З перших уст

З перших уст

Минулого четверга відбулась чергова нарада ветеранів, на якій говорили про небезпеку гіпертонічної хвороби.

Сімейний лікар Іван Юрченко:

«Гіпертонія, або високий кров’яний тиск, хвороба, яку ще іноді називають артеріальною гіпертензією, є хронічним захворюванням, при якому кров’яний тиск у артеріях є підвищеним. Це підвищення примушує серце працювати більш інтенсивно, ніж зазвичай, для забезпечення нормальної циркуляції крові у кровоносних судинах.

Артеріальна гіпертензія зустрічається у 15-20 відсотків людей у світі. В Україні значно більше — 30-40 відсотків. Ця хвороба є причиною близько 50 відсотків смертності. Також вона є однією з найбільш поширених хвороб, яка у багатьох випадках тягне за собою інвалідність.

Гіпертонія рідко виявляється через які-небудь симптоми. Її виявляють, як правило, під час обстеження або при зверненні за медичною допомогою з приводу проблем зі здоров’ям, не пов’язаних із гіпертонією. Деякі люди з високим кров’яним тиском скаржаться на головний біль, особливо у потиличній частині голови у першій половині дня, а також на млість, запаморочення, дзвін або шипіння у вухах чи погіршення зору. Під час медичного огляду гіпертонію можна виявити обстеженням очного дна у задній частині ока за допомогою офтальмоскопії.

Деякі додаткові ознаки і симптоми можуть вказувати на вторинну гіпертонію, викликану побічними хворобами. Наприклад, захворювання нирок або ендокринні захворювання.

Значне підвищення кров’яного тиску до значення, що дорівнює або перевищує 180 на 100, називають гіпертонічним кризом. Артеріальний тиск вище цих рівнів вказує на високий ризик ускладнень. Люди з артеріальним тиском у цьому діапазоні можуть не мати ніяких симптомів, але, зазвичай, частіше повідомляють про головний біль і запаморочення. Інші симптоми гіпертонічного кризу можуть включати у себе погіршення зору або задишку, у зв’язку із серцевою недостатністю, чи загальне погане почуття нездужання, у зв’язку із нирковою недостатністю. Відомо, що більшість людей із гіпертонічним кризом мають підвищений кров’яний тиск, але додаткові чинники можуть призвести до його різкого зростання.
Гіпертензія є найбільш значним фактором ризику передчасної смерті в усьому світі, який можна попередити. Вона підвищує ризик ішемічної хвороби серця, інсультів, захворювання периферичних судин та інших серцево-судинних захворювань, включаючи серцеву недостатність.

Число людей, які є гіпертоніками, але не усвідомлюють цього, є достатньо істотним. Заходи профілактики є необхідними для того, щоб зменшити наслідки підвищеного артеріального тиску і звести до мінімуму необхідність терапії спеціальними препаратами».

 

Запитання: Скільки у Кобеляках дільниць сімейної медицини?

Відповідь: У нашому місті п’ять дільниць сімейної медицини. За кожною дільницею закріплений сімейний лікар. Я закріплений за третьою дільницею. Уся інформація для ознайомлення доступна у реєстратурі поліклінічного відділення. У неробочий час ви можете звернутися у відділення швидкої допомоги. Там також вам можуть надати консультацію.


Автор: Дарія СТАРОСТІНА, «ЕХО з регіону»
20 жовтня 2012, 11:27 | Кобеляки | Спорт і здоров'я

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.