Молодь — до риби, ветерани — до юшки

Молодь — до риби, ветерани — до юшки

Усім добре відоме полотно «Золота осінь» російського класика-пейзажиста Левітана. А ось наживу побачити цю прекрасну пору року і відчути всіма фібрами душі різнобарвне розмаїття осені довелося учасникам районного змагання з лову риби спінінгом.

На ставок Глинщина, що на території Золотарівської сільської ради, з’їхались майстри цього захоплюючого виду риболовного спорту з Кобеляк, Біликів, Красного, Золотарівки, Бутенок, Куст-Кущів.
Традиційні вітання, оголошення умов змагання, і гладь ставу розсікли перші закиди спінінгів.

Старт такої серйозної справи, якою займаються виключно досвідчені рибалки, завжди породжує певну нервовість, напругу. Кожному хочеться якнайшвидше витягти на берег бажаний трофей.

Ось і перший результат: юний спінінгіст із Куст-Кущів Вадим Стрельник витяг… ні, не щуку, а «бороду». Це коли риболовна волосінь в небажаний момент заплутується у клубок. Для того, щоб його розплутати, потрібно витратити багато часу і нервів, але Вадим швидко впорався зі снастю. За цінною порадою свого наставника Анатолія Костюка хлопець закинув капосну «бороду» далеко у прибережні кущі, а на спінінг начепив нову волосінь.

Два Сергії, обидва Дяченки, батько і син із Бутенок, маючи нестримне бажання підчепити зубасте створіння, не розрахували відстань від найближчої верби до водойми і на вершині дерева опинилась імпортна блешня. Ні! Там щука не водиться!

Красненські рибалки, користуючись надувними плавзасобами, вирішили, що з човна до чемпіонського звання один крок. Тим більше, що з берега було чути погрози від тренерів Миколи Скорика і Валерія Повара, мовляв, не зловите щуку, будете пливти своїм човном по трасі аж до Красного. І, чи то ці магічні слова справили на хлопців таке сильне враження, чи, може, риба зжалілась над ними, та за блешню Андрія Ярини таки зачепився трофей!

Цікаво було спостерігати за рибалками-ветеранами. У момент, коли молоді та гарячі вже здійснили по кілька десятків закидів спінінгами, поважні метри риболовних справ неспішно накривали на стіл, де було все, крім рибних страв, бо то дуже негарна прикмета: на рибалку рибу брати — табу. Перший тост — за примноження рибних запасів, другий — за здоров’я самих рибалок, третій — за жінок (така вже традиція у чоловіків).

До води «діди», як вони себе величають, не поспішали. Михайло Стовба почав давати безкоштовні консультації шеф-кухарю Володі Саганю, який чаклував над рибальським вогнищем, де мліла юшка. Володимир Лук’янов і почесний член УТМР Григорій Потетій згадували, коли риба сама чіплялась на гачки від перенасичення нею водойм.

Ось у такій дружній та теплій атмосфері  пролетіли змагання. Аромат від кухні змусив усіх рибалок поспішити на берег. Підвівши підсумки змагання, усі одностайно визнали чемпіоном уже згадуваного Андрія Ярину з Красного. Переможні місця посіли: тандем Тетяни Латиш і Сергія Біленка з Золотарівки та краснянин Олег Повар. Їм вручили грамоти й сувеніри. Грамотами райради УТМР відзначені команди красненської і кобеляцької первинних організацій, дипломи отримали Вадим Стрельник із Куст-Кущів та Володимир Сагань, голова золотарівського первинного колективу.

Після церемонії нагородження всі учасники розташувались за сімейним столом, на якому чого тільки не було. А почесне місце зайняла, звичайно, тільки-но приготована рибальська юшка.

І я там був, мед-пиво пив, про що і вам розповів. А хто не був — хай позаздрить!


Автор: Дмитро СРІБНИЙ, заступник голови президії райради УТМР, почесний член УТМР
6 листопада 2012, 12:11 | Кобеляки | Цікаве

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.