти і ламати щелепу сусідові.

Користуючись нагодою, ми поцікавились у секретаря міськради, на якій стадії знаходиться будівництво обіцяного майже рік тому притулку для бродячих тварин. Сергій Галушко розповів, що місцевий інженер-проектант Олег Лісний виготовив проект. Зараз цей документ проходить державну експертизу. Орієнтовна вартість притулку для п’ятдесяти тварин (собак і котів) — 440 тисяч гривень. Ці гроші можна отримати з екологічного фонду обласної ради. Якщо притулок збудують, він буде розташований у мікрорайоні Заворскло, на території госпрозрахункового товариства мисливців та рибалок.
Але навіть поява у Кобеляках притулку для тварин у жодному разі не вирішить проблеми їх взаємовідносин із людьми. Адже, як і в даному випадку, на людей часто-густо нападають собаки, котрі мають господаря.

У Європі, на яку ми рівняємось, це питання давно вирішене. Там перш ніж завести котика чи собачку, посадити дерево і таке інше потрібно отримати спеціальний дозвіл. А потім сплачувати за це податки, платити ветеринарам. Тобто, європеєць сто разів подумає, перш ніж зважитись на подібний крок. Якщо ж займатиметься самодіяльністю, то заплатить багатотисячний штраф. А у нас триває вакханалія, «гуманізація», від якої чомусь саме люди і страждають.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО з регіону»
19 жовтня 2012, 17:15 | Кобеляки | Надзвичайне

1. Василь / 21 жовтня 2012, 20:31 Цитувати
Чому ж так дорого притулок? У них там що, сауна і солярій планується побудувати?

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.